用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

hi happypenguin:

絕對認同!
Re:其實小朋友咁細,面試只係睇彩數

咁你小朋友有冇返n班或者playgroup呀?
happypenguin 寫道:
Y-3,
其實小朋友咁細,面試只係睇彩數(bb心情靚唔靚),同合唔合個interviewer既眼緣。問得小朋友鍾唔鍾意响呢度返學仲話下次見即係你小朋友合佢眼緣啦!咁唔好彩張表排得後啫,唔好唔開心啦!話唔定4月7日後你會好快收到取錄通知呢!

Hello Y-3,
原本打算乜學前班都唔讀,等囡囡好好享受自由自在的bb生活,然後9月直接入讀幼稚園。但農曆年後有日佢跟咗表姐仔返學前小組班玩咗半個鐘,之後日日都話想返學,終於數星期前幫佢搵咗間幼兒園揷班,佢又真係好enjoy喎,每日都返得好開心! 早知係咁一早就放佢入學!  
你小朋友呢,有冇俾佢返學前班?    

各位媽咪, 你哋好     

請問宣幼學費同其他雜費幾多錢, 多唔 多功課做     

唔該哂     

jenjen,
我稔你呢個問題可能問05K1嘅家長會清楚D,不過我都想知喎!

jenjen 寫道:
各位媽咪, 你哋好     

請問宣幼學費同其他雜費幾多錢, 多唔 多功課做     

唔該哂     

各位媽咪, 你哋好 :

宣幼學費HK$1787/月, 無其他雜費。從K1起每日均有簡單的功課; K2開始寫字, 但比根德園簡單; 英文口語可在課外多練習, 這樣考私立小學也沒困難。
       另宣幼每年均有仟貳人以上報考, 上午班很少有人放棄, 到K2也沒位插班; 宣小每年貳、叁仟人報考, 收宣幼60人。

:

原原 寫道:

各位媽咪, 你哋好 :

宣幼學費HK$1787/月, 無其他雜費。從K1起每日均有簡單的功課; K2開始寫字, 但比根德園簡單; 英文口語可在課外多練習, 這樣考私立小學也沒困難。
       另宣幼每年均有仟貳人以上報考, 上午班很少有人放棄, 到K2也沒位插班; 宣小每年貳、叁仟人報考, 收宣幼60人。

:

Hi 原原,
由於宣幼沒有網頁及較少家長提及/討論, 故很想知多點有關宣幼的資料。請問宣小大概收生多少呢? 宣幼約120人,如收60人,咁都有50%喎! 十分喜歡宣幼的老師,但目前最大擔心是一旦升不上宣小, 出路會否比根德園艱難?  

原原,

相位今年少很多,皆因SARS效應令03年出生率創新低,以我所知今年06年報宣幼少於一千人,09年報宣小粗畧估計少於二千人,至於有多少家長主動放棄面試或放棄學額就不得而知嘞!

原原 寫道:

各位媽咪, 你哋好 :

:

Hi, happypenguin :

宣幼共有五個課室, 分上、下午, 故收生

Hi, KinKinLI :

具體不大清楚, 因是分三個星期六面試的。只是今年收報名表後, 與學校順便聊起, 得到此數據; 星期日在學校看到取錄編號, 也有很多是仟多號的。
:

原原,
多謝你的回應。照睇09年升小一率都應該只有30%,冇多到。:cry:
宣幼的教學方法會否很嚴? 囡囡超活躍,冇時停; 希望老師唔介意坐唔定的小朋友!

La Salle and Alliance is my target primary school, is it good for me to let my son study in Alliance Kindergardan, so he can have higher chance to get into Alliance Primary School. Also I can join the lucky draw for La Salle as I live in 41 area.
[size=large]Ryan 9月13日出世

happypenguin,
我同你一樣有個坐唔定的小朋友

原原,
唔該哂 我重想問現時幼稚園是否冇考試(包括宣幼)
如果冇考試,升小一小朋友會好辛苦囉

是呀!我囡囡面試的編號就是過千啦!相信我的number也不是最後,因為面試時,重有好多人未叫number.

原原 寫道:

Hi, KinKinLI :

具體不大清楚, 因是分三個星期六面試的。只是今年收報名表後, 與學校順便聊起, 得到此數據; 星期日在學校看到取錄編號, 也有很多是仟多號的。
:

hi all moms:
其實有沒有不取錄呢?封信係咪寫咗幾個時間要留意架?
好驚等到開哂學先通知 嗰時真係唔知點算lor.

Hi, jenjen & all moms:

宣幼每月有評估報告, K2開始有默寫, 只是沒有公開分數, 除了每學期會低調地頒個成績獎。
因宣小每年收生中30%以上是宣幼學生, 它必定有銜接要求, 可能有个別宣幼生一開始會辛苦些, 這是因

[quote]
原原 寫道:
Hi, jenjen & all moms:

宣幼每月有評估報告, K2開始有默寫, 只是沒有公開分數, 除了每學期會低調地頒個成績獎。
因宣小每年收生中30%以上是宣幼學生, 它必定有銜接要求, 可能有个別宣幼生一開始會辛苦些, 這是因

信上只提及一個註冊時間,相信備取生可很快接通知。
[quote]
TWLI 寫道:
交留位費日期為4月7日(星期五), 8:30am ~ 2:00pm, 如果介時還有意思, 或許可致電查問(2337-3271),不過我稔可能要等幾個工作天....

[quote]

Y-3,
取錄信就只有一個交留位費日期(4月7日......),相信備取生要在這日期後才知分曉(除非有媽咪現在就向宣幼表態不註冊,可能還會....),致於有沒有不取錄信就請有關媽咪發表,如果有這些不取錄信就會正常D,否則有(1000-120=880)個備取生位那就不值得等了! Y-3,相信備取生信上也沒有甚麽日子,是嗎?

Y-3 寫道:

原原,
多謝你的回覆,唔該

原原 and TWLI:
好多謝你們的提供.對不起,可能我詞不達意,其實原先想問其他後備媽咪是否跟我一樣,封信度叫我們留意幾個日期,待學校有空缺會電話通知.日期分別是--4月中
                                                      --5月中
                                                      --8月初
                                                      --及8月尾至開學後..
同埋TWLI講得好啱:
如果有這些不取錄信就會正常D,否則有(1000-120=880)個備取生位那就不值得等了!)

好似等緊啲不會發生嘅事咁 ,請如有不取錄嘅bk媽媽看過這topic的話,唔該post比我地知可以嗎?
TWLI 寫道:
Y-3,
取錄信就只有一個交留位費日期(4月7日......),相信備取生要在這日期後才知分曉(除非有媽咪現在就向宣幼表態不註冊,可能還會....),致於有沒有不取錄信就請有關媽咪發表,如果有這些不取錄信就會正常D,否則有(1000-120=880)個備取生位那就不值得等了! Y-3,相信備取生信上也沒有甚麽日子,是嗎?

[quote]
Y-3 寫道:
[/quote]
‹ 上一主題|下一主題