用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 溤晴小學家長入黎分享下......
樓主: mabel0809
go

溤晴小學家長入黎分享下...... [複製鏈接]

原文章由 connieqwah 於 08-6-8 14:23 發表
今日放榜啦,我女第一志願入馮晴,好開心. 
希望大家多的指教. 交流.

Hi,connieqwah
唔好意思,我最近好忙,好少時間上黎,我已pm比你,你看看幫唔幫到你.我個女讀小二,啲功課唔算太多,但佢個腦轉得好慢,成績唔係咁好,我又要返工,比佢去補習社,效果又唔理想,所以成日要自己跟番,都幾吃力
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

阿仔終於叩門成功入到馮晴喇﹗請大家多多指教

原文章由 slk 於 08-6-19 23:17 發表
阿仔終於叩門成功入到馮晴喇﹗請大家多多指教

slk,
恭喜你
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

原文章由 mabel0809 於 08-6-23 18:03 發表

slk,
恭喜你   

mabel

好耐無入嚟傾計,聽日係最後一日考試,可以輕鬆下囉,
你仔仔女女好嗎??
今年學校升中首志願好利害呀,你有無入校網睇

原文章由 yeeli 於 08-6-26 22:32 發表

mabel

好耐無入嚟傾計,聽日係最後一日考試,可以輕鬆下囉,
你仔仔女女好嗎??
今年學校升中首志願好利害呀,你有無入校網睇
...

Hi yeeli
近排都無乜時間,我有上嚟睇,但無乜出聲 同個女做完個専題,又要忙學校個攤位遊戲,接住又要考試,唉,今日終於有番d'鬆綁
feel'喇 !我對仔女都係咁啦,你呢,個仔ok 嘛?
今年學校升中首志願好利害?都唔係好清楚喎
有結果了嗎?

原文章由 mabel0809 於 08-6-26 23:56 發表

Hi yeeli
近排都無乜時間,我有上嚟睇,但無乜出聲 同個女做完個専題,又要忙學校個攤位遊戲,接住又要考試,唉,今日終於有番d'鬆綁
feel'喇 !我對仔女都係咁啦,你呢,個仔ok 嘛?
今年學校升中首志願好利害? ...

mabel

oh,sorry,我剛剛係睇咗06-07,86%, 呢論同阿仔
温書温到蒙咗 你有去做義工媽咪呀,係咪幫手做攤位呀
我要返工無去到,你唔係都要返工咩?我阿仔都係普通野,有時
好聽話,有時唔聽話,
我同仔仔一齊做既専題做完交咗,都做咗成個月,好彩都有個A,
你地二年d野深唔深呀???

學校升中成績和他區比較不可以說是利害,將軍澳來說是傑出,Band 1每年大約60%,校方透露去年升英中約30%,我們仍需努力。囝囝今年入馮晴,請多多指教。

[ 本文章最後由 miaulian 於 08-7-3 16:53 編輯 ]

Hi yeeli,
我都要返工,不過係要輪班個種,(兩個星期轉一次)
所以我返下午個兩個星期,上午就會得閒啲囉
有時都係覺得响學校做吓義工,老師印象都會好啲,熟咗更加
可以容易同佢哋溝通吓,知道個女多啲野
個女考試好差,數學唔合格,其他都係六,七十分,呢個暑假真
係要幫佢補補先得,唔係三年級實追唔上!
我已幫個仔同個女搵咗補習姐姐,每星期同佢哋補兩日,個半鐘,
希望可以幫到佢哋啦

[ 本文章最後由 mabel0809 於 08-7-4 00:28 編輯 ]

原文章由 mabel0809 於 08-7-4 00:26 發表
Hi yeeli,
我都要返工,不過係要輪班個種,(兩個星期轉一次)
所以我返下午個兩個星期,上午就會得閒啲囉
有時都係覺得响學校做吓義工,老師印象都會好啲,熟咗更加
可以容易同佢哋溝通吓,知道個女多啲野
...

mabel0809

我地學校d老師都幾好,又有責任心,
你唔好太擔心個女,因為我聽我地校車都有幾個二年班
中英數唔合格,可能今次深咗,我小朋友今次數學都
唔係咁好,其他就ok,今次考試係深咗,我地暑假努力d
幫佢地温習.
係呢我都想問你,你做邊年級既義工呀?

[ 本文章最後由 yeeli 於 08-7-4 18:57 編輯 ]

urgent 有冇馮晴小一的舊書.

urgent 有冇馮晴小一的舊書.
小女今年升小一, 有冇bk的小朋友有舊書,請pm

yeeli,
我通常都係做攤位遊戲,其他好少做!因為都無乜時間喇

Is it higher chance to get in this school provided that I lived in Hang Hau compared with other student live in other district ?

//www.sanqian.cn站长的一天

光盘制造http://www.sanqian.cn站长的一天,走过,途经,看过.
‹ 上一主題|下一主題