用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進
樓主: Xanthe
go

西灣河基灣家長請內進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 西灣河基灣家長請內進

xanthe

我收到你的pm啦, 因為較忙, 所以現在才可以入黎幫襯.

你囡囡今年與上年的情況穩定嗎? 我個仔今年第一次考試時d分數同舊年差很遠, 第二次就好番少少.  但出奇地, 收成績表時發覺全級的名次同舊年唔係差得太遠, 全班的名次就比去年高了tim.  這點我就覺得好奇怪.  莫非小一很容易拿到高分, 所以名次真係叮噹馬頭, 差少少就差好多名?? 你有什麼見解呀???

醒目開學勳章

AndyRain,

你囡囡今年與上年的情況穩定嗎? ==> ok la.

我個女基本上都keep到。我覺得小一的平均分會比較爭崩頭,我記得我個囡同佢同學仔上年平均分爭0.01分都爭成2個位。但上到小二就開始見到小朋友的強弱的地方(可能程度開始深了好多同小朋友上堂的專注度...)。聽聞小三的程度更深tim    !

醒目開學勳章

Xanthe

嘩, 差0.01就差2名呀?!! 真係好唔抵呀!!!  我都知道上年d分數其實唔係差太遠.  你個女今年keep得到, 咁名次應該會大有進步啦.

我個個係仔黎架.  好彩佢第二次考試就好番d, 不過我個仔最奇就係常識通常都係最低分.  但人地就係靠常識去拉分嘛!!!

你知唔知幾時開始分精英班呀??? 一級係咪得一班呀??? a班???

醒目開學勳章

AndyRain,

4年班開始分精英班,即係計3年級的成績。每級係得一班係a班. 4升5你仲有機會入精英班但5年級就冇得轉la. 今次名次同1年級差不多啦!!

你個仔在常識弱係邊,會唔會係不供詞填充,如果係就要同佢練下詞語啦!

醒目開學勳章

xanthe

知道了. 咁即係最多40名之內才可以入精英班啦.

Bingo, 就係d詞語. 因為佢唔明d詞語點解, 所以填錯.

Xanthe,
ok, 我會試試, 但最尾你有冇同佢 check 功課架??

[quote]
Xanthe 寫道:
creamy-lanlan,

你試下將功課分幾部去做,第一份功課由佢揀(通常佢會揀佢喜歡的),第二份你揀(通常就會揀佢比較做得慢個份eg.寫詞語),第三份由返佢揀,跟住休息幾分鐘(可以比佢去toilet or 飲杯水),跟住繼續做其他功課!將功課分成3-4部份,每部份問佢要用幾多分鐘(當然要合情合理 eg. 10-15mins,做詞語就比多少少時間)。最好比個timer佢睇tim,當佢知道有時間限制就會快d!另外我唔會佢做緊功課時,我唔會比任何意見比佢 eg. 寫字寫得唔好、做錯條數...要佢改正等等,這樣佢會冇心機做功課。我會頭頭坐開將

醒目開學勳章

AndyRain,

Bingo.  

AndyRain 寫道:
xanthe
知道了. 咁即係最多40名之內才可以入精英班啦.

醒目開學勳章

識我的媽咪係人都知我唔會同佢check功課,就算佢做錯/寫字唔靚,我都唔會改!我只會同佢對佢做的功課數量和頁數與手冊是否相同!

醒目開學勳章

我都係.

Xanthe 寫道:

識我的媽咪係人都知我唔會同佢check功課,就算佢做錯/寫字唔靚,我都唔會改!我只會同佢對佢做的功課數量和頁數與手冊是否相同!

Xanthe,
0甘米會有錯羅..我以為係要 check , check 到冇錯為此, d 字寫到靚為此, 乜原來  li 個做法唔好呀?? 不過我本身真係唔識教仔, 佢係唔聽我話

Xanthe 寫道:

醒目開學勳章

creamy-lanlan

你係咪太寵你的小朋友呢? 所以你先覺得他/她不聽你話.

d功課錯唔緊要架, 唔錯又點先學番

醒目開學勳章

有錯咪由得佢囉,功課又唔會計分的! 如果家長唔

醒目開學勳章

Xanthe

你知道這校的小六生若派到不理想要自己考學校(叩門), 成功率高嗎?

醒目開學勳章

AndyRain,

哎呀,幾困難講喎!這個問題要面談先得啦!    不過聽聞都幾高下啦!

Xanthe

你知道這校的小六生若派到不理想要自己考學校(叩門), 成功率高嗎?

AndyRain,
可能真係 ...可能我唔想佢比老師罰...所以樣樣都緊張過佢....所畏 黃帝唔急太監急果只....
[quote]

你係咪太寵你的小朋友呢? 所以你先覺得他/她不聽你話.

d功課錯唔緊要架, 唔錯又點先學番

醒目開學勳章

so you should let him grow up la. You should train him now otherwise when he is p.2 then you will have so many arguements with him (especially for doing the homeworks).

醒目開學勳章

Xanthe

咁都好d.  咁通常係可以叩到那些band 1中學的門呀??? 約有幾多%?

醒目開學勳章

佢地係咁衰架, 知道邊個人係蝦得架.  你試下好似我地咁, 睇下work唔work.

我覺得只幫佢sure每日做整晒d功課, 等佢唔駛欠交, 咁就唔會俾人寫手冊, 咁就ok啦.

慢慢試下先啦.

醒目開學勳章

agreed!

我覺得只幫佢sure每日做整晒d功課, 等佢唔駛欠交, 咁就唔會俾人寫手冊, 咁就ok啦.
‹ 上一主題|下一主題