用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論吓報 ...
go

2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論吓報幼稚園心得同埋意見呀 [複製鏈接]

2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論吓報幼稚園心得同埋意見呀!?!?!?

如題!!!!!!
Thank you!!!!!

Re: 2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論吓報幼稚園心得同埋意見呀!?!?!?

WeWeWahWah:

I plan to let my younger son to study a K1 on Year 2007, now, I start to reseach some information, how about you, and will you let him join some play group during Year 2006????
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

Re: 2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論吓報幼稚園心得同埋意見呀!?!?!?

其囡囡已經返緊幼兒園o家啦!!!!!
不過會再轉幼稚園, 其實間幼兒園都好.
但係我想同佢轉間出名o的既幼稚園, 因為希望可以入到o的好o的既小學(自行收生 or 私校)啦!!!!!!

WeWeWahWah,

我同妳的諗法一樣, 我個女都係06年讀幼兒園.

哈哈...
o甘你有無o的咩既心水幼稚園呀???
係住邊區o家???

Re: 2007會讀K1既小朋友家長請入o黎分享或者討論

你地好. 我囡囡都會在07年9月入學'架'. 你地住邊區o家.我住華富村, 我現在都開始'簡緊'一d心水幼稚園.

Hi, WeWeWahWah & joyce828,

我係住在海怡半島. 我會今年9月比亞仔讀華富村的救世軍 (2歲班). 到他3歲時 (07年9月) 我會幫佢轉幼稚園. 但暫時沒有什麼心水.  但是聽聞田灣有間東華三院都幾好.
咁妳o地又有什麼心水?

WeWeWahWah,  妳又住邊到?

醒目開學勳章

Hi  

My son will also study K1 in Year 2007.  I live in Tseung Kwan O.  Let's share.

privacy

我都在今年8月比啊囡去銅鑼灣聖雅各幼兒院讀n1.到3歲時我都會幫佢轉幼稚園.心水學校都有可能是田灣東華三院,及中西區果邊d幼稚園.有時都唔知點揀...

hi ,我個女出年會讀K1,但現在都未有心水選邊間?我都有想過報銅鑼灣聖雅各幼兒院(因我姪女升小學前都係這間讀)但又對我來講會好遠(我住大角咀)!

aiya, 我見您地d 囝囝囡囡都好大個呀
我個囡04年11月至出世, 要做細囡呀
去interview 真係比較sit 底
我住何文田架
心水就協恩同培正囉
因為近我屋企
第日可以帶個囡返學

原本st. rose 都近, 不過小學好似搬咗去沙田
可能唔可以直升lu
有冇d 住何文田架, 一齊share 下啦

係中學部搬咗去沙田,小學部學生可依舊可直升直英中。
做人至緊要開開心心 :-D

可以分享下我今年的心得:
好多

我個都係細 B ,
依家都未肯講野,
重有 8 個月就要去 interview   

又無細仔細囡 mami 分享吓成功機會呀?

多謝你比d意見同心得我地.    真的很有用.

有細囡細囝的媽咪,不要擔心佢地d表現.我個囡都19個幾月大.都未識'講野'只識講一d單字,如食,媽,爸,謝,bye~~~.等. 其實可以比佢地返d親子班.等佢地學下野...

my son also is a small baby, Nov 04. He has not yet started to talk, just point his fingers, although he seems to understand what we are talking most of the time. I am so worry that how can he attend the KG interview at end of this year, when he is only 2.

I therefore want to put him in at least some playgroup but it is so difficult to find situable one. Any suggestions from the mummies?

Thanks.

HiHi, 你o地好, 我返o黎啦!!!!
To privacy, 我住o係北角. 我囡囡以家讀緊蘇浙幼稚園既n1班. 不過我會同佢interview吓其他幼稚園 (九龍塘同埋中西區)嗰o的. 其實幫佢搵幼兒園嗰陣已經做o左好多research o家啦!!! 其實你可以幫個仔in吓聖心呀, 讀完k1就幫佢試吓轉去聖若瑟幼稚園(灣仔區)係就係遠o左少少, 不過可以上聖若瑟小學同中學.
To 細仔細囡o的媽咪同埋爹D, 比o的B返吓playgroup呀真係好有幫助, 唔一定要去o的好貴嗰o的, 最緊要近!!!! 因為所有playgroup 都係要大人陪, 如果可以的話就最好陪o的B一齊上, 同時多o的同佢地講野. 我個囡歲半都唔係好肯講野, 但返o左個幾月之後, 就開始有小小野講, 以家返埋幼兒園把口就不停. 所以你o地唔駛太擔心,BB差一個月就差好遠(ability上), 不過當佢地一識講野就要開始訓練佢地conversation   JUST 個人意見!!!!!!!

Hi all mom,

My son also will join K1 in 2007.  He is going to study N1 in this September.  Now, he can speak some simple words.  My target kindergartens are st cat, kentville, pui ching.... let's share.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我心目中嗰幾間 target kindergarten 係:
(中西區)
聖公會, and
嘉諾撒聖心.
(灣仔區)
聖公會,
寶血,
聖保祿, and
天主教聖瑪加利大.
(九龍城區)
聖若望,
基督堂 (K2),
劍嗚, and
St Catherine.
我家住北角.
雖然好似太多間, 但係因為未必間間收, 所以搵定多幾間做 backup.

Hi, WeWeWahWah,

多謝你的意見, 本來我對聖心都有興趣, 但是我見聖心多數係女仔讀, 可能因為到小學 /  中學係女校. 所以我驚唔係咁好.
你布什麼意見呢?

另外, 聖約瑟. 好係一定可以直升小學 / 中學 o家喎, 係唔係?
‹ 上一主題|下一主題