用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 觀塘那間學校好?
樓主: Clo122
go

觀塘那間學校好? [複製鏈接]

Re: 觀塘那間學校好?

士多啤梨,

妳咁夠膽兩間咁多人選既學校擺頭兩位,聖馬太第二輪得返4x位,我個人覺得放第二位應該無行,希望妳抽到第一志願藍循啦
士多啤梨 寫道:
HI~我都係觀塘48區, 等緊大抽獎結果呀~~
    第一志願揀~藍循
     第二志願揀~聖馬太(但聽人講, 讀得幾辛苦, 好多要轉校)

唉, 都未知結果, 都有少少擔心. 你地呢?

48網黎講,好口啤既有:

藍循
平田李兆強
德田李兆強
聖馬太
油塘基顯
油塘基法

我都係聽聽埋埋其他媽咪既介紹

一日大約六至七樣啦, 另外中文默書已於下學期開始背默課文, 有時一課, 有時二段

多謝分享!

leeangela 寫道:
一日大約六至七樣啦, 另外中文默書已於下學期開始背默課文, 有時一課, 有時二段

吾好意思,
想問嗄, 你地覺得藍循好定係兩間李兆強好D!

兆強傳統教學, 中學多數band 1,
藍循比較飄忽, 一個案全班考第二, 英文不合格, 考第一名英文都可不合格, 派基孝都依然可以考第二, 但英文依然不合格!!!

我諗觀塘區派位最好係李兆強同聖馬太,但係呢2間都係好多功課,會辛苦d,不過我覺得辛苦得黎有價值!其實最緊要係父母的鼓勵同關心,我女最初讀都好辛苦的,但係當我陪住佢讀,佢就讀得好開心架啦,今年全班考到第8,全級30(上年係無名次),算係OK啦!各位媽媽努力呀!

lcy1998430 寫道:
我諗觀塘區派位最好係李兆強同聖馬太,但係呢2間都係好多功課,會辛苦d,不過我覺得辛苦得黎有價值!其實最緊要係父母的鼓勵同關心,我女最初讀都好辛苦的,但係當我陪住佢讀,佢就讀得好開心架啦,今年全班考到第8,全級30(上年係無名次),算係OK啦!各位媽媽努力呀!

Hi,我想問下你個女現在讀幾多年班?
我聽人講話兆強一至四年班活動教學,五六年班就會開始死谷,是嗎?

琬琬 寫道:
Hi,我想問下你個女現在讀幾多年班?
我聽人講話兆強一至四年班活動教學,五六年班就會開始死谷,是嗎?

我女而家二年級,李兆強係咪活動教學我就唔知呀,我女讀聖馬太,我以前聽講話1-3年級活動教學,但係咪又係好多功課同係咁谷,可能有時上堂唔係死板板咁就叫活動教學掛!

請問油塘基顯 / 牛頭角基顯 難入嗎 ??? 這間有什麼分別呢 ??? 這間是不是活動教學呢 ???

thank you very much !!!

峰仔媽咪,

其實難唔難入邊一間小學都係睇你彩數
其實兩間係一樣,只不過校舍唔同ja,因為佢地係將上下午班分拆左之後,唔記得係上定下午班搬晒過新校舍,而哩間係活動教學架

峰仔媽咪:

油塘基顯是牛頭角基顯上午校分出來。觀塘較受歡迎的官津小學,之前有家長提出,小兒今年自行收生時入了油塘基顯,我之前看了許多學校,每間都有各有特色,小兒比較活潑與愛探究,不喜背誦,故最後選了油塘基顯。功課量較少、新校舍、校長理念與背景、教學法、老師資歷....是我的擇校因素。

每個小孩的最佳學習方法不一,故看看小孩的性格與取向再決定。多些參觀各學校的Open Day有助抉擇。

Hermanpapa

我想仔仔讀得開心,主動學習,如果基顯係活動教學,我都想仔仔入讀,真係唔知有無機會呢 ??? 我估仔仔2001年既出生率低o的,希望ok啦。

其實家長們對教育的要求不一,就算內子與我都有分岐,還有時間可多聽取街坊意見,不過有人話基顯在小四開始會谷,壓力會加大。
如果妳和小孩是基督教徒,在自行收生階段有宗教分五分,在申請區內的的官津基督教小學,比較佔優。不然的話機會較低,要等大抽籤的50%學位,因兄姊同校必收因素下,自行收生的位不多,基本的15分可以話沒有機會入區內外多人申請的學校,只作陪跑和表達誠意之用(扣門時)。

峰仔媽咪 寫道:
我想仔仔讀得開心,主動學習,如果基顯係活動教學,我都想仔仔入讀,真係唔知有無機會呢 ??? 我估仔仔2001年既出生率低o的,希望ok啦。

hermanpapa,

你所說的宗教分要否一定同是聖公會的教友(即在聖公會受浸呢)?

以及怎樣証明呢?出示受浸証明?

我聽說聖公會要搵番自己教友的才有個5分宗教分,其他教會的唔接受,是嗎?

Thanks.

我看到前面有家長提過 九龍灣聖約翰 和 柏德這兩間學校, 其實我也是打算在當中選其一. 請問有沒有九龍灣聖約翰的家長可幫忙發表一下?   

我聽講李兆強轉緊活動教學,  依家一至四年班係活動較學,大家知道係咁嗎?
[img align=left]http://i26.photobucket.com/albums/c109/greenfkf/05.gif[/img]

每一間學校不一,有些指定只收自己教會的教友才有五分,有些只要是華人基督教聯會所屬的教會便可以,故要問清楚報考學校的計分準則。
因基督教要求滿18歲才受浸,那便要向所屬教會牧師出證明小朋友及其家長是教友及長期參加教會活動便可。
基顯要求是華人基督教聯會的團體會員便可以有分。不一定是聖公會。
故多去聽講座是有用的,孩子又可幫忙俾意見,因為他們要在那兒呆六年,有他們的參與是好的。老實講,孩子看中基顯校舍新又大,我則看中李校長好,哈!大家滿意!

HappyYammie 寫道:
hermanpapa,

你所說的宗教分要否一定同是聖公會的教友(即在聖公會受浸呢)?

以及怎樣証明呢?出示受浸証明?

我聽說聖公會要搵番自己教友的才有個5分宗教分,其他教會的唔接受,是嗎?

Thanks.

hermanpapa,

請問你孩子是讀油塘基顯嗎?我都有諗這一間,但後來有位在觀塘區由細住到大的媽咪告訴我,觀塘區的幾間出名學校,比較係其他區的某些出名學校,水平等係次些,建議我試他區的學校,想請教你的意見.

Thanks agian.
‹ 上一主題|下一主題