用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05金巴倫小朋? 入來傾下近況 (3)
樓主: CMMANDY
go

05金巴倫小朋? 入來傾下近況 (3) [複製鏈接]

Re: 05金巴倫小朋? 入來傾下近況 (3)

曾經聽朋友講過中文名裏面最少要有一個高聲調ge字先為之鏗鏘!例如:天穎個'天'字,卓希個'希'字...

CMMANDY 寫道:

講開改名, 我對囝囡名是姑奶改的, 她未嫁前, 是一所女校中文科主任, 風水學的她就唔識, 但名字的音調, 她就有講究   

係呀,擇埋日兼改埋名好金ga!
好彩 我識少少玄學,9月8日、9月9日 & 9月13日 都係吉日,希望細B 喺呢3日 其中1日出世 (I mean 見紅穿水)。 咁就 perfect 喇!
如果擇日開刀 即係逆命,所以 我要喺吉日當天 谷阿B 出嚟! :cry:

我生亞囡果陣,當時

alalma,

真是ga, 妳真是識氹我開心,  我記得當年, 陀她們時, 姑奶話如果生囡, 可以叫天穎, 代表天資聰穎, 如果生囝, 可以叫天毅, 代表天賦毅力, 天立代表頂天立地, 後來因毅字的音調有"危"的"鞋"音, 而決定用天立.

CMMANDY

alalma 寫道:
曾經聽朋友講過中文名裏面最少要有一個高聲調ge字先為之鏗鏘!例如:天穎個'天'字,卓希個'希'字...

[quote]
CMMANDY 寫道:

講開改名, 我對囝囡名是姑奶改的, 她未嫁前, 是一所女校中文科主任, 風水學的她就唔識, 但名字的音調, 她就有講究   
[/quote]

係呀,當時 蔡佰勵 仲未退休麻,機場開幕 都係 蔡佰勵 擇日ga,佢係一名好出名 同 好有知名道 ge 堪輿學家。

[quote]
Audreyma 寫道:
我生亞囡果陣,當時

冇辦法啦!老公咁忙!唯有聽命啦!咁今次係咪跟團呀?

Audreyma 寫道:
我就無問題呀!但我老公果度就比較麻煩,都唔知係咪又要等到最後一刻先可以安排到呢?

去日本就自遊行.

alalma 寫道:
冇辦法啦!老公咁忙!唯有聽命啦!咁今次係咪跟團呀?

開新了

05金巴倫小朋? 入來傾下近況 (4)

sandyhung

改名真係好難架, 又要睇
‹ 上一主題|下一主題