用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返幼兒園有適應困難
go

返幼兒園有適應困難 [複製鏈接]

返幼兒園有適應困難

個仔剛2歲開始返幼兒園。他非常黐身、慢熱。自已返巳經8日了,但送入學校時仍然cry,不想返學。但入到學校就不是太多cry,只是在校內有時久不久都cry。他亦不願意參予活動,只是跟着老師。真令人頭痛。
你們有什麼意見呢?

+3金熱血 貢獻勳章

Re: 返幼兒園有適應困難

比多 D 時間佢.

最少佢 "學校就不是太多cry" & 肯 "跟着老師".

Hosumbaba,

8日只不過是一個很短的時間, 通常都要兩個星期至一個月, 有些甚至超過一個月, 都不奇怪。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

Hosumbaba,

Don't worry.My son cried for around 1 month and he didn't cry anymore now.
我個寶貝仔係屎撈B

Thank you for your support......
Haemon 寫道:
Hosumbaba,

Don't worry.My son cried for around 1 month and he didn't cry anymore now.

你唔好擔心咁多啦,每個小朋友既性格都唔同,不竟都只不過係八日唧,佢仲細所以要時間適應.

我個女農曆新年之後就會番學啦,講真我好期待佢番學既日子,我自己其實都好興奮--自己個心不其然咁諗佢大個啦,番學啦.我唔知到時會點呢?我個女同你個仔唔同,佢好鍾意人地同佢一齊玩,以前我帶佢去會所玩,佢見到d哥哥姐姐都好主動溜人地同佢玩,不過果d哥哥姐姐可能見佢細所以唔預佢一份,我見佢有d disappointed,不過佢自己跟住人地後尾走lor.我希望佢都適應到啦.

小朋友初初返學係咁架,你唔駛擔心!
我囡囡而家返咗2個月學,我囡囡初初返學又係咁,淨係跟住老師,老師行到邊就跟到邊,又唔肯同D同學仔玩,又成日喊,但佢返咗一個月就無喊,仲成日同D同學仔玩,又時湊佢返學見到其他同學仔,佢都好主動拖住D同學仔一齊行返學!

Thank you for your sharing.....

Thank you for your sharing,等我第時有個心理準備

Agreed, preparation is important.....

我老公個兒甥,初初返幼稚園,喊足一個月 ... 所以唔駛太擔心!

最奇怪既係,佢兒甥係非常之聰明,好老積架!到依家佢一上台表演﹝成班同學﹞,佢只要台下有屋企人去睇,佢係台上面就會眼濕濕好可憐咁樣!

我個囡囡都快2歲了,而家同屋企人商量甘讀吾讀幼兒園好,請問各位mama可以說說讀幼兒園的利弊嗎?謝謝

Though my son had difficulty to adjust the school life & this made me worried about it, I still strongly believed that it is good for him anyway.
For example, after studying in the school for 2 weeks, he knew the name of his school & teacher, he knew how to sing some songs & told me what happened in school even he cried when he went to school everyday.
I think early education is good for children.
‹ 上一主題|下一主題