用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 溤晴小學家長入黎分享下......
樓主: mabel0809
go

溤晴小學家長入黎分享下...... [複製鏈接]

原文章由 slk 於 07-8-15 13:43 發表

我諗你都係get錯我意思,佢係以一個神父兼某小學校長身份講介升小程序,及應該點樣去籌備咋﹗

神父講 D o野 係啱,不過津校响教署派前可以留位則機會不大 o勒.

原文章由 slk 於 07-8-15 00:03 發表

yeeli,

咁請問你個小朋友係咪讀保良局幼稚園架﹖
其實我個仔都好鍾意做功課架,剩係今個暑假,除咗學校本暑期作業之外,做出面街買嗰啲,都做咗成5-6本,有部份仲係小一作業添 ...

slk
我仔仔唔係讀保良幼稚園但都抽中,有個bk媽咪個小朋友係
讀保良幼稚園但抽唔中,所以真係講彩數,但真係想入馮就自行
同統一都選佢咁就好大機會,如果唔想跨區,咁就簡單好多.
尊功一間馮晴,做定profile ,整十幾張紙講重點就ok架,叫小朋友
自己寫介紹信同畫幅畫送比校長,當然如果自行入咗咁就唔洗整,
如果你小朋友係自己會做功課咁就唔洗太擔心.
mabel都有話今年唔係有太多功課,同唔係太多抄寫
其實我仔幼稚園k2-k3重多抄寫呀 次次見佢做抄寫都覺太多
所以自己就比d趣味性既習作佢做下,我都係k3就做定小一習作架,
所以你都做得好正確比定d小一習作你仔仔做,唔洗咁擔心.

原文章由 hi234 於 07-8-14 15:23 發表

你無响家長迎新會o個日買2手校服嗎?好抵買(校褸剛乾洗完都不過30元),我仔仔除咗上身的校服外,夏季校服都買了2手.
落$100訂,咁到買冬季校服就有8折喎,

其他買校服D鋪頭不嬲都有折頭,唔駛急.
...

因為我嗰日一行入去就打乞次,(如果個日有口罩我就可以買啦 )所以我無買到,不過馮晴都真係好有心囉
唔係呀,其他鋪頭無咁平架,多數九折好少有八折架,
好難估喎,因為你個網名真係 估你唔到

原文章由 yeeli 於 07-8-15 23:04 發表

因為我嗰日一行入去就打乞次,(如果個日有口罩我就可以買啦 )所以我無買到,不過馮晴都真係好有心囉
唔係呀,其他鋪頭無咁平架,多數九折好少有八折架,
好難估喎,因為你個網名真係 估你唔到

將軍澳廣場有一間話長期8折,冬季校服就唔知.
例:夏季恤衫21碼$24都算平,不過質素一定同金輪無得比.
估唔到就"等你心思思"啦

Hi yeeli
你今日有無收到信,係馮晴寄來的"小一新生家長會及開課注意事項通告"裡面已經話比你知你仔仔讀邊一班啦,派o左入邊班呀?

原文章由 hi234 於 07-8-16 09:31 發表

將軍澳廣場有一間話長期8折,冬季校服就唔知.
例:夏季恤衫21碼$24都算平,不過質素一定同金輪無得比.
估唔到就"等你心思思"啦

我昨天實地去查過,冬季校服都有8折呀

原文章由 hi234 於 07-8-17 22:21 發表
Hi yeeli
你今日有無收到信,係馮晴寄來的"小一新生家長會及開課注意事項通告"裡面已經話比你知你仔仔讀邊一班啦,派o左入邊班呀?

hi234
係咩,我呢幾日都無睇信箱,寄咗嚟,我重以為會下星期先寄嚟,
我聽朝先落去睇信箱,咁你小朋友係邊班?洗唔洗考分班試呀???

原文章由 hi234 於 07-8-17 22:27 發表

我昨天實地去查過,冬季校服都有8折呀

我呢幾日好忙,我佛會有大型活動,過兩日先得閑去睇下,
thx!

原文章由 yeeli 於 07-8-18 23:22 發表

hi234
係咩,我呢幾日都無睇信箱,寄咗嚟,我重以為會下星期先寄嚟,
我聽朝先落去睇信箱,咁你小朋友係邊班?洗唔洗考分班試呀???

已經定 o左 邊一班,不用考分班試.

原文章由 hi234 於 07-8-20 09:17 發表

已經定 o左 邊一班,不用考分班試.

hi,好耐無上BK睇野啦,就快開學啦,預備好未?其實e家d 家長都好叻,收晒料,我以前就無咁多人問 今年唔洗考編班試?可能學校覺得無必要啦!

原文章由 mabel0809 於 07-8-21 16:46 發表

hi,好耐無上BK睇野啦,就快開學啦,預備好未?其實e家d 家長都好叻,收晒料,我以前就無咁多人問 今年唔洗考編班試?可能學校覺得無必要啦!

4:46pm發訊息,妳是家庭主婦嗎?

原文章由 mabel0809 於 07-8-21 16:46 發表

Hi Mabel0809,
我想問吓學校有冇開放日俾參觀架

原文章由 slk 於 07-8-22 00:54 發表

Hi Mabel0809,
我想問吓學校有冇開放日俾參觀架

據我所知,馮晴不嬲都無開放日(2006果年消息),只有5,6月 o既簡介會.

hi234  mabel

hi,我聽完家長會,真係覺得佢地好進取同好有動力,搞到我自己都想讀馮晴 校長原來都幾風趣喎 佢所講嗰個400幾萬既演奏廳真係好靚,

原文章由 yeeli 於 07-8-26 12:04 硐表
hi234  mabel

hi,我聽完家長會,真係覺得佢地好進取同好有動力,搞到我自己都想讀馮晴 校長原來都幾風趣喎 佢所講嗰個400幾萬既演奏廳真係好靚, ...

08年先完工,依家未起好,都知好靚

原文章由 hi234 於 07-8-27 11:15 硐表

08年先完工,依家未起好,都知好靚

吓,你有無去家長會呀,佢有張設計相比我地睇架,
睇到張設計相都知好靚喎,成個迷你演奏廳咁,
我諗完工都唔會同張相有分別掛.

原文章由 yeeli 於 07-8-27 21:23 硐表

吓,你有無去家長會呀,佢有張設計相比我地睇架,
睇到張設計相都知好靚喎,成個迷你演奏廳咁,
我諗完工都唔會同張相有分別掛.

咁都得 ,幻想一下都無壞 o既,

原文章由 hi234 於 07-8-21 17:35 硐表

4:46pm發訊息,妳是家庭主婦嗎?

hi234 ,
我要返工架,輪兩班,細路係比賓賓睇住,不過教就一定親力親為,所以佢地放暑假我就仲忙,返放工前後都比佢地mark!所以近排都唔係成日可以上黎睇野!今日好d啦!佢地好早上床搵周公!要收拾心情,預備九月三日嘛!

[ 本文章最後由 mabel0809 於 07-9-1 02:24 編輯 ]

原文章由 mabel0809 於 07-9-1 02:21 硐表

hi234 ,
今日好d啦!佢地好早上床搵周公!要收拾心情,預備九月三日嘛!
...

但妳就凌晨2:30都未瞓,真係辛苦哂.

請問有無人知馮晴放學後進行的<功課輔導班>收幾錢一個月?幾月幾日開始?由幾點到幾點?
‹ 上一主題|下一主題