用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 救恩 vs 王兆枝
go

救恩 vs 王兆枝 [複製鏈接]

救恩 vs 王兆枝

我个仔band 1 尾,band 2 頭,大抽獎想選以上2间,請比意見!

Re: 救恩 vs 王兆枝

個人覺得揀救恩比較好,因為王肇枝程度較深,如成績不是Band 1頭及中,會讀得比較辛苦。

如果是我,我會選王肇之先.......
王肇枝程度在英中中唔算深.
近2年救恩會考整體差了.......

familychan 寫道:
王肇枝程度在英中中唔算深.

familychan,
請問你係唔係識人讀緊王肇枝?因為我細妹係專幫人補英文,佢幫過莫壽增,加密同王肇枝既學生補,佢話其實“王”有某D英文係好深,佢曾經將“王”既中三英文試卷比其餘2間中學既中四學生做,但D中四學生都話都幾深,有某D題目仲唔識做,所以我覺得“王”D程度幾高。

簽名被屏蔽

其實如果比我揀,我都會揀“王”。
只係因為Denise188話佢個仔成績屬Band 1尾Band 2頭,我覺得如果比佢個仔入到“王”,我驚佢會讀得好辛苦姐。

同意daddycheung講法。我的兒子亦是今年選校,我會選機會率高的學校,希望有機會中。好過抽不到,到時叩門,不夠人爭。

王的競爭都幾大,兒子學校的band1生大都選他。王及救是不同層次,王是band 1中以上,而救是band 1尾。

我希望兒子在一間能力所及的學校考高名次,引發學習興趣,而不想他在力不所及的學校考尾尾影響自信心

dabbycheung:
是,有現在就讀,有已畢業的,亦有家人在此畢業........
考試卷深,都要學生應付到先得,好似剛剛的中一生連英語上課都唔係太得/唔習慣,俾咁深,咪真係唔知講緊麥............
佢話班同學唔係好得,而家都要用好多中文教,相比下佢d小學同學在密記,同莫記就已經開始適應英語授課...........
當然成績band1中,選王記,讀得稍為輕鬆些吧!

‹ 上一主題|下一主題