用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

happyallthetime73
遁道深定係聖米迦勒深?
前者校風樸素,比較傳統,後者隱定質素,都屬傳統,兩間都有不同教學理念,應相距差不多
現在真要問下現時家長,因為我兒畢業兩年,當年係功課多而且深,聽補習社講現時低年級的確係淺左,
勸予離校當然有,當年我兒間學校登上報紙,講學生成績追唔上勸予離校,其後家長唔憤氣告上教育署,其實我都曾經有老師勸予轉校,又話純屬個人意見不代表學校說話,後來不理會佢地

anna_gigi,
而家你諗返轉頭, 個時你仔仔學咁多野, 有無用呀? 有無野係成功學成呀? e.g. piano?

anna_gigi 寫道:
ckckcktina
你唔算多,有d仲十項全能
當年我個仔都學好多,彈琴,劃畫,游泳,童軍,當年未有公民式,未熱門珠心算,始終唉

cecilau,
我俾佢學phonic (拼音), smm的英文唔夠, 如果上好的小學我諗都係上下好d. 好貴架, 都好肉痛架. 10堂$1900, 不過就係鬼佬教, 1:4 都ok lor.
主日學係因為我係天主教徒,都希望阿女學下耶穌的道理, 個人大左會純品d架.   

anna_gigi,
係呀, 養個細路好貴架, 又要裁培. 又學呢樣果樣, 遲d summer我先俾佢學返游水, 我俾佢夏天先學, 10月就無學lor, 上年響causeway bay聖保錄(海天)學左4個月la. but都係未識.     我又有諗過俾佢學珠心算& 圍棋 &體操, 遲d幫佢報埋合唱團, 不過要考, 唔知佢得唔得.

呢d係唔係叫谷佢呢??      

happyallthetime73,
阿女宜家4yr, 過左10月生日就5yr lor, 你個仔呢? 你又係諗住循道啊.

anna_gigi,

哇, d老師咁衰o既.. 叫人走. yeah... 唔使理佢o地. 我支持你.. &你個仔, 咁阿仔宜家響邊間中學啊?

ckckcktina
其實都要睇間學校老師屬於傳統老古董或年青派,咁岩遇到老古董,正一食古不化,以著以前傳統手法去教學,後來遇到年青派多些體諒和支持
ckckcktina 寫道:
anna_gigi,

哇, d老師咁衰o既.. 叫人走. yeah... 唔使理佢o地. 我支持你.. &你個仔, 咁阿仔宜家響邊間中學啊?

希望到時阿女升小學後, 唔好有老師叫佢走, 咁就主佑la.  

現在出生率低, 學校唔會輕易叫學生離校, 多一個好過少一個,除非操行有問題. 但一些好top小學, 成績唔好, 老師真會'勸籲' 同學轉校.

sisima 寫道:
現在出生率低, 學校唔會輕易叫學生離校, 多一個好過少一個,除非操行有問題. 但一些好top小學, 成績唔好, 老師真會'勸籲' 同學轉校.

我大女都比人提議過轉校,當時梗係心唔憤氣啦...但過後發覺真係好意既.....所以被勸籲離校好�提議轉校好,都未必係唔好既....由其係修會學校...都係以學生為本

其實net 14的小學, 比較好的小學,程度上都是接近的,不會相差太遠,因課本都是差不多, 視乎學校功課量, 有否額外教材和習作. 可能多了這些原因, 有家長認為深.但有些家長本身要求高, 會覺得淺. 做家長當然要支持學校的教學方法.對子女都是好的.

sindy,

係咩, 咁係之前果間家係宜家啊? 好驚啊, 咁係唔係我o地到時都要再谷啊? 因為我諗住阿女到時上左小學就唔俾咁多野佢學lor. 因為通常學校有好多活動架麻, 而且又便..   

sindy,

係咩, 咁係之前果間家係宜家啊? 好驚啊, 咁係唔係我o地到時都要再谷啊? 因為我諗住阿女到時上左小學就唔俾咁多野佢學lor. 因為通常學校有好多活動架麻, 而且又便..   

我有三個細路呀...係大女果時.....

我咁睇,你要個小朋友叻過人,有個目標,比如有人set大學畢業時,有人中六,有人中一,有人係小一,有人係k1就想叻過人,咁就睇啦....叻過人既定意係某樣野上面,知得多過人�反應快過人�創意高過人�領悟力強過人.....

例如學業好過人,中文科計,睇得書多,識得字多,自然運用就會好d架啦....咁叫叻過人,咁你想佢叻過人�普通�做d你覺更有用既野,純粹係你既選擇,所以你話駛唔駛谷....係純粹家長自己既取捨

sindy,

哇哇!你真係好命lor, d仔女出晒身(返晒學), 唔駛捱得咁辛苦lor. 你有2個女一個仔啊, 真係羨慕死人的家庭組合啊. 我都想啊, 不過要量力, 我都仲有個細女, 今年1yr..      所以家姐入到間好學校對於阿妹有好大o既幫助, 起碼我以後唔使再煩搵學校.

請問你囡囡在那裡學phonics?? 可否分享一下
cecilau,
我俾佢學phonic (拼音), smm的英文唔夠, 如果上好的小學我諗都係上下好d. 好貴架, 都好肉痛架. 10堂$1900, 不過就係鬼佬教, 1:4 都ok lor.
主日學係因為我係天主教徒,都希望阿女學下耶穌的道理, 個人大左會純品d架.   
該用戶已被刪除

dennisivy2002,
響北角, 英智傑, 你有無聽過啊, 我都係聽人講先去試下架, 你想知多d就上網打佢個名, 佢o地有website架, 好似都有好多野學下喎.

happyallthetime73,
係呀, 之前都聽人講過基灣好難入&好深. sindy個仔就諗緊嘉諾撒, 你都可以諗下. 你住邊區架, 基灣好似唔係14網區架喎..

ckckcktina
我諗住邊區唔緊要,而家可以跨網 我個囡囡師兄入左基灣,聽果位家長講係唔係咁難應付

please check pm
‹ 上一主題|下一主題