用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友讀了小學後才做全職媽媽的,請指教o ...
go

小朋友讀了小學後才做全職媽媽的,請指教o [複製鏈接]

小朋友讀了小學後才做全職媽媽的,請指教o

小朋友讀了小學後才做全職媽媽的,請多多指教o

妳們的小朋友有沒有因妳轉為全職媽媽而在各方面或某方面進步了? 值得嗎?因本人有2個小朋友,其中1個數月後便升上小1o

Re: 小朋友讀了小學後才做全職媽媽的,請指教o

小朋友開心很多,各方面都有進步,尤其品德及自信,但媽咪就辛苦,要帶住他們四圍走,但親子關係好了很多,放棄份工,我都覺值.
(我以前有同事話,如果經濟許可,最好自己教,遲d 小朋友大個, 你想教都無得你教.)
純個人意見 !

Hi EmilyDavey,  

I am still considering to quit my job or not  when my daughter will be P1 next September.  What is the major reason that you decide to quit your job ?  Which school do your kids study ?? Do they have a lot of homework  ??  How you do organize your time ?? Please give me some ideas.

Thanks a lot.

Mama2000

絕對值得.  做了全職媽媽一年, 小朋友開心很多很多, 她有什麼可以即時與我分享, 有問題即時解決, 對學習更具信心.

唯一不好就是少了收入, 但身為媽媽, 當你見她天天進步, 天天成長, 似乎又沒有什麼遺憾了.

Hi vibcjl,

How you do organize your time ??  What will you do when the kids are in school ?? Please give me some ideas.

Mama2000

EmilyDavey 寫道:
小朋友開心很多,各方面都有進步,尤其品德及自信,但媽咪就辛苦,要帶住他們四圍走,但親子關係好了很多,放棄份工,我都覺值.
(我以前有同事話,如果經濟許可,最好自己教,遲d 小朋友大個, 你想教都無得你教.)
純個人意見 !

Yes, agree very much. Kids are much more happier, have better academic results and closer relationship with mom, which has long lasting effect even when they grow up.

我的小朋友k2, 我也在考慮, 但當小朋友上了學後(返全日), 我們做什麼呢, 會不會變黃面婆?

這問題我也考慮很久了, 真是很難決定, 前幾個月幾乎已決定辭職了, 但最近又有些動搖了. 其實經濟因素是一大阻力. 大家認為是嗎?

marinayiu 寫道:
這問題我也考慮很久了, 真是很難決定, 前幾個月幾乎已決定辭職了, 但最近又有些動搖了. 其實經濟因素是一大阻力. 大家認為是嗎?

我就覺得經濟因素不太重要,除非沒錢開飯和供樓,因為錢是永遠賺不完的, 例如, 可正職加兼職。 我反而看有沒有用處和果效。 我不相信沒錢萬萬不能,很多時侯只是不方便而已。 小時侯當大部份人豐衣足食時,我就連麫包錢也沒有,只有在早上煮白飯帶回校作午餐,校服就穿校友二手的,結果公開試也考得很不錯。 我覺得上主一定會照顧我們的需要,只要我們不是貪圖物質生活便可。

多謝各位媽媽的回應,我知點做啦!

那看你怎樣利用時間, 可說是非常自由.  如果緊張小朋友學業, 可以待他不在家時準備一下教材, 有時間時教教他, 好過出去補習.  我小朋友課程緊, 所以我跟得比較貼.  呢一年, 她做少了補習的功課, 只做我給她預備的, 量少了, 但成績卻好了.

我沒有請工人, 一天的程序是七時起床煮好飯盒帶上學=>送返學=>買餸=>回家休息+ 預備教材或上網/攪濕碎嘢 =>係咁意打掃下=>自己吃飯=>預備晚飯的餸=>接放學=>然後全程服侍皇帝女, 看看她功課和課本, 有需要就教 =>煮晚飯(好快, 因預備好) => 飯後溫習.

天天程序差不多, 但遇到學校多活動, 又會騰多幾轉, 間唔中做下學校義工, 更冇時間.

你話我忙唔忙, 我覺得比返工更忙.  不過如過有個工人就舒服好多, 應該有好多私人時間.  但因我唔想自己同囡囡倚賴工人, 所以唔用菲備, 只請了本地鐘點一星期來幾個鐘.

悶唔悶呢個問題, 好睇性格, 我比較捱得悶, 一個人在家好enjoy的, 還覺得很productive, 自己很有價值呢!

會唔會變黃面婆?  又全控制在自己手中, 留意身邊/社會的人與事, 對小朋友也多個話題討論.  保持既有的社交圈子/活動是必需的.

對我來說因我怕變黃面婆, 所以反而更注重儀容. 朋友都說我容光煥發了!

壞處:
1. 錢少了。
2. 好久才可shopping或行街。
3. 會對小朋友成績要求高了。(我自己)

好處:
1: 與小朋友更了解
2. 成績都唔錯
3. 人會精神好多

我有好多朋友就係放工先可教小朋﹐佢哋真係身心疲慮架﹗(小一、小二都頂得住﹐但去到小三真係好可憐架)

我仔都是來年九月升小一.我亦有marinayiu的顧慮,覺得明明有份長工唔做,賺少左,唔可以改善生活質素,好似有D浪費......但看完ttamy123的說法,我覺得都是對的,錢是永遠賺唔完,而且放棄份工後能和仔仔建立更好的親子關係(希望可以做到),是不能用錢衡量的.marinayiu,咁你決定成點呀?

其實,我都有曾經想過,不如等仔仔升左小二,小三後,等功課再深D,才辭工在家教仔,但又怕好似EmilyDavey話,到時想教他都唔比你教了,而且學習基礎打唔好,好難進步,加上有D壞習慣是越細個改左越好,大左就好難改變.

其實而家最難衝破的心理關口,就是放棄一份長工加一份唔太高又唔太低的薪水,真係諗都頭都爆.不過,在這topic裏,看到其他媽媽的想法,給我很大啟發.

其他媽咪,繼續 share你地的意見吧!

School work in P.1 is still easy, but usually kids need some time to adapt to primary school life.  My elder daughter's results were good in P.1, but dropped a lot in P.2.  At the same time, my second child is 1 yr old, so both need more care from parents.  So I quit my job at that time, and now my elder daughter's results have come back on good track from band 2 to band 1.

So I think it worths the effort.  Just to share my experience.

Hi ttamy,

如果你唔mind經濟方面的問題, 那做全職媽媽一定對小朋友會好好.

呢個問題我都諗左好耐, 不過最後我都係決定佢升三年級先, 其實我覺得我唔做野番去揍小朋友真係會有好有唔好, 我都驚自己太過著緊佢功課, 反而會產生磨擦, 需然e+小時間對住佢, 但我會好重視同佢相處o既時間,  相反如果我唔做野, 又無左個工人, 我要用好多時間係打理屋企各樣各樣, 雖然我係屋企同佢一齊, 但我係做緊另外o既家務, 而唔係同佢一齊玩或都溫習

Hi Vlbcji,

Thanks for your great opinion. I have already  made up my mind to do the same as you next September.  

Giving up almost 40k per month will be too hard?  What do you think?

香港電台有一專題節目"天下父母心",其中一集以"媽媽願付出多一點時間"為題,可在綱上重温

http://www.rthk.org.hk/special/parenting2005/synopsis_05.htm

How about 6 years later? I don't think that I can find another job.
Amy
A working mother with two kids
‹ 上一主題|下一主題