用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師是否要轉?
go

鋼琴老師是否要轉? [複製鏈接]

鋼琴老師是否要轉?

請問你們的琴老師教每首歌最長多少週才可Pass。因為我的女兒最長一首歌十九週才可,最快都要八週。並不是小女懶惰練琴,而老師要求很高,有時還沒有時間聽複琴便留待下週。請給我一些意見。

Re: 鋼琴老師是否要轉?

carrie38 寫道:
請問你們的琴老師教每首歌最長多少週才可Pass。因為我的女兒最長一首歌十九週才可,最快都要八週。並不是小女懶惰練琴,而老師要求很高,有時還沒有時間聽複琴便留待下週。請給我一些意見。

你女幾級?你女覆琴時,彈既歌都係順暢的?技巧有無做足?不過....又真係幾長喎..............

我都覺得好長時間喎

係唔係考試歌定首歌好長呀?

睇下d曲目係咩wor。如果係比較艱深既,19個星期並唔過分。經驗係越難掌握既就需要越多時間浸透。學音樂唔係講求識多幾首曲目,而係演譯的深度。你個女唔抗拒的話,其實慢慢學比較好。

我覺得如果係Bach, Chopin, Beethoven, Mozart等大師,佢地d作品唔同程度有唔同既演譯,根本冇話咩pass。Horowitz 八十幾歲,仍然不斷演奏舒曼的夢幻曲。你話佢未pass咩?
laughin' to keep from cryin'

小女兩年前已考獲五級皇家試,並取得Merit。隨後轉了這位老師。她對我說:不認同小女的成績,是因為她基礎不好。所以學的樂章有些是二、三和五。小女學琴時間四十五分鐘,每次用十至二十分鐘彈Scales,Arpeggios等(不是要考試,而是老師的習慣。)完成後,開始複琴,因時間不足便留下堂才聽,所以她只能聽到兩至三首歌,我做過記錄,每堂平均未能複歌有四首。她教歌是這樣的第1堂.要學生分手搵音,2堂複歌全對便合手,3堂合手做到便大細聲,4堂順利的話對拍子機,5堂要完全符合做到要求才可Pass.不過她是不容用以給妳Pass,亦跟本沒有時間聽複琴。

睇落都幾合理,除左俾我會合手時就要對拍子機,不過呢d係個人選擇。

Scales,Arpeggios係基本功,唔係為考試都要不斷練習。我學snare drum時試過連續幾次上堂roll足左一個鐘,一首曲都冇,但係咁既練習,令我依家隔左好幾年都可以馬上roll得似模似樣。
laughin' to keep from cryin'

二、三和五是指級數的書本。我好同意老師說基礎是好重要,所以我一直用信任佢的教學意念接受。直到現在,我發覺女兒沒有心機彈,還對我說﹕好悶(彈來彈去都是這些歌),彈得好都不會讚,彈錯就駡到我不得了。

不如你一邊學住哩o度一邊搵d老師睇o下邊個適合你女女啦~~ 如果真係彈得好都不會讚,彈錯就駡到我不得了,就算次次彈得再好都冇晒心機上堂啦~~ 我果老師就彈錯都唔會話得我好勁~~ 有時都會讚我彈得好 不過我每首彈成二個幾月都係果D 係因為我懶練琴 但係老師都冇介意過我懶~~ 佢淨係叫我加緊練習

Hi all,

Does your kid's piano teacher request one day-off during Chinese New Year Holiday?  That means you need to pay, but no lesson will be carry.

My son's teacher request me to pay, I wonder is this the general practice among piano teacher???

thx

LeungLeungMom
你老師有無安排補課???

carrie38
雖然話彈得耐, 但最緊要囡囡係唔係可以每堂都學到野, 如果每堂都學到野, 甘就算係同一首歌, 都係每一堂有新既野學左

你可以問下老師個女彈成點, 有乜問題, 平時練琴提下個女等佢快d pass d 歌

我上一個老師是聖誕節和新年都要送一堂,是千真萬確的。所以我聖誕節吾送禮物,過年不給紅封包。現在我的老師沒有這個規矩,但講明,告假都不會補堂,因為已繳付的學費不會退回或不淮補落下一個月,所以病、測驗、考試和旅行,都要繼續上堂。我去旅行就試過同一個上兩堂。

carrie38 寫道:
我上一個老師是聖誕節和新年都要送一堂,是千真萬確的。所以我聖誕節吾送禮物,過年不給紅封包。現在我的老師沒有這個規定,但講明,告假都不會補堂,因為已繳付的學費不會退回或不淮補落下一個月,所以病、測驗、考試和旅行,都要繼續上堂。我去旅行就試過同一個星期上兩堂。

kcarol,

No lesson will be carry for the day off.  I pay for one lessson, but no lesson will be carry.  That means I give her a one lesson fee.

carrie38
其實我自己都唔會俾學生隨便請假既, 因為佢一個請假, 一要安排補課, 我就好~~~~~大~~~~~~件~~~~~~事~~~~, 因為佢一個郁, 我其他學生又要跟埋一齊郁

不過我會x'mas & new year 預先同學生傾掂數, 邊個想放假前/後補, 但唔會唔上, 因為少上一堂, 就真係少上一堂, 亦即係學少1堂既野; 但唔會話唔補又要收學費, 以前就好多老老師都係甘, 不過依家就有一部份老師無再用呢個rule

LeungLeungMom
如果你覺得甘樣唔公平, 你一係婉轉少少, 問下老師可唔可以安排補課, 問佢可唔可以放假前/後補番, 正日就大家都抖下

kcarol,

Good Suggestion.  Thanks.
‹ 上一主題|下一主題