用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門媽咪教教我?
go

屯門媽咪教教我? [複製鏈接]

屯門媽咪教教我?

我係祉澄媽媽,最近很頭痛,很快就要做k1校服,但我仍未決定到究竟讀兆麟苑的聖彼得堂好還是讀兆安苑的佳寶。有冇這兩間的畢業生家長,可以給些意見給我?

Re: 屯門媽咪教教我?

hello,我大仔是佳寶早兩年的畢業生,希望可以給你一點意見,讀了三年我覺得好好,小朋友真的可以愉快學習,沒有壓力下學到東西,年中又有評估但不是考試,小朋友在不知道下表現出平常所學到的事情,課外活動又多,興趣班又多,而且有些是免費的,小朋友能夠參觀的活動又多元化,至於功課方面如果你要求很早小朋友便要學寫字便要失望,因為他們要到K2尾才寫一些較深的字,但我的兒子升小一又不覺學習上有什麼問題.總結來說我很喜歡這間幼稚園.

my daughter is studying at 佳寶,too.the teachers are good and patient.most children are happy to study with no pressure.

我大囡今年畢業兆麟苑,在學習方面最令我驚喜的就是發覺她今年突然學會了很多字,英/普亦很平均,升小學理想,而我囡今年考小一時,全英普對答,唱歌說故事全部無問題,不過如學校未選到入學校興趣組就要自費参加課外活動組,不過同樣有很多出外表演的機會,如想接觸此校活動,今個星期六上午可到兆麟苑看看新春團拜的學生表演

多謝hviy的回應,你覺不覺得聖彼得的老師個個都好忙,因為她們有很多課外活動要參與,會不會因此對小朋友沒有那麼好內性呢?希望你能夠講多些老師的質數和老師與家長溝通 得好不好呢?
知你大女表現得咁好都替你開心,飲得杯落,你的心儀小學是那間?

你好嗎?rosa,sara你的女兒今年是甚麼年級?當初你選擇佳寶是否有朋友推介你呢?

hi!MOOYY多謝您的回覆,你的大仔現就讀那間小學?你其它的小朋友會否再選讀佳寶?

hi,我大仔在鄭任安夫人小學讀二年級,我其他小朋友因為要讀全日制的幼兒園所以未能再讀佳寶,真的覺得很可惜,之前找幼兒園時常常打聽安定佳寶會不會開辦全日制,不過都希望落空:p

fongfong2006,

你講到老師呢樣野就真係見人見致喎    不過佢地K1d老師個個都好細心架,成日會有電話同家長交流,K2同K3就少d,不過如果你留message叫班主任覆,都一定會覆嘅,如有要求不飲果汁,不食糖,飲暖水,代餵药,唔除外套呀等...寫張紙仔响通告袋都ok架啦...課外活動最忙都係12月至2月,d小朋友個個都好enjory表演架...而表演經驗令小朋友充滿自信,對小學面試係會有一定嘅幫助 :wink:  :wink:
我個囡考咗李宗德同保良局圓玄都收咗,唔大抽獎lu    你可以上兆麟個校網睇吓佢地呢幾年升小派位,佢地好open架,好嘢唔怕俾人知    大囡呢3年可算得是多姿多采,都算叫做給了她一個愉快的幼稚園生活,你知啦,童年係無得返轉頭+嘛    妹妹今年入K1,又將會延續其充滿色彩的3年了....

hi!HIVY,祝你情人節快樂!原來你細女今年九月也入K1,咪
有機會和我個女做同學。
想再問你聖彼得在夏天的時候,會不會有很多蚊?你個女有無被蚊咬呀?

我個囡無喎    不過都有聽過有家長投訴,但學校好似唔知用咗d乜野花味清新濟+膠紙(唔係好記得 )improved   

咁你係咪決定咗兆麟st. peter    我細囡讀上午,你個囡係咪??

HI, Mooyy

Do you think the environment of St Peter (Siu Lun) is better than Guidepost which has no open area?   

I heard that Guidepost's ethical education is quite good and there are lessons for parents.   Do you think children can learn initiatively and confidently in KG and Primary school.

How about the English and Mandarin level - do you think Guidepost is ok?

Why don't you choose St Peter before?

Sorry for so many questions.

HI loveQQbaby:

其實佳寶環境是不錯的,學校入面是有空間作滑梯,單車的室內活動,上課前天氣好時又會到附近球場做體操,校門前的花圃又會小朋友做園圃活動;至於給家長的課程有些是親子,有些是獨立,而且有很多都不收費,當初我都有選普通話親子班,覺得除了可以學些普通話外,也和孩子多了話題,師資方面是足夠給小朋友的,至於沒有選st peter ,主要是遠近的問題,和師資,環境沒關係的,小朋友還小不想他們每天都途長路遠的上學;希望小小意見對你們有些幫助.

HI!HIVY,最近很忙,所以那麼遲才回應你,SORRY!我個女亦都是讀上午班,唔知道有無緣份編入一班?之前,你提過你大女英�普很平均,英普是不是英語和普通話的意思?你大女在聖彼得的時侯,參加過甚麼課外活動?課外活動的老師教得好不好?可否讓我暸解多一些?
‹ 上一主題|下一主題