用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有好的英文故事書介紹給8-9歲小朋友? ...
go

有沒有好的英文故事書介紹給8-9歲小朋友? [複製鏈接]

醒目開學勳章

有沒有好的英文故事書介紹給8-9歲小朋友?

囝囝之前睇magic tree house系列, 但已經睇左大半, 有時去圖書館已經借唔到餘下那些, 想開始借其他系列, 有沒有好介紹?
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Re: 有沒有好的英文故事書介紹給8-9歲小朋友?

如果你仔仔睇開magic tree house,都好深,
咁可以借圖書館其它的系列,有些是講外星人侵略地球的,
好似書名是 -- Animorph 唔知有無記錯,好好睇,
如果借唔到其它的magic tree house,可以上網預約,
一有書就會通知你,幾方便

醒目開學勳章

謝謝你的回應, 我都有考慮剩下的那幾本可能會訂. 又或者隨緣. 有時我見他快要看完所借的書, 我會上網search就近果幾間圖書館有沒有.

其實我也不曉得他明多少. 不過有人教我只要他肯看, 不要管他看明了多少.  而書店的姨姨極力推介magic tree house很適合8-9歲小朋友看, 我便買了兩本給他. 他喜歡看, 所以開始到圖書館借.

The seven books of Narina by CS Lewis.

醒目開學勳章

DBBoy 寫道:
The seven books of Narina by CS Lewis.

家裡已經有中文版了. 早前也想買多一套英文版, 但又覺得好貴, 你估圖書館有嗎?

veronna:
在好書分享的討論區,有8歲小朋友看甚麼英文書的分享,你可以去看看!

醒目開學勳章

真的麼? 我去看看.

謝謝你.

你可試下Roald Dahl d 書, 由 Magic Finger 開始啦, 幾好睇架。
‹ 上一主題|下一主題