用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 06年培正K1....一齊交流下啦!!!
樓主: Icycream
go

06年培正K1....一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

Re: 06年培正K1....一齊交流下啦!!!

SUSANNA,

I have got the mail from you and have just sent the reply to you. Please check.  Thanks.

kkwchow
I CHECK THE PM LA

彥媽
時間過得好快, 曉晴就快讀K3, 我地都會轉另一架保母車 (都係現時司機太太做), 但我吾想見到因為吾夠人而CUT左呢條線, 所以咪幫佢找下人羅, 所以好多人都誤會我係保母車老皮娘  , 所以有時都吾敢太 HARD SELL, 不過又睇吾過眼冠忠, 所以我而家轉左PM資料比有需要人仕.

彥彥媽咪,

見你咁講. 我真係頭痕喇. 因我曾打去冠中, 佢地仲未有schedule, 話係馬莎上車. 嘩....要去采頤花園先上車, 日晒雨淋行一大段路仲慘過親自送佢返學.   

有冇媽咪住鑽石山丫? 可group埋另租小巴丫?

susanna,

請問你自組tko小巴, 咁聽彥彥媽咪話外租小巴不可直入培正. 係頗遠既地方上落車. 咁咪好危險lor :-|

kahobb,

我個心係偏向培正讀啦. 咁你呢? 幾時去交留位費?

彥彥媽咪 寫道:

Hope my answer above could solve most of your queries la~~~

彥彥媽咪, THANK YOU VERY MUCH FOR YOUR REPLY, i will go to the link and check.  

Anyway, I think I will pay the registration.  As both my hubby and me both think we will enrol to PC (70%).  

HI ALL MOMS, Hope to see soon.

Keep believing, Keep dreaming, Keep loving, keep a rainbow in your heart!!

Icycream
保母車同校車分別係校車可以直一學校(當然較安全),保母車就係校門外落車(即斑馬線前少少), 其實都好全安, 只係落雨天比較麻煩.

以你情況, 你不妨係學校門口睇下有無保母車去你家, 如有不妨試下, 因為如不合適冠忠會隨時歡迎你.

Sze_mark

雖然係老區feel, 但其灾你媽咪窩山嗰度都吾錯呀. 靜中帶旺, 我一家都中TKO搬咗去窩山, 而家培正收埋阿仔, 簡直由山頂 "look" 落山脚便番度学.  我哋係舊年八月時份買, 3xx萬, 1100呎, 地方很实用, 房間比起一般新樓大.  據我所知租盤大概16K到啦....I guess 都要仕乎有冇装修呢!  不妨考慮吓!
sze_mark 寫道:
我5捨得比佢坐校車,所以味搬law,將e+間屋租比人,再出去租,其實我媽媽住係窩山,刀知果面得單幢樓多,又冇會所,好似有d老區咁既feel,不過為個仔真係冇計,其實我想租梭亞道,勝利道近培正果d3房單位.
:  :  :

Icycream :

你住 Diamond Hill 邊樹先...等我諗諗有冇 other routes you can take?

有冇媽咪住鑽石山丫? 可group埋另租小巴丫?
==> 嗱...咪話我潑你冷水, 不過俾定心理準備你....鑽石山唔係"大戶" (即係唔多人係住個樹) , 要自租小巴線都幾難, 何況仲係得四班人有機會 share (AM or PM) , 唔同 TKO ==> 因為 TKO 係大戶, 好多人住個邊, 所以成功機會會高過你..

頗遠既地方上落車 ==> 遠其實就唔係好遠, 就響培正 Waterloo Road 近有個報紙檔個樹囉...不過個條路一到返放學就好繁忙, 又因為近個紅綠燈位, d人一等過馬路時就會塞住哂...論盡d咁囉...

你與其咁諗自組路線, 不如諗諗自己揾人帶 (搭 10 號 bus la..., 都叫門口落) or 都係搭番冠中喇....冇法架喇...希望來年入學你個站會係尾站咪冇咁耐囉...     

yes ar...Susanna:

Time flies ga.....我大彥眨吓眼又 P1 la....細彥唔覺意今年 9 月又番埋培正喇..真係好開心, 我已經開始日日同佢講話佢第日同哥哥一齊返學喇咁, 佢就成日拖住哥哥隻手話 : "我同哥哥返培正"...哈哈...個種感覺好開心....     

你其實都好有毅力架喇....要揾外人媬姆車真係唔容易, 仲有, 之後因為你係 contact person, 唔多唔少又要跟頭跟尾...有時都幾煩.....所以我都好佩服你...   

間衰冠中又真係好衰架...d媬姆就好好人呀, 係間公司d staff, 我真係想            佢地... :evil:

希望第日可以有人fight贏佢地接嚟做, 唔駛再睇佢地面色~~ :evil:

3xx又几抵喎,不過買野好吾掂,除非住萬基,起碼有電梯落惠康ar     
juliafung 寫道:
Sze_mark

雖然係老區feel, 但其灾你媽咪窩山嗰度都吾錯呀. 靜中帶旺, 我一家都中TKO搬咗去窩山, 而家培正收埋阿仔, 簡直由山頂 "look" 落山脚便番度学.  我哋係舊年八月時份買, 3xx萬, 1100呎, 地方很实用, 房間比起一般新樓大.  據我所知租盤大概16K到啦....I guess 都要仕乎有冇装修呢!  不妨考慮吓!
[quote]
我5捨得比佢坐校車,所以味搬law,將e+間屋租比人,再出去租,其實我媽媽住係窩山,刀知果面得單幢樓多,又冇會所,好似有d老區咁既feel,不過為個仔真係冇計,其實我想租梭亞道,勝利道近培正果d3房單位.
:  :  : [/quote]

Understand that there are 培正校
Keep believing, Keep dreaming, Keep loving, keep a rainbow in your heart!!

彥彥媽咪 & SUSANNA,

多謝你們回應. 聽你地咁講, 我又真係唔覺我屋苑有著培正校服既小朋友出入.   d交通真係唔方便.  但我又冇本事好似你地咁為子孟母3迁 :-|若搭 10 號 bus, 1hr都未到丫. 要去晒Kowloon city, 黃大仙架. 阴公.  

我hubby今日下午去交留位費. 我已叫佢留意有否保母車資料喇.

如你們有時間, 可否講下冠中如何差勁 好等我有心理準備. :wink: thx.

彥彥媽咪
多謝妳的回覆。

Icycream,

我都係住鑽石山個頭, 今朝去註冊, 試左坐10號, 由鳳德村上車都培正都係30分鐘, 感覺ok!

因Haley返下午班, 所以我會先試下坐校巴, 如果有問題, 就會叫嫲嫲送返學/接放學。

彥彥媽咪,

多謝你之前轉上午班ge資料, 但因為嫲嫲可以幫手送返學/接放學, 所以都係唔轉la.

Icycream:

我已叫佢留意有否保母車資料喇.
==> 又等我八比你聽喇 (因為我成日響附近出入嘛, so I know 少少喇)...

出培正媬姆車通常佢由元朗呀, 大埔, 粉嶺呀個樹出嚟送小朋友去另一d九龍塘幼稚園之後再嚟培正嘅....我亦見過一d係由荃灣青龍頭個邊出嘅媬姆車...

就係咁喇....你可以 gup gup.....

10 號 bus ==> 係架....give and take ga la  :cry: or 你 take MTR to MK 再轉 green van lor....個樹返學係麻煩d架喇..因為最衰係佢唔係編你個邊去 TKO line ar ma...so 你地係頭幾站, 一定會耐d...

不過你個邊都唔算...哈..有媽咪同我講佢住土瓜灣都一樣要坐成大半粒鐘架...so 係睇佢點編站架咋~~ 唔一定近就有 jetso...       

Icycream,

我又搭

Icycream
我親眼見過冠忠跟車ee因小朋友在開學日放學時在車上嘔, 當小朋友落車後 (還有家長在車上包括我), 狂鬧果個嘔小朋友好係佢架車嘔等佢有排抺, 你可以諗下如我們不在車上, 她是否會直接鬧小朋友.

另一個 case 係一個家長講我知, 佢小朋友k3, 原本好喜歡返學, 但因為冠忠ee對佢好惡, 另佢吾想返學, 最終要由工人帶返學, 你話咁既情況你會點?

最慘係所有野係投訴無門, 學校(曾找校長直接表達意見)叫你找冠忠(註校內"蘇先生"), 但冠忠好官腔, 根本吾聽你講, 所以我地唯有"自求多褔". 不過我會建議你地試坐及家長跟車, 因開學後3天如有不滿冠忠會原銀奉還. 最後希望你地係幸運一班人la.

Sze_mark

Okay lar, 都習慣咗lou! 行吓條長命斜or豪华隔離條百幾 "Cup" Stair, 當做運動lor!  其实每一天 (除Sunday and Public Holiday) 由早上九時至下午六時, 每隔二十分鈡都有免費Shuttle Bus 去/返何文田廣場, 都幾方便架. 何文田廣場不是很大, but 勝在セ都有, 街市D"送"仲好平tim! 仲有呀, 上到何文田廣場還有免費嘅Shuttle Bus to Whampoa tim lei!  
3xx又几抵喎,不過買野好吾掂,除非住萬基,起碼有電梯落惠康ar      [quote]
juliafung 寫道:
Sze_mark

[quote]
:  :  : [/quote][/quote]                     

Haleymama:

嘻嘻....我又多口搭吓訕先...(可能你都知...) 你由鳳德嚟坐 10 號係 fit...但亦可考慮 203E (不過我唔 sure 你去邊個站近d, cos not sure where you live), 但 10 號係循環線, 所以你走個時 if take 10 號 (就由落車站上番車就 OK) 就會行大運架喇...better 行出去亞皆老街 (中電個樹) 搭 203E 好過....起碼快好多....   

註: 我可以兼任做埋九巴熱線架...(因為我最鍾意研究唔同路線架嘞...嘻嘻...     

但冠忠好官腔, 根本吾聽你講 ==> 10000000% agree...that Mr So 真係~~         

同佢講等如冇講, 你投訴佢都冇用....

ee....有好有唔好喇...睇運數~~ :wink:  :wink:

彥彥媽咪,

唔該哂 203E 都 arm ga!!

彥彥媽咪 寫道:
Haleymama:

嘻嘻....我又多口搭吓訕先...(可能你都知...) 你由鳳德嚟坐 10 號係 fit...但亦可考慮 203E (不過我唔 sure 你去邊個站近d, cos not sure where you live), 但 10 號係循環線, 所以你走個時 if take 10 號 (就由落車站上番車就 OK) 就會行大運架喇...better 行出去亞皆老街 (中電個樹) 搭 203E 好過....起碼快好多....   

註: 我可以兼任做埋九巴熱線架...(因為我最鍾意研究唔同路線架嘞...嘻嘻...     
‹ 上一主題|下一主題