用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論吓報 ...
樓主: WeWeWahWah
go

2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論吓報幼稚園心得同埋意見呀 [複製鏈接]

Re: 2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論

我個女04年7月、時間刚好'打算報聖心、一絛龍過唔使煩•但幼稚園小朋友都已系全女班,極少男仔,所以考慮緊ノ大家点睇中環聖心啊 虽然之前自己系幼師•反而到自己揀学校就觉得矛盾添   
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

魅力公主 醒目開學勳章

我個女係8.31出世~
係唔係岩岩可以入到培正呀~
有無媽咪知道紅磡 "保良局譚歐陽少芳" 係唔係好難入架~
我都係度頭痛緊~
1. 保良局譚歐陽少芳
2. 迦南
3. 培正
係唔係真係讀N1會好D 呀~
因為我個女到依家只係識講~
爸爸~爸比~媽媽~媽咪~拜拜~HI~   :cry:

Hi,
I am a first time mum . I don't know much about the school systems in hk. I live in TKO & wanted my girl to study in Kowloon City or Kowloon Tong either. But I have helped her to apply St Paul in CWB for N1, Now waiting for reply. My girl was borned on March 04     

醒目開學勳章 貢獻勳章

Hi! coolpizza,

I live in TKO too.  I also want my girl study outside TKO, one of my target KG is St. Paul.  If not success of St. Paul Nursery, will you still apply for St. Paul KG?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Hi Monkey妹,
If Is not sucessful, I will only try the schools in Kowloon Tong & Kowloon City. My first priority is Heep Yan, what about you?

醒目開學勳章 貢獻勳章

coolpizza,

My target KG are Pui Ching, St. Rose and St. Paul.  You try Heep Yan only or try more?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

Hi yingwong,

我個囡都係同你個囡同一日出世哦!!     不過就係慶祝生日後就要番學,又唔可以係生日出外旅行呢!

我都煩緊學校呢?培正好啊,校風好好,不過我怕佢英文程度唔夠.因為我本身係讀中文中學,自覺英文好渣,所以希望個囡讀到英文較多的學校.

monkey妹,

more or less same as yours, plus st cat, kenville & Musang. but I heard that Musang in Kowloon side is not as good as before.
該用戶已被刪除

魅力公主 醒目開學勳章

HappyYammie     

旅行~ 有排都唔使諗.... :cry:
咁你心目中有無边幾間呀?
有無諗住俾佢返playgroup呀? 我係度諗緊

HappyYammie 寫道:
Hi yingwong,

我個囡都係同你個囡同一日出世哦!!     不過就係慶祝生日後就要番學,又唔可以係生日出外旅行呢!

我都煩緊學校呢?培正好啊,校風好好,不過我怕佢英文程度唔夠.因為我本身係讀中文中學,自覺英文好渣,所以希望個囡讀到英文較多的學校.

yingwong,

我啱啱開始返playgroup,1星期1堂,返左4堂,發覺如囡囡肯坐定定聽就有用,若囡囡唔肯坐定周圍走就浪費.加上我覺得而家個導師麻麻,諗緊係咪繼續.

我心水學校主要係靈糧,崇真/禮賢,但又怕程度低對將來考小一會有影响.

同埋我將會一星期有3日係香港住,所以我或者會搵埋香港的學校,所以都好煩,唔知點選好?!   

[quote]
yingwong 寫道:
HappyYammie     

旅行~ 有排都唔使諗.... :cry:
咁你心目中有無边幾間呀?
有無諗住俾佢返playgroup呀? 我係度諗緊

我囡囡係04年1月bb,要今年9月報k1啦,但係驚佢到時面試差就慘啦

各位:

我而家煩緊應該比呀囡讀邊間學校, 大家可唔可以比d意見, thanks!

a. 傳統教學, 師資好, 有外籍老師教英文, 有北京老師教普通話, 好多校外活動, 但程度較深, k2會教k3程度英文, k2會開始有默書, 學費較貴
b. 活動教學, k1-k3都無默書, 小朋友全無壓力, 但無外籍老師任教, 校外活動唔多, 程度較淺, 升小一會較辛苦, 學費較平
(兩間老師都好有愛心同耐性, 評價都好好)

1. 請問大家會選邊間? 原因
2. 請問會唔會覺得傳統教學, 小朋友會讀得無咁開心?
3. 請問學校無外籍老師緊唔緊要?
‹ 上一主題|下一主題