用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無人用緊"toyama"鋼琴???
go

請問有無人用緊"toyama"鋼琴??? [複製鏈接]

請問有無人用緊"toyama"鋼琴???

因budget有限, 想買給小女初學, 不知性能如何? (因有些人說ok, 有些說千萬不要買) 都唔知點算, 唔想買錯琴. 想問吓用家的意見? thanks.

Re: 請問有無人用緊"toyama"鋼琴???

ok丫........

if you buy, really don't buy the cheap model, at least medium model. if you buy medium model, it sounds quite good.

Thanks.

Toyama其實都真係幾唔掂...
我個妹買個比佢D細路,
同我部Yamaha 差好大距離,
我唔識彈都feel到聽到
買個高身D toyama,
不如買個矮D 0既Yamaha/Kawaii

ariel_li 寫道:
我個妹買個比佢D細路,

我識彈既,我覺音色都ok喎...咁一分錢一分貨,你話佢萬零蚊同人地十幾萬既琴一樣,講你都唔信啦.....通常人地一係就話乜琴都彈到八級,一係就話要高身琴先彈到.....點解要買個矮身既yamaha/kawaii??

Sindy 寫道:
[quote]
ariel_li 寫道:
我個妹買個比佢D細路,

我識彈既,我覺音色都ok喎...咁一分錢一分貨,你話佢萬零蚊同人地十幾萬既琴一樣,講你都唔信啦.....通常人地一係就話乜琴都彈到八級,一係就話要高身琴先彈到.....點解要買個矮身既yamaha/kawaii??[/quote]

tingtungMa 寫道:

其實幾唔掂呢?? 可否detail d 講, 因對琴認識不深... 不是最緊要音準及性能好就得咩? 至於音色方面我相信貴的當然聲靚(就像靚hi fi 一樣)但耐何budget有限. 請指教, 驚買錯琴

我覺唔可以用唔掂黎形容呀......基本買個琴返去,音當然準啦...唔係點彈丫.........如果同你講,同貴琴一樣音色,你都唔信啦.......其實我都唔係好detail咁分到平貴有乜唔同,我彈落貴琴(六七萬以上),音好清的(最高同最低部份),琴鍵既touching都唔同d既,....再高深d我都唔知啦........我會買一個幾錢既琴,其實我都有d想法的......除左錢外.......我會試下分辨一下,幾個價錢既琴...萬零蚊...三萬蚊...五萬......十萬........咁萬零蚊同十萬蚊,一聽就知好野啦....但萬零蚊同三萬零蚊...我都分唔到邊樣好野既話...梗係買萬零蚊啦......彈果個都分唔到......駛乜買咁貴啫.......仲有...個細路彈得咁上下,第時對個琴都有要求......你而家揀左隻聲亮既,琴鍵比較鬆既....但第時佢鐘意柔和,琴鍵實d既,咪又係攞黎搞......不如買隻平平地....等佢識琴時....買佢鐘意既仲好啦.......佢無心機彈既話......都唔駛為左隻幾萬蚊琴而煩呀..........買舊琴又驚比人騙,所以我選擇左呢隻琴....而家都ok呀.........

Sindy:

唔該哂你的意見, 其實我和你的諗法一樣.

如果你都係萬多銀budget,點解唔去 Tom Lee 買部 Korea Piano, 有 Ottostein & Samick 都唔錯呀!

Mrssslui 寫道:
如果你都係萬多銀budget,點解唔去 Tom Lee 買部 Korea Piano, 有 Ottostein & Samick 都唔錯呀!

我唔知有無記錯,好似唔係高身琴黎的

Ottostein 有高&矮身的, 有三角琴添
samick都有高身, 通利減價賣緊abt 18000(唔知完未)
幾靚聲, 同好襟
我阿哥D細路有個Ottostein, 用左10幾年都好好
其實都唔錯

兩隻都有高身架!
以萬多元價,OK架!
而且我對Tom Lee 信心大好多!
Sindy 寫道:
[quote]
Mrssslui 寫道:

我唔知有無記錯,好似唔係高身琴黎的[/quote]

hi 各位,
咁"嘉惠琴行"代理的kawai好唔好,可否比d意見,
因是日本品牌,如kawai kx21都是21000到,可以分24期,
而tomlee的Ottostein高身都要25000到

kfwong

簽名被屏蔽

kfwong
Kawai都好架.. 不過... quality 比較參差, 唔好既同好既可以相差好遠, 要逐隻試, 逐隻比較

ming2,
聽講ottostein有隻高身是同德國的某品牌琴合作開發的,
是否有其事,是否果隻會好d,我是聽tomxxx的職員講的。

Hi all

請問係唔係"大陸装堪", 不倫係yamaha/kawai/ottostein水準都較為為參差? 係未要買全japan 做 or 全korea 做?
YM11, 好唔好? Worth to buy or not?

bbqueen
YAMAHA 同ottostein 既水準都比kawai 穩定 (個人意見)
‹ 上一主題|下一主題