用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 06年培正K1....一齊交流下啦!!!
樓主: Icycream
go

06年培正K1....一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

Re: 06年培正K1....一齊交流下啦!!!

juliafung,
免費Shuttle Bus 去/返何文田廣場===really,係band上車嫁    ,都5見我老媽講既,會5會成日冇位嫁    [quote]
juliafung 寫道:
Sze_mark

Okay lar, 都習慣咗lou! 行吓條長命斜or豪华隔離條百幾 "Cup" Stair, 當做運動lor!  其实每一天 (除Sunday and Public Holiday) 由早上九時至下午六時, 每隔二十分鈡都有免費Shuttle Bus 去/返何文田廣場, 都幾方便架. 何文田廣場不是很大, but 勝在セ都有, 街市D"送"仲好平tim! 仲有呀, 上到何文田廣場還有免費嘅Shuttle Bus to Whampoa tim lei!  
[quote]

你地d校車問題,好似我小學果陣刀聽過,大大話話10几廿年刀冇改善,唉!祝大家好運la.
冠中d人真係要                   

sze_mark
其實李校長同我地講過, 現時為止, 做得最好係"冠忠"所以轉另一間機會好微. 所以真係要自求多福, 吾好靠佢(冠忠).

Sze_mark

末試過冇位wor, 通常都有位剩gei!!

成個窩山有2個站, 一個係樂園門口 (即係綠Van總站個度, 另一個站係文星樓門口.  Shuttle Bus 係循環線的...如你老媽不楚嗰Exact Location, 再榅我lar!

sze_mark 寫道:
juliafung,
免費Shuttle Bus 去/返何文田廣場===really,係band上車嫁    ,都5見我老媽講既,會5會成日冇位嫁    [quote]
juliafung 寫道:
Sze_mark

Okay lar, 都習慣咗lou! 行吓條長命斜or豪华隔離條百幾 "Cup" Stair, 當做運動lor!  其实每一天 (除Sunday and Public Holiday) 由早上九時至下午六時, 每隔二十分鈡都有免費Shuttle Bus 去/返何文田廣場, 都幾方便架. 何文田廣場不是很大, but 勝在セ都有, 街市D"送"仲好平tim! 仲有呀, 上到何文田廣場還有免費嘅Shuttle Bus to Whampoa tim lei!  
[quote]

彥彥媽咪, haleymama, yiuwanma,

坐10號, 由鳳德村上車到培正都係30分鐘? 唔好意思, 我想問再早一個站, 即志連靜苑對面有站嗎? 30mins都可接受. 但我記憶坐過一次去廣華, 佢要遊魂成個九龍城(去埋民生)先再出太子wor. 經過培正一定唔止30mins喇.

我因就生 (3月). 工人要照顧細b, 99已7x歲, 唔使指意佢. 所以安排唔到人接囡囡返學放學. 最後可能都係要幫襯冠中. :evil: 請問若坐校巴要幾耐先到學校丫?

SUSANNA,

我若見到咁既情況, 不論嘔嗰個不是我囡囡, 我都一定complaint or "丙"個跟車ee, (怕下一個是我個囡麻). 佢咁傷害小朋友既細小心靈  

SUSANNA 寫道:
Icycream
我親眼見過冠忠跟車ee因小朋友在開學日放學時在車上嘔, 當小朋友落車後 (還有家長在車上包括我), 狂鬧果個嘔小朋友好係佢架車嘔等佢有排抺, 你可以諗下如我們不在車上, 她是否會直接鬧小朋友.

另一個 case 係一個家長講我知, 佢小朋友k3, 原本好喜歡返學, 但因為冠忠ee對佢好惡, 另佢吾想返學, 最終要由工人帶返學, 你話咁既情況你會點?

最慘係所有野係投訴無門, 學校(曾找校長直接表達意見)叫你找冠忠(註校內"蘇先生"), 但冠忠好官腔, 根本吾聽你講, 所以我地唯有"自求多褔". 不過我會建議你地試坐及家長跟車, 因開學後3天如有不滿冠忠會原銀奉還. 最後希望你地係幸運一班人la.

Icycream,

我今朝早坐, 真係30分鐘喎! 不過可能係冇塞車, 所以都幾快啦!

恭喜你就生得, 咁唔好諗咁多濕碎野, 船到橋頭自然直ma     
Icycream 寫道:
彥彥媽咪, haleymama, yiuwanma,

坐10號, 由鳳德村上車到培正都係30分鐘? 唔好意思, 我想問再早一個站, 即志連靜苑對面有站嗎? 30mins都可接受. 但我記憶坐過一次去廣華, 佢要遊魂成個九龍城(去埋民生)先再出太子wor. 經過培正一定唔止30mins喇.

我因就生 (3月). 工人要照顧細b, 99已7x歲, 唔使指意佢. 所以安排唔到人接囡囡返學放學. 最後可能都係要幫襯冠中. :evil: 請問若坐校巴要幾耐先到學校丫?

icycream:

坐10號, 由鳳德村上車到培正都係30分鐘?
==> This 起碼唔要計等車先得, 仲要唔多塞車先得, 10 號係耐架....佢響志蓮對面係有個站格....咪馬莎前少少個樹個個囉...之後係要入埋 Kowloon City ar...民生 ar 咁先到架.....唔塞車都好快嘅~~   

彥彥媽咪, icycream,

Yes, 我冇計等車時間架     
彥彥媽咪 寫道:
icycream:

==> This 起碼唔要計等車先得, 仲要唔多塞車先得, 10 號係耐架....佢響志蓮對面係有個站格....咪馬莎前少少個樹個個囉...之後係要入埋 Kowloon City ar...民生 ar 咁先到架.....唔塞車都好快嘅~~   

me too  
Icycream 寫道:
SUSANNA,

我若見到咁既情況, 不論嘔嗰個不是我囡囡, 我都一定complaint or "丙"個跟車ee, (怕下一個是我個囡麻). 佢咁傷害小朋友既細小心靈  

[quote]
SUSANNA 寫道:
Icycream
我親眼見過冠忠跟車ee因小朋友在開學日放學時在車上嘔, 當小朋友落車後 (還有家長在車上包括我), 狂鬧果個嘔小朋友好係佢架車嘔等佢有排抺, 你可以諗下如我們不在車上, 她是否會直接鬧小朋友.

另一個 case 係一個家長講我知, 佢小朋友k3, 原本好喜歡返學, 但因為冠忠ee對佢好惡, 另佢吾想返學, 最終要由工人帶返學, 你話咁既情況你會點?

最慘係所有野係投訴無門, 學校(曾找校長直接表達意見)叫你找冠忠(註校內"蘇先生"), 但冠忠好官腔, 根本吾聽你講, 所以我地唯有"自求多褔". 不過我會建議你地試坐及家長跟車, 因開學後3天如有不滿冠忠會原銀奉還. 最後希望你地係幸運一班人la.
[/quote]

Haleymama,

嘿....嘿..我係唔抵得頸既人. 若冠忠服務态度唔好. 我個囡又無得選擇下要坐佢車. 都咪話唔頭痕.

好似我等緊坐小巴,  若見佢地有位都飛站, or 遲遲都唔見有車經過. 我會打電話投訴架. 問佢地想唔想做生意架.       

[quote]
Haleymama 寫道:
Icycream,

恭喜你就生得, 咁唔好諗咁多濕碎野, 船到橋頭自然直ma      [quote]

彥彥媽咪,

你住何文田都好熟尼邊地頭喎   獎個叻俾你吓

彥彥媽咪 寫道:
icycream:

請大家fill in下面資料丫:

KAHOBB 寫道:
Icycream

你好快 手wor,咁早開埋培正topic,妳足之都仆鉅揀培正;呢度有妳+彥彥媽一定唔会悶!我都要報到先:

Name -  Class - 住边區 - 性別
Kahobb - am - Lam Tin - 囝囝
icycream - am - diamond hill - 囡囡

icycream:

呵呵...多謝多謝~~過獎喇~ 日子有功嘛~~    住得響呢樹一定要熟地頭至得...話時話, 我以前都住過鑽石山呢頭, 所以仲熟呀...呵呵~~   

去邊度買尿片平我都知呀.....   

依家我都成日去 Hollywood Plaza 行街街架....個樹d 地方都好好行, 買 $200 又有 free parking (3 hrs) 嘞..幾鬼正~~   

唉...不過話說回來...冠中....冇得講架喇 (雖然我都會咁做)...佢地大安旨意, 話之你寫埋去報紙都唔啋你架.....真正 "投訴接受, 態度照舊", 真係俾佢地激 C ga....
    :tongue:

Name - Class - 住边區 - 性別

[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/16/16_6_13.gif[/img]

yiuwama,

多謝你d料丫. 請問你見到尼條line既保母nice嗎? 係大巴定係小巴? 有安全帶嗎? d小朋友搭車開心有笑容嗎? sorry, 做人阿媽係緊張d喇. 因我e+係親自送囡囡返學放學的.

[quote]
yiuwama 寫道:
Icycream,

我又搭

hi 彥彥媽咪, can you tell me the principal name of Pui Ching , I want to send requested letter to her/him. And I met a " little fat and not tall" lady in the interview day ( outside the hall) , I think she is senior, who is that lady ar?
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Icycream,

我見到佢個架係24座,車身好新, 但校車ee就冇乜笑容啦!有冇安全帶就真係唔知, 不過一定唔係頭站, 因來到DH已有學生, 8:00上車都OK, 段估唔會9:00先到呀!   

Safarimama:

校長係"李仕沅" (男士).....佢係培小兼培幼校長..

不過佢主要佢做培小個邊d嘢多d架..所以主要幼稚園都係梁鳳嫦副校長負責嘅...即係應該係你個日見到肥肥地, 細細粒, 但好好笑容個位, 佢好好人架...d細路個個都好鍾意佢架...     

Name - Class - 住边區 - 性別

Haleymama-pm-Ngau Chi Wan- 囡囡
‹ 上一主題|下一主題