用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無14網區的媽咪入來分享下
樓主: ckckcktina
go

有無14網區的媽咪入來分享下 [複製鏈接]

Re: 有無14網區的媽咪入來分享下

gigi,

哇你仲有個仔架, 仲畢左業啊, 真係好福氣la.   羨慕死人la.

anna_gigi,
咁你仔仔讀邊間中學呀? 你覺得你女女讀幼兒園, 上小一會唔會有問題呀? 因為我仔仔而家都係幼兒園讀n1呀?

anna_gigi 寫道:
cecilau
對,因為囝囝係處畢業[quote]
cecilau 寫道:
anna_gigi
我聽講循道都幾深的, 係唔係呀?
[/quote]

ckckcktina
咁你想係小朋友讀邊間小學呀?

我緊係想阿女入間好學校la. 我心水有2間, 不過響12網區架, 但係我已經打定輸數, 因為果2間又係好難入架, 通常都係派去架, 瑪利曼 & 聖保錄 (跑馬地)

ckckcktina
好多女仔都係target 呢兩間呀?
係唔係讀smm 的學生多數都讀到瑪利曼呀?
不如你搬去12區啦.

唔係架, 通常1st round果d收o既都係自己友, 即係d舊生o既女or妹, 其他就要lucky draw. 2nd round就係住12區派位lor, 而好多smm的女仔都係住12網lor, 我有諗過搬架. 不過好麻煩架...

ckckcktina 寫道:
唔係架, 通常1st round果d收o既都係自己友, 即係d舊生o既女or妹, 其他就要lucky draw. 2nd round就係住12區派位lor, 而好多smm的女仔都係住12網lor, 我有諗過搬架. 不過好麻煩架...

st paul HV搞珠放第一入硬架喎,你既然鐘意就梗係搬啦

cecilau
讀緊普普通通既中學,其實我都知仔仔讀唔到書,因因患左過度活躍症
雖然幼兒園程度比較淺,但囡囡既師姐上左小學之後都可以全班級取第一名,四名,五名,照睇平時觀察囡囡專注力比較好,應該問題不大

sindy,

好貴架喎, 搬一搬都好大件事喎, 我見有d bk媽咪問可唔可以租地址架, 以前就成日聽d人講lor, 不過後尾有一輪check得好緊, 又唔見有再講lor, 唔知宜家得唔得呢? 話是話, 係唔係犯法架?

gigi,
阿仔到中學都仲未定性咩? 咁你屋企個ee睇唔睇到佢o地2個啊? 你點知阿仔有"過度活躍症" 醫生講架? 定係你睇佢平時表現啊?     咁阿仔細個果陣你埋無時停lor? 放假仲忙過返工, 因為要陪佢玩...    

ckckcktina 寫道:
sindy,

好貴架喎, 搬一搬都好大件事喎, 我見有d bk媽咪問可唔可以租地址架, 以前就成日聽d人講lor, 不過後尾有一輪check得好緊, 又唔見有再講lor, 唔知宜家得唔得呢? 話是話, 係唔係犯法架?

咁我覺得,12區都有d人係放房出黎租的,你照正既手續,真金白銀咁租房,打晒厘印,我覺唔係犯法囉....咁唔比人有屋租房架咩?

ckckcktina
我個仔真患過度活躍症仍然睇緊醫生,仲要食藥果隻,辛酸史,都唔知由邊處講起好

anna_gigi,

我收工lor, 聽日再聽你呻過la. 你即管講la, 唔好屈響個心度, bk係俾人發洩又有人安慰o既地方, 有好多媽咪都會支持你架.. 努力. 聽日見la. bye...

sindy,

等我打去問下d地產先. thanks!

anna_gigi,

阿女識得你個朋友個女呀.    

ckckcktina
識得我個朋友個女,我個囡囡好鍾意佢玩

循道唔會太深架, 因朋友兩個囝囝讀更p.2,p.5 佢都話程度
不算深,跟一般小學程度差不多,兩個囝囝, 不用補習,只係額外要讀英話. 佢重大力推薦給我,因先前我想找間程度不太深小學.不過自己已選別區.

sunbb
問朋友兩個小朋友讀上午校定下午校

anna_gigi,

oh. i c i c, 你o地住得好近架? 咁你有無聽你個frd提過, 佢想阿女入邊間小學啊, 係唔係循道啊?

ckckcktina
一d都唔近,因為有d親戚關係,星期六可能去探佢地,到時問下先,諗多數係跑馬地聖保祿
‹ 上一主題|下一主題