用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 出牙問題?
go

出牙問題? [複製鏈接]

出牙問題?

囡囡下面的門牙還未甩,但後面已長出了牙,請問要否去脫牙呢?請指教,謝謝。

Re: 出牙問題?

快些找牙醫脫去乳齒,因為不夠位出恆齒,所以才在後面出,要盡早脫去乳齒,才可讓恆齒生回正常位置。

Different dentists may have different opinions.  My dentist recommended we waited for the old tooth to come out naturally - save money and no pain!  My girl has since changed 8 teeth without problem.

However, I would suggest you to bring your kid to the dentist anyway for check up and recommendation since the size of the jaw/teeth would matter.

Chole

上次我囝囝去睇牙醫的時候,我亦有相同的問題,但牙醫話有d小朋友係會出咗恆齒先,乳齒才會脫落,同埋佢話只要乳齒生得唔係太密,夠位出恆齒就無問題的!

cacama 寫道:
囡囡下面的門牙還未甩,但後面已長出了牙,請問要否去脫牙呢?請指教,謝謝。
我個仔都係呀,預約左明天去脫,因我怕佢爆牙,d牙醜怪!

唔該晒各位,我唸我會帶囡囡先去看看牙醫。

我個囝囝都有同樣問題,但前面兩隻牙仔已經很鬆,是否等它自然脫落﹖

請問你哋幫襯個牙醫脫一隻乳齒幾錢呀?   

Hello! cacama,

我囝囝而家6歲半先開始換牙,剛於12月30日是他的大日子,因為佢下面隻門牙已經蘊釀甩好耐,前前後後成個月都無聲氣,但囝囝又對隻牙好唔客氣,成日用手指攪佢,仲向上拔佢出來,始終未能成功。我本來都想帶佢見牙醫,免得夜長夢多,誰知當日囝囝咬了個硬豬仔包後叫痛,仲有啲血滲出,但依然未得。到夜晚刷牙時,囝囝叫我睇表演,佢將隻牙玩到反成90度角,我睇到忍唔住手包住張紙巾恨心一拔,今次終於快人快事,亞仔冇叫痛,反而好開心話好舒服。但見到隻牙腳好尖,啲牙肉有啲紅腫,於是翌日都去咗睇牙醫。牙醫檢查完話因為隻牙畀隻新牙迫到扁咗,加上囝囝成日玩隻牙,尖牙腳就係度耡啲牙肉,所以有啲紅腫,正常嘅。 同時 check 過冇其他新牙生出,但就提醒有第一隻牙要換,即四隻大牙同時會出世,小朋友會覺得唔舒服的,要留意吓。 醫生話門牙唔駛特別去拔,因為多數夠位出,當然有例外啦。而家約咗半年後再 check,咁就放心哂。

祝你囡囡隻牙平安換更。  
‹ 上一主題|下一主題