用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進
樓主: Xanthe
go

西灣河基灣家長請內進 [複製鏈接]

Re: 西灣河基灣家長請內進

唔係跨網,係轉網
我地成家為左個女讀小學由天水圍搬出黎派位的

我好想知舊基灣係咪好難入架?如果派唔到,叩門的話,機會大唔大呢?

醒目開學勳章

sandylaw,

都難入嫁!上年要考筆試揀後補生!

Xanthe,

早兩日註冊成功,有好多野都唔係咁清楚,想請教下你的,希望你唔好嚴我煩啦

1.請問筆試大概考D乜野架?駛唔駛串填英文字?編班試重唔重要呢?
2.請問校服D質料好唔好?可唔可以自己去轉第二間校服供應商架?
3.請問課本在學校買定自己出去買架?
4.請問小一程度深嗎?我需唔需要在暑期為個女做咩預備功夫呢?

唔好意思,好多問題,因為第一次冇經驗,又冇其他朋友讀呢間學校,對學校唔係十分瞭解,所以好緊張,希望唔好見怪

:

醒目開學勳章

sandylaw,

早兩日註冊成功,有好多野都唔係咁清楚,想請教下你的,希望你唔好嚴我煩啦 ==> 冇問題,You are Welcome ne!!

1.請問筆試大概考D乜野架?駛唔駛串填英文字?編班試重唔重要呢?==> 筆試好似又串字eg. lion, bird....,考d乜就唔多記得啦!我個女冇考編班試,據我所知係盡量把學生程度拉近!

2.請問校服D質料好唔好?==>幾好唔差。
可唔可以自己去轉第二間校服供應商架?==>當然可以但我記得可以係學校同一日做哂!

3.請問課本在學校買定自己出去買架?==>你可以在學校買亦可以自己出去買!

4.請問小一程度深嗎?==>如果小朋友上課留心,應該会pick up到!當然亦要看家長的要求!每星期默1次中、英,每2星期測中、英、數一次,考試前一至二星期會同你温習!

我需唔需要在暑期為個女做咩預備功夫呢?==>我冇做!

真係好多謝你,你答得好清楚

我到以家都好緊張,聽人講基灣小學會讀得好辛苦,好怕個女跟唔上,但係見你好似好輕鬆咁,其實你用咩方法培育個女架?請指教下

醒目開學勳章

由小一返學己經開始培養,同佢set係幾點前要做晒d功課,唔會同佢對功課答案只對佢做齊味,亦唔會陪佢一齊做功課,返了4個月就學對手冊check做完功課未,拾書包.....之後你就會輕鬆!(但唔係個個好似我咁嫁,要承受手冊會比寫欠交xx, 欠帶xx...)

其實你呢個方法都幾好,咁樣令佢可以獨立d,自己又輕鬆d,但係駛唔駛每日都要溫習一段時間,因為都有幾多默書測驗,你個女有冇投訴話太辛苦同唔開心呀?

醒目開學勳章

sandylaw,

我個女每日都儘量用30分鈡温習,當然有時冇啦!我個女一d都冇投訴太辛苦,佢係學校好開心。有時我匈佢如果唔讀書就要轉校,佢會好認真同我講唔准轉!

我都希望我果個好似你果個咁就好了 :wink:

好多謝你答左我咁多問題,謝謝

呢個topic好似得我同你入黎傾咁,以前果d家長都唔見哂既?係咪要預備考試,唔得閒上黎呀?

醒目開學勳章

小寶:

今日見到你都冇時間同你講this Friday we can't go ne as we need to dance ar!!

點呀你個仔温成點呀?

...

醒目開學勳章

Happy summer holiday!!

Xanthe,

想問下開學初期,家長係咪可以陪小朋友食lunch?
你個女帶飯定買飯盒架?
美心集團的飯餐好唔好食架?

又有好多問題了   

醒目開學勳章

sandylaw:

想問下開學初期,家長係咪可以陪小朋友食lunch?=> 不可以. 但美心集團會有工人幫小一學生另外班主任會在課室同一齊吃飯.

你個女帶飯定買飯盒架?==> 帶飯因為亞女食量勁少同食飯好慢帶飯我可以知佢食在幾多! 不過小一老師會看每位小朋友食完的飯,食得少會叫佢地食多d.

美心集團的飯餐好唔好食架?==> 我試過到美心廠房試食, 味道偏淡飯盒亦是早上才煮的.

你一早整好飯俾個女帶返學or夠鐘先拎去學校呀?

偏淡係咪即係無味呀?

我都以家都唔知買飯定帶飯好

我個仔吃飯又係好慢,又不肯吃肉,所以我都好頭痛......

不過我沒辦法送飯,都只好定飯了,不知美心有沒有少肉或沒肉的飯呢

醒目開學勳章

sandylaw:

你一早整好飯俾個女帶返學or夠鐘先拎去學校呀? ==> 一時時,通常早上整好俾個女帶返學。

偏淡係咪即係無味呀?==> 冇咁多味精、少 salt

我都以家都唔知買飯定帶飯好 ==> 好多家長一個月比佢訂學校飯,另一個月就帶飯。

醒目開學勳章

binbinguan,

個餐單上會有3個choices揀,有三文治、免治肉、菜飯.....
‹ 上一主題|下一主題