用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問割包皮是否必須全身麻醉?
go

請問割包皮是否必須全身麻醉? [複製鏈接]

請問割包皮是否必須全身麻醉?

我兒子今年六歲,須割包皮.
請問割包皮是否必須全身麻醉?
有沒有好醫生介紹?

Re: 請問割包皮是否必須全身麻醉?

小童多數要全身麻醉,公立醫院一年做唔少,應該經驗
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

我囡囡剛做完外科手術, 同房有2個男孩(3.5歲及5歲半), 他們都要全身麻醉, 由落手術室至返回病房約需45min.
霖霖18 :-P

我個仔(2歲9個月)係28號做完手術,好快,20分鐘左右,要全身麻醉,係吸氣嘅,醫生話一般約1星期左右康復,而家阿仔要吸"杯杯"係啫啫到。

我囝囝今年八月做左,都係六歲,要全身麻醉,但好快就醒返,前后大約半個鐘到。個醫生都係網友介紹,係浸會做一萬一千幾出院,朝早入晚上出院。如果你想要資料你pm我啦!
我係Dong Dong,我家姐係Ding Ding

my son is six also, can i have the details also, thanks

請問是否做身體檢查時醫生suggest割包皮? 我阿b 包皮都幾長, bb可以割嗎?

Dear 比比,

我都想要有關資料,囝囝五歲,但醫生話耍做,但有說早做,亦有說遲兩年先,    可吾比意見,及介紹好醫生,和可否claim保險??
請pm我啦!

DouglasMaMa
DouglasMaMa :lol

Dear 比比,

我的問題和DouglasMaMa 一樣,請問可以pm埋給我嗎???一萬個唔該

Huisys

個醫生好唔好我唔敢講,囝囝做完無乜特別,不過當日係醫院同一間房已經有三個小朋友係佢做,人都幾ok,係佢診所要等好耐。佢有兩邊診所,資料如下

何成枝醫生
嘉賓大廈1002室 tel 2332 2636
禮頓中心817室 tel 2577 3321
一定要預約

至終保險方便我就claim足,但每份保單都唔同,最好問返你個agent,同埋有些保險公司唔使住一晚都可以claim,只要張單收左一日房間錢就得,但有部份保險公司一定要過夜先claim到,依方便一定要問清楚。因為何醫生既意見係要過夜等第二朝佢check過先出院,但我囝囝不停咁喊話要返屋企,所以醫生只好比佢出院。同埋一定要預多些時間比小朋友係屋企休息,因為要用紙杯保護下體,同用salt 水沖傷口,出街去廁所會好唔方便,我囝囝前后都要二個幾星期先可以唔用紙杯。

比比

dear 比比
你好!請指教!我的兒子現3.5歲, 都有包皮的問題,最近啫啫仔發了2次炎,醫生說需割包皮,我仍舉棋不定,請問包皮手術有幾多種?在荃灣港安醫院見到海報寫是環切手術,你兒子做的是這種嗎?
因需全身痲醉,對小朋友的影響大嗎?因痳醉劑真令人冇記性,甚或蠢些?
另手術後需休息2星期,那最好的時間豈不是暑假?

多謝!

Hi 比比,

Thanks for your information!

it's not always a must...depends on his situation.

smartboymacor

你自己有無試過番開囝囝既包皮?如果你用手番開包皮可以見到成個頭就可以睇定d,因為我囝囝係用手番開都番唔到,所以一定要做,不過你囝囝已發炎2次,咁要割既機會都幾大,你可以睇個秘尿料醫生,專科意見比較好些。

我囝囝做既都要全身麻醉,係環切手術,但暫時唔覺有乜side effect。不過休息時間真係要成2個星期,其實依兩星期佢表面無乜特別,不過佢活動時要就住下體,只要唔碰到就唔會痛,同去完洗手間要用salt water沖下體同換紙杯,所以出街會唔方便。

仔仔之前無任何事, 但係自己左睇右睇都認為包皮長, 請問怎樣搵醫生check下呢.揾邊度醫生呢. 唔該有經驗媽咪介紹下.

Gracemama

我只係等囝囝有病時睇開醫生就問下個兒科醫生意見,之后佢話要咁就再搵個專科醫生睇囉!

Gracemama 寫道:
仔仔之前無任何事, 但係自己左睇右睇都認為包皮長, 請問怎樣搵醫生check下呢.揾邊度醫生呢. 唔該有經驗媽咪介紹下.

割包皮是否必須全身麻醉?--- Not all.

My eldest son did it in clinic but just partial 麻醉.  It is just for very young kids (below 3 or 4) or older than 7/8 years old.  Those between 4-7/8 may move and struggle on the bed and make it difficult to do the operation.

Don't asked me the name of doctor as it was several years ago.  But you could check with some
外科醫生.  Usually such simple operation could be done by 外科醫生.

大部份係醫院做的都會全麻(General Anaesthsia),因有麻醉醫生.一般clinic只有外科醫生,故只能局部麻醉 (Local Anaesthsia).但 under LA 家長壓力較大,因小孩只是吸了氣意識不清醒,但是有知覺的,在做手的過程有可能半醒,到時比較麻煩,要硬著完成,對小孩心理有一定影響!當然有case under LA 是順利完成,避免GA某方面之風險,故此是否採用GA/LA,真是要好好衡量.
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

其實大個同細個做乜有分別呢?咁細個真係唔想佢全身麻醉...好擔心..又有冇話幾大個0既小朋友唔洗全身麻醉呢,thx

Hi 比比,

想問多一個問題有關保險,你仔仔的保險是住院+醫療,還是其他,因我問我的保險說,割包皮無得Claim.
DouglasMaMa :lol
‹ 上一主題|下一主題