用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問如果只是媽媽是天主教徒,小朋友入小學有無得加分? ...
go

請問如果只是媽媽是天主教徒,小朋友入小學有無得加分? [複製鏈接]

請問如果只是媽媽是天主教徒,小朋友入小學有無得加分?

1. 請問如果只是媽媽是天主教徒,小朋友入小學有無得加分?
2. 如果爸爸和媽媽都是天主教徒,但小朋友唔係,那又如何?

唔該o西

Re: 請問如果只是媽媽是天主教徒,小朋友入小學有無得加分?

小朋友本身要有領洗紙才會有5分宗教分

醒目開學勳章

Re: 請問如果只是媽媽是天主教徒,小朋友入小學有無得加分?

小朋友三歲前領洗係父母作主.過左三歲,小朋友就要讀聖道禮及返主日學,之後先可以領洗.

甘係唔係一定要係媽咪爸爸係教徒,小朋友先可以返 d 洗禮班架?

甘係唔係一定要係媽咪爸爸係教徒,小朋友先可以返 d 洗禮班架?
--------------------------------------------------------
No need !

王國長老

唔係喎…. 如果父母雙方都唔係教徒,
堂區點會為小朋友洗禮呢?
父母係兒童宗教路上是重要角色,
父母唔信,無人引領,點得呢?
以我所知,如果父母正在上慕道班,
孩子可同時報讀主日學。
如果父母唔係教徒,又無打算入慕道班,
堂區唔會安排的。
因為我仔的同學,入左天主教學校之後,
跟媽媽說想信教,我幫佢問過教堂。

當然,如果孩子大一點,
比如上到5、6年班,又或是初中,
佢地可以自己信,參加道理班,
教會唔會強迫父母一起信的。

Tinkerbell 寫道:
--------------------------------------------------------
No need !

我嘅意思係父母非教徙, 但小朋友都"可以"上主日學, & 完成幾年之主日學, 小朋友就可以自己洗禮 !

我嘅意思係父母非教徙, 但小朋友都"可以"上主日學, & 完成幾年之主日學, 小朋友就可以自己洗禮 !

如果佢完成主日學時,年紀都係好細...係唔可以獨自領洗的.......但返主日學就無任歡迎.........

正確...喵喵...
[quote]
麟媽媽 寫道:
唔係喎…. 如果父母雙方都唔係教徒,
堂區點會為小朋友洗禮呢?
父母係兒童宗教路上是重要角色,
父母唔信,無人引領,點得呢?
以我所知,如果父母正在上慕道班,
孩子可同時報讀主日學。
如果父母唔係教徒,又無打算入慕道班,
堂區唔會安排的。
因為我仔的同學,入左天主教學校之後,
跟媽媽說想信教,我幫佢問過教堂。

當然,如果孩子大一點,
比如上到5、6年班,又或是初中,
佢地可以自己信,參加道理班,
教會唔會強迫父母一起信的。
[quote]

王國長老

應該可以,但一定唔係三幾歲既事,
亞仔同學都六歲喇,
教堂都要求父母上慕道班吖。
有時我諗教區係怕有人利用,
所以幼童洗禮方面捉緊D。
但好似同學仔呢個case,
點解唔比小朋友上主日學呢?
佢都入左天主教學校喇,
唔會係為5分來要求讀主日學的。
如果因為父母唔想上慕道班,
咁呢個小朋友既熱誠被淋冷水了....

完成"幾年後"都over 10 歲啦,  仲細唔细 ?  要領洗要附合條件,  我知道其一是100% 出席率.  詳情我未有细問.

主日學就必需 over 6 歲, 我記得我地個堂入學時張form 係話父母唔需要一定係教友.  可能係比機會小朋友從小就接觸天父.   

每個堂做法有唔同的, 你可以直接問你想去之教堂 !     

但好似同學仔呢個case,
點解唔比小朋友上主日學呢?
佢都入左天主教學校喇,
唔會係為5分來要求讀主日學的。
如果因為父母唔想上慕道班,
咁呢個小朋友既熱誠被淋冷水了....
----------------------------------

同意 !  肯定唔係為咗個5分, 為何唔比小朋友更
多機會認識天父?   
認識的小朋友都好有教養.  作為父母, 我覺得教堂
比社区中心更安全. 放小朋友係教堂絕對放心,
為何拒人千里?  

主日學最細收四歲,整個課程都係兩年,完成後都只係六歲,如年紀大些,有另外的青少班.........

----------------------------------

同意 !  肯定唔係為咗個5分, 為何唔比小朋友更
多機會認識天父?   
認識的小朋友都好有教養.  作為父母, 我覺得教堂
比社区中心更安全. 放小朋友係教堂絕對放心,
為何拒人千里?  

我諗呢個case係想小朋友真係好認識道理係乜,同自己信乜先.....教堂係唔會拒人千里的,只要佢有心,可以望彌撒...返主日學...除左領洗,仲要領埋堅振去堅定自己既信念,唔係單單領左洗就係教徒......唔夠歲數,都係領唔到堅振的呀....好似要十幾歲先得...仲有..入教係一生一世既事,唔係入左教..呀...我唔鐘意呀...咁就放埋一邊...到真正有思想既時候,先做個儀式...我覺都無乜問題既

不是啊, 主日學課程不只2年那麼少,
我都唔記得確實是多少年,
但肯定有6年多,
我個小朋友4歲開始番主日學,
有d主日學哥哥姐姐都9歲了, 都未可以領洗的..喵喵

如果父母一心想兒子認識天主,
都唔會計較主日學課程有多長,
因他們的心已經跟天主同在,
生活亦與堂區2合為1, 直到永遠....喵喵

felix喵喵 寫道:
不是啊, 主日學課程不只2年那麼少,
我都唔記得確實是多少年,
但肯定有6年多,
我個小朋友4歲開始番主日學,
有d主日學哥哥姐姐都9歲了, 都未可以領洗的..喵喵

如果父母一心想兒子認識天主,
都唔會計較主日學課程有多長,
因他們的心已經跟天主同在,
生活亦與堂區2合為1, 直到永遠....喵喵

咁我唔知,我朋友教主日學的呀.....但我都知道就算上完堂,都有好多堂區既團體參加,保持堂區既聯係,上完堂唔係話唔駛返堂區既....

我間堂就6歲先可入學,  4年完成
我都唔介意要幾多年

Sindy,
2年的應該只係返去玩, 未可以洗禮的.
如我先前講, 問番你間church啦 !  

王國長老

我個仔5個月大領洗,
4歲開始返主日學,
已經是第3年了。
係可以一直讀上去的,
我見佢學校5年班生仲上緊。
可能我的堂區是熱門之選,
年年主日學都滿額的。
我亦有幫佢問過北角堂區,
回覆都是一樣喇…. 真失望。
不過如果小伙子真的有神召,
來日方長,佢讀天主教學校,
定必有機會接觸天主既。
天主定有安排,今次我幫不上,
將來一定仲有機會。

Sindy,
2年的應該只係返去玩, 未可以洗禮的.
如我先前講, 問番你間church啦 !  

thanks la,我唔駛問...我大女領左洗...等細仔定左先返得呀....

i believe what sindy means is to be baptised then you need to complete at least 2 years' 主日學... of course there are some other conditions.
however, if both parents are not catholic, then the child will only be allowed to baptised until secondary school after the 慕道課程...and some other conditions. this is only part of the process but it's too long to type here.
dear sindy and lunmama and friends, don't put money into those purposed ones' pocket.
‹ 上一主題|下一主題