用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖 馬 可中 小 學 宣 布 斷 龍
go

聖 馬 可中 小 學 宣 布 斷 龍 [複製鏈接]

聖 馬 可中 小 學 宣 布 斷 龍

結 龍 僅 一 年   家 長 斥 兒 戲
首 宗 中 小 學 宣 布 斷 龍

【 本 報 訊 】 去 年 才 結 成 「 一 條 龍 」 學 校 的 聖 馬 可 中 學 與 聖 馬 可 小 學 , 兩 校 校 長 昨 突 召 開 家 長 會 , 宣 布 兩 校 將 「 斷 龍 」 , 成 為 本 港 首 宗 學 校 斷 龍 個 案 。 去 年 及 今 年 因 英 中 名 校 聖 馬 可 中 學 名 氣 , 選 讀 成 績 一 向 平 平 聖 馬 可 小 學 的 兩 屆 小 一 學 生 , 將 成 末 代 「 龍 生 」 。 有 家 長 怒 斥 校 董 會 的 決 定 倉 促 及 兒 戲 , 擔 心 子 女 未 「 接 龍 」 , 該 小 學 已 被 殺 校 , 惟 有 考 慮 讓 子 女 退 學 。  

位 於 筲 箕 灣 的 聖 馬 可 中 學 和 小 學 , 均 屬 聖 公 會 轄 下 學 校 , 兩 校 於 去 年 初 才 結 龍 , 校 董 會 更 投 放 一 百 萬 元 , 銳 意 提 升 小 學 畢 業 生 的 質 素 , 以 便 直 升 以 英 語 教 學 的 中 學 。 惟 兩 校 昨 日 突 然 召 開 家 長 會 , 共 有 約 一 百 名 家 長 出 席 , 校 方 代 表 即 場 向 家 長 宣 布 兩 校 決 定 斷 龍 , 而 現 已 入 學 的 三 十 二 名 小 一 生 , 及 今 年 九 月 將 入 學 的 四 十 八 名 小 一 生 , 則 仍 可 根 據 一 條 龍 的 機 制 , 分 別 於 二 ○ 一 一 年 及 二 ○ 一 二 年 直 接 升 讀 聖 馬 可 中 學 。

局 政 策 打 亂 計 劃
聖 馬 可 中 學 校 長 兼 聖 馬 可 小 學 校 監 繆 幗 光 強 調 , 兩 校 斷 龍 是 無 可 奈 何 的 決 定 , 只 因 教 統 局 於 去 年 初 推 出 新 的 中 學 教 學 語 言 政 策 , 規 定 英 中 必 須 有 七 成 五 新 生 達 可 以 英 語 教 學 的 指 標 , 打 亂 了 學 校 的 計 劃 。 「 語 文 係 好 重 要 , 我  唔 想  學 生  小 一 傾 斜 。 有 家 長 係 壓 力 好 重 , 我  想 學 生 可 以 愉 快 學 習 。 」 她 聲 稱 並 非 嫌 棄 該 小 學 的 學 生 質 素 較 差 , 亦 非 因 擔 心 英 中 會 被 拖 累 「 落 車 」 而 斷 龍 。
在 場 家 長 均 對 校 方 決 定 感 不 滿 及 憤 怒 , 當 校 方 詢 問 會 否 有 家 長 因 斷 龍 而 轉 校 時 , 即 時 有 數 名 家 長 舉 手 示 意 會 退 學 。 女 兒 將 於 九 月 入 讀 聖 馬 可 小 學 一 年 級 的 趙 生 表 示 , 「 我 都 係 見 到 間 學 校 結 龍 先 揀 咋 !  家 雖 然 話 保 證 可 以 讀 到 畢 業 , 但 係 我 點 知 間 學 校 會 唔 會 下 年 開 始 收 唔 到 生 , 之 後 我 個 女 未 畢 業 , 間 學 校 ( 小 學 ) 都 死  , 點 結 龍 呀 ? 」 他 批 評 校 董 會 欠 透 明 度 , 決 定 前 完 全 沒 有 諮 詢 過 家 長 教 師 會 , 令 家 長 一 直 被 蒙 在 鼓  , 認 為 有 被 欺 騙 之 感 。
另 一 家 長 黃 先 生 說 : 「 兩 年 間 轉 變 咁 大 , 我 睇 住 間 中 學  揀 小 學  ,  家 佢 斷 龍 都 唔 知 點 , 我 最 怕 就 係 佢 收 生 不 足 要 殺 校 , 到 時  學 生 變 孤 兒 仔 。 」 他 質 疑 , 斷 龍 對 小 學 發 展 有 負 面 影 響 , 「 佢 一 條 龍 都 ( 收 生 ) 唔 滿 啦 , 無  龍 可 以 收 幾 多 ? 」 聖 馬 可 小 學 家 長 代 表 稱 , 周 三 向 校 董 會 及 教 統 局 發 聯 署 信 , 表 達 對 兩 校 斷 龍 的 不 滿 。

預 料 將 有 更 多 斷 龍
教 統 局 發 言 人 昨 晚 回 應 , 對 於 該 兩 所 學 校 作 出 不 再 結 龍 的 決 定 感 可 惜 , 局 方 尊 重 校 方 的 決 定 , 並 希 望 校 方 作 出 妥 善 安 排 。 立 法 會 教 育 界 議 員 張 文 光 預 計 , 未 來 將 有 更 多 一 條 龍 學 校 , 因 政 府 的 教 學 語 言 政 策 而 斷 龍 。

Re: 聖 馬 可中 小 學 宣 布 斷 龍

大話精

After this, it is really doubtful if the primary school can still survive for a few years.

聖馬可斷 龍,我會幾欣賞個校長,起碼肯承担,而且亦係對小朋友好多過唔好。 斷龍學校我相信遲d重會有。

WYmom

嘩,有冇兒戲d呀,等我仲同仔仔係今年大抽獎乙部選佢做第一,諗住佢會發圍tim.  WYmom,真係多謝你通知大家,等我地可以早d另作打算!

吓! 咁都得!
又結又斷... 好冇保障喎
呢單又係因中學語言果樣野,
啲政策攪到啲家長無所適從, 轉來轉去,
好似當初擇有直屬中學啲小學,
到頭來又係因中學語言果樣野變相作廢   

[size=x-large]究竟政府想我哋點???
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

嘩 !! 真是多謝媽咪們的updated報料, 我也本想選這間小學, 一直都好擔心他能否直上. anyway, thank you.  

cincin
A Happy Family of 4 >>>>Viann & Alex, 小龍女 & 馬猴仔

車! 結龍前無諗清楚咩! 呢間小學一向成績都嘛嘛架啦! 而家好似d男女關係o甘, 嗒左人有左又話性格不合要分手喎, 不負責任. 難為重要在呢間小學讀書重係結龍前既學生, 你話佢地既自我型像會低成點呢. 都唔為d細路諗下.

太過份啦
學校要斷龍都應該在大抽獎前公報啦,我仲選左佢做第4志願添         

醒目開學勳章 王國長老

下! 結龍前唔係應該考慮清楚架咩, 而家又話怕接唔上, 又想愉快學習, 佢講晒啦

wow, it's really a big and bad news       

下 !

咁兒嬉??
Hei-Hei

really no confidence on HK education system!!
so, we really don't have choices in HK!

where is the source??

真係離普, 佢哋有無為小朋友著想, 一時結, 一時離, 小朋友真係好慘, 香港政府真係唔要得, 改制改制, 好心唔好side時間, 無玩我哋啲家長啦, 我覺得啲官無一個有愛心, 如果咁樣落去, 我哋香港在國際間聲譽會好差, 因為政府無信用, 真係好慘!!!!!!!

---> 聖馬可小學斷龍

---> 聖馬可小學斷龍
Hei-Hei

教 統 局 發 言 人 昨 晚 回 應 , 對 於 該 兩 所 學 校 作 出 不 再 結 龍 的 決 定 感 可 惜 , 局 方 尊 重 校 方 的 決 定

可惜??? 早兩年仲鼓勵學校結龍, 結龍前, 又吾講清楚遊戲玩法, 等人落搭後, 先至講遊戲玩法( 推 出 新 的 中 學 教 學 語 言 政 策 , 規 定 英 中 必 須 有 七 成 五 新 生 達 可 以 英 語 教 學 的 指 標), 人家話斷 龍, 你又學人話可惜, 得把口講"可惜, 可惜..." 無呢危機意識, 係咪要等多幾間學校斷 龍先至有代表性......... 有這樣的公務員, 香港才好惜.  

Charlotte_mom 寫道:
下! 結龍前唔係應該考慮清楚架咩, 而家又話怕接唔上, 又想愉快學習, 佢講晒啦

妳可似駡錯人?

王國長老

呢個結龍同中學教學語言政策直情大抗衡喇!!
幾多直屬傳統名校都唔敢結龍喇!
更何況所結小學是水準平平。
唔怕收晒之後轉中中咩?!咁中學實唔制喇!
好多人都想睇下已經結龍的會點攪?!
會唔會勁「谷」及中途「請」你轉校等等….
估唔到咁快有人斷龍…..
睇怕是中學部預見到小學部成績都係唔多掂,
咁咪早D斬囉....不過家長不用心灰,
唔接龍,可以叫仔女比心機,考得好,
一樣可以考番入去中學架嘛。

麟媽媽, 我都好認同你嘅講法, 最緊要成績好........
或者喺未轉以前已經坐定等入番自己英中,
但係, 可能而家轉咗以後就變得卮險咗好多
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。
‹ 上一主題|下一主題