用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P1小學生每天上網時間應該有多?
go

P1小學生每天上網時間應該有多? [複製鏈接]

P1小學生每天上網時間應該有多?

我個仔讀緊p1,已經有好大電腦癮,好鐘意上網,同埋用啲軟件如word, powerpoint,中文打字等,我老公成日阻止佢,又威迫又利誘,我好想由得佢,因為好難得佢對一樣東西咁有心,話唔定第二日變成Bill Gates香港版,但又担心佢太沉淪於電腦,影響學業,始終呢度都係香港,佢讀嘅都係傳統學校。各家長有甚麼意見?

Re: P1小學生每天上網時間應該有多?

佢有無網上功課做架? 有咪比佢做law! 無就比佢上下 online games law ( Disney.com 丫, Hoplay 丫,) 玩30min 好la!

Re: P1小學生每天上網時間應該有多?

正因為有網上功課,所以日日都要上網,呢個已經成為一個最有佳藉口。除咗網上功課,佢仲會去下其他地方睇嘢,如佢鐘意嘅KMB巴士,街道圖,車款等,仲識得去Yahoo, google等網站,真係睇少一眼都唔知佢去咗邊。雖然可以裝啲security code,但我兩公婆都唔想佢成日對住個電腦影響眼睛,提早有近視;唔睇佢時,仲分分鐘上成個鐘。有啲咩理由可以令佢上少啲,但又唔好阻礙佢對上網嘅興趣?
‹ 上一主題|下一主題