用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 觀塘那間學校好?
go

觀塘那間學校好? [複製鏈接]

觀塘那間學校好?

請問各位, 如果我要搬屋, 搬到觀塘的話, 我仔仔現就讀一年級, 他是否可以轉校到觀塘呢? 如可以, 請問觀塘那間小學好呢?

Re: 觀塘那間學校好?

我都想知!

me too.

Hello,
您們好, 觀塘聖約翰小學是一間以觀塘來說是Band 1 小學, 另外, 本人意見, 觀塘官立小學就不是太好, 因小兒(大仔) 曾入讀過, 不過是二年前,因現在小兒已是一位中二生, 但由於之前小學程度太低, 導致中一很辛苦, 所以細仔今年小一都 吾會選擇

多謝您的意見, 另外, 我搬屋是否可以轉校, 而聖約翰又會收我仔仔呢?

您之前是讀那間小學??

HI~我都係觀塘48區, 等緊大抽獎結果呀~~
    第一志願揀~藍循
     第二志願揀~聖馬太(但聽人講, 讀得幾辛苦, 好多要轉校)

唉, 都未知結果, 都有少少擔心. 你地呢?

點解吾選藍田李兆強????呢間係一間幾好的小學!

But  觀塘官立小學 is also Band 1 school, right?
leeangela 寫道:
Hello,
您們好, 觀塘聖約翰小學是一間以觀塘來說是Band 1 小學, 另外, 本人意見, 觀塘官立小學就不是太好, 因小兒(大仔) 曾入讀過, 不過是二年前,因現在小兒已是一位中二生, 但由於之前小學程度太低, 導致中一很辛苦, 所以細仔今年小一都 吾會選擇

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我有朋友的兒子讀天主教柏德小學, band 1, 派位都好好.

應該吾係band 1(2 年前) , 不過現時吾知

現時小兒就在柏德讀小一, 之前已想知呢間學校的學習模式, 但係都冇人回應,      

請問官塘區那間小學係活動式教學呢 ???

1)
HI Leeangela,

請問令郎現在學校生活如何? 對學校的感覺怎樣?

2)請問大家覺得  九龍灣聖若翰  還是  柏德  好?
現時小兒就在柏德讀小一, 之前已想知呢間學校的學習模式, 但係都冇人回應,      

請問大家知道聖安當教學方法和成績怎樣嗎?  

小兒暫時都幾喜歡呢間學校, 不過若以我來說, 就......
因為小兒剛上小一, 可能有小小吾習慣, 經常上堂時有小小眼訓, teacher 就即時有投訴, 於是已要小兒早些睡,就覺有小小改善, 當第一季考試完時, 家長日見完teacher , 從老師口中的回覆, 話初初以為個仔有學習障礙, 後來下學期已發覺佢開始有些改善, 但仍然比我的感覺就......

另外另一間九龍灣聖約翰仔仔有個k3的同學在讀中, 聽他媽媽講, 好以口碑都幾好

leeangela ,

HI 我仔仔9月升小一,我第一選擇都係天主教柏德,第二就係九龍灣基樂..第三先至係九龍灣聖約翰,我最初都好似你咁...唔知邊間好d,但又係無人回應我 最初其實我都幾鍾意聖約翰但學校個環境實在太嘈喇,其實係咪通常都入第一志願架?

Hello Ivy,
您的選擇都o.k.啦, 不過您要想想其實想小朋友讀活動教學還是傳統教學, 因為柏德真係好多功課, 同時, 英文默書第一次已經是默八句句子, 您都吾好話吾今

Hello Ivy,
您的選擇都o.k.啦, 不過您要想想其實想小朋友讀活動教學還是傳統教學, 因為柏德真係好多功課, 同時, 英文默書第一次已經是默八句句子, 您都吾好話吾今

o下...唔係掛...聽到你咁講我好驚呀 ,雖然話唔係我讀...但我都要陪住我仔仔一同度過哩六年小學生活ma,我重以為柏德都係活動教學,因為之前打過電話問柏德,佢地話係架,原來唔係架..唉...咁其他o個兩間係唔係呀? 咁柏德P1一日有幾多功課呀?

我都好想知道呀!

芳姑姐 寫道:
1)
HI Leeangela,

請問令郎現在學校生活如何? 對學校的感覺怎樣?

2)請問大家覺得  九龍灣聖若翰  還是  柏德  好?[quote]
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題