用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 响屋企學鋼琴好吾好???
go

响屋企學鋼琴好吾好??? [複製鏈接]

响屋企學鋼琴好吾好???

如題.係咪真係容易分心d(小朋友)?同埋一般初級私人鋼琴老師收幾錢學費架???請各位媽咪俾意見...!!!感激@@@!!!
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

Re: 响屋企學鋼琴好吾好???

to make children more concentrate if learning piano at home, the following things should be careful:

1) switch off TV (not in his/her favourite cartoon time prefered)
2) lesson should not near lunch time or dinner time as most children are distracted by smell (and teacher as well)
3) family members do not walk around the home, especially parents

learning at home has its own advantage as well as children can accept more as it is his place, but parents and other family members (like brothers and sisters) must be co-operate, from my own experience, having lessons in their home is OK

has your kid learned piano before ? or new beginner? I charge around $400-450 for 4 lessons (30 min)

我比較鍾意去老師到學多d, 因為自己屋企自己地頭, 冇呁聽話ga...

vk1101,

多謝你既建議.

我都打算搵D$400-450(四堂/每堂半小時)既老師,我囝囝都係學緊初級,响琴行學,但係因為琴行連病假都吾俾我地請(琴日我個仔發高燒佢都叫我地照上堂,仲話佢地嗰度無'請假'呢樣野,頂多改晏D時間黎上堂,卒之我個仔燒到扭計,只係勉強上左廿分鐘堂就失控話要走),所以我至打算索性响屋企度學,我諗住搵番琴行呢位老師教(佢係PART-TIME响琴行教),當然,我會私底下同佢傾啦,如果吾得既話,我都仲有幾個老師人選响手,但始終吾想個仔成日轉老師,況且依家教佢嗰個姐姐都教得幾好幾有心機教.

至於响屋企學既問題,因為我囝囝本身有過度活躍,專注力不足同學習障礙問題,所以我都幾擔心佢响屋企學會更加吾專心,但係諗諗下,屋企係佢地頭,周圍環境都係佢熟識既,會少左好多佢覺得新奇既野,吾知咁會吾會反而專心D呢...?
vk1101 寫道:
to make children more concentrate if learning piano at home, the following things should be careful:

1) switch off TV (not in his/her favourite cartoon time prefered)
2) lesson should not near lunch time or dinner time as most children are distracted by smell (and teacher as well)
3) family members do not walk around the home, especially parents

learning at home has its own advantage as well as children can accept more as it is his place, but parents and other family members (like brothers and sisters) must be co-operate, from my own experience, having lessons in their home is OK

has your kid learned piano before ? or new beginner? I charge around $400-450 for 4 lessons (30 min)
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

我覺得係好既, 因為最小我知道佢專心唔專心, 老師係堂上教得好唔好, 跟都易啲.

同埋都聽到個老師教成點嘛! 屋企又無隔音設備,就算我兩公婆閃左入房呢埋,都聽都老師同囝囝上堂既情況既~      
heihei媽 寫道:
我覺得係好既, 因為最小我知道佢專心唔專心, 老師係堂上教得好唔好, 跟都易啲.

JAY媽~你囝囝係邊o度學 我學果d琴行如果即日請最多要你比醫生紙 到時先補返堂比你... 除非早一,兩日打就唔洗比!!

响太子地鐵站隔離嗰間凱聲囉!之前囝囝去嗰間青苗都同你嗰間一樣架!只係之後間野我覺得D人吾老實我至轉左黎依家嗰間咋!係呢,你係响邊度學架???
kayan_329 寫道:
JAY媽~你囝囝係邊o度學 我學果d琴行如果即日請最多要你比醫生紙 到時先補返堂比你... 除非早一,兩日打就唔洗比!!

HI JAY 嫕媽,請問哪間分行的青苗及的人怎不老實。

奧海城青苗.如果你識裡面D人最好同佢地反映一下....費時又搞到有誤會...嗰次我請左一日假,嗰陣佢地話會補番一堂俾我,但我又見佢又無响我張卡到補番日,咁我諗住係下一次俾錢佢地會補番啦!到我第四堂諗住俾下一期學費,咁岩我吾夠現金,我俾左佢地張報到卡佢地先,話落堂之後再俾,點知轉個頭我至發現我無帶提款卡,咁我番去同佢地講話下堂補番交啦,跟住佢地呆左咁款,然後個女人就即刻打開張報到卡想劃番之前佢寫嗰D新堂數(日期),我望一望張卡,佢又是照寫番三堂(明明係四堂+之前嗰一堂補堂 做咩得三堂?),咁我咪問佢囉!佢地既答覆係--->'得架喇!得架喇...(仲FING埋隻手好似吾俾我講野咁)" 咁我都係想問個明白等大家無誤會啫,我再問,佢地都係咁答我...咁我咪興囉!寫又寫得吾清楚,我開口問你幾次又用'得架喇'三隻字黎答我,我咪覺得佢地有問題囉!容乜易下堂我交足學費,佢地真係俾得三堂或者連上次話會補番嗰一堂都吾俾我架!所以我咪吾再去青苗學囉!費時中招!     
tomotachi 寫道:
HI JAY 嫕媽,請問哪間分行的青苗及的人怎不老實。

唔該唒JAY媽,好彩我在新開嗰間學!

新開嗰間好D卦...不過到時你都係小心D問清楚D好,如果你到時請假,你最好堅決D叫佢地寫番清楚張卡,叫佢地即刻補番堂俾你,費時到時大家又得個嘈字...     
tomotachi 寫道:
唔該唒JAY媽,好彩我在新開嗰間學!

Jay媽~~我係Lo Fung學o架~~ D Ms好好人...又教得幾好... 暫時我去外國讀書前都唔會轉其他琴行o架啦!! 不過哩間唔係求其比人考試o架... 我學grade3 但係Ms話我得grade2程度 哩排我都有勤力練過琴 而Ms都睇得出我真係有練琴 o岩o岩過o左個星期6 比Ms讚~~好開心呀!!我會繼續練琴 kee~kee 我打算我去外國讀完書返o黎都會搵返哩個Ms教返我... 我打算最尾果日問佢攞tel同e-mail... 不過我9月sin去...有排ar!! 如果你方便的話都可以轉去Lo Fung試下ar...

LO FUNG响邊頭架?等我都可以參考下嘛!
kayan_329 寫道:
Jay媽~~我係Lo Fung學o架~~ D Ms好好人...又教得幾好... 暫時我去外國讀書前都唔會轉其他琴行o架啦!! 不過哩間唔係求其比人考試o架... 我學grade3 但係Ms話我得grade2程度 哩排我都有勤力練過琴 而Ms都睇得出我真係有練琴 o岩o岩過o左個星期6 比Ms讚~~好開心呀!!我會繼續練琴 kee~kee 我打算我去外國讀完書返o黎都會搵返哩個Ms教返我... 我打算最尾果日問佢攞tel同e-mail... 不過我9月sin去...有排ar!! 如果你方便的話都可以轉去Lo Fung試下ar...

係觀塘康寧道41號金橋華廈1字樓2室 電話:27931801
呢間d Ms遲到一個字都即刻會打比你o架!! 你可以上去拿d價目表睇o下先啦!! 我跟Ms羅o既 佢教得好好

[quote]
JAY媽 寫道:
至於响屋企學既問題,因為我囝囝本身有過度活躍,專注力不足同學習障礙問題,所以我都幾擔心佢响屋企學會更加吾專心,但係諗諗下,屋企係佢地頭,周圍環境都係佢熟識既,會少左好多佢覺得新奇既野,吾知咁會吾會反而專心D呢...? [quote]

病假都唔准請都幾過份,咁樣對小朋友同夾硬呃家長學費有咩分別 ???!!!  

你o既顧慮係o岩o既,好多小朋友o係細細間o既琴房入面都可以發現好多新奇o野玩,例如 : 用手指 / 筆玩琴房隔音牆 d 洞   、玩俾小小朋友踏腳o既櫈仔、撞牆         ,千奇百怪咩都有    

如果o係屋企自己地頭,你可以坐o係隔離陪佢,安撫佢等佢定 d,慢慢到老師同你囝囝建立到關係,再慢慢放手

祝你搵到好老師  

唔淮請病假? 是否搶錢呢!

我建議你可以一起入琴房內跟小朋友一起上堂,直到他自已適應上堂環境及氣氛。

Richard Hui

查實我呢次既考慮/決定都吾係因為囝囝响琴行度學得吾專心或者想方便自己請假,而係真係覺得好激氣,要我俾錢之餘仲要受氣,我覺得我俾錢俾得條氣好吾順囉!還掂我都係俾四百蚊四堂,倒不如嗰四百蚊俾老師自己袋哂,吾好益間琴行,況且,我屋企又有鋼琴,我又可以睇住個仔上堂嘛!所以我先至要好好諗下响屋企學琴既利弊,至再確定係咪俾個仔响屋企學...唉...估吾到請個假仲難過向學校請假,仲要俾人惡番轉頭...     
Richard_Hui 寫道:
唔淮請病假? 是否搶錢呢!

我建議你可以一起入琴房內跟小朋友一起上堂,直到他自已適應上堂環境及氣氛。

Richard Hui

哈哈~~~!!!你完全講哂我個仔做過既奇事同曳野!!!不過佢都係臨落堂嗰五分鐘至開始曳啫...基本上佢上堂都幾專心,可能得佢同老師而且間琴房又咁細...

依家我都係睇個老師肯吾肯照樣四百蚊四堂上門黎教我個仔啫,因為我老公講到明吾可以加價,如果吾係就搵過第二個老師教,但我吾想又轉老師嘛!係咁成日轉對小朋友吾好,所以都希望呢次個老師肯行遠少少(離琴行五分鐘路程)上黎教我個仔...

至於嗰間琴行,完全對佢失信心!吾係話我係客我就要惡哂,只係我吾順超佢嗰句:"我地呢度係無請假呢樣野!"個仔發哂高燒已經踎左响度,佢都仲要我地照上堂,嗰下怒火真係禁都禁吾住!連我隻佬都話:"佢地放假就得,我地請病假就吾得!?呢D係咩道理黎?" 諗起都火滾呀~~~!!! :evil:    
vk1101 寫道:

病假都唔准請都幾過份,咁樣對小朋友同夾硬呃家長學費有咩分別 ???!!!  

你o既顧慮係o岩o既,好多小朋友o係細細間o既琴房入面都可以發現好多新奇o野玩,例如 : 用手指 / 筆玩琴房隔音牆 d 洞   、玩俾小小朋友踏腳o既櫈仔、撞牆         ,千奇百怪咩都有    

如果o係屋企自己地頭,你可以坐o係隔離陪佢,安撫佢等佢定 d,慢慢到老師同你囝囝建立到關係,再慢慢放手

祝你搵到好老師  

It all depends on the teacher herself/himself.
‹ 上一主題|下一主題