用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到迦南(九龍塘)取錄信既媽媽,入黎傾吓! ...
go

收到迦南(九龍塘)取錄信既媽媽,入黎傾吓! [複製鏈接]

收到迦南(九龍塘)取錄信既媽媽,入黎傾吓!

今日收到信, 好開心!  
雖然話N1唔難考, 但肯定來年有學校收, 個心定好多!
係咪暫時唔駛交留位$$住呢?  
兩兄弟相親相愛, 一家四口樂融融! :)

貢獻勳章

Re: 收到迦南(九龍塘)取錄信既媽媽,入黎傾吓!

Momotat 寫道:
今日收到信, 好開心!  
雖然話N1唔難考, 但肯定來年有學校收, 個心定好多!
係咪暫時唔駛交留位$$住呢?  

我仲有有時間報..可能不可同小豆b做同學,
琳b可能讀樓下附近的nursery
想k1讀創價,
不過要待姑媽等人回家開開會再諗     

我今日都收到信 係am 班
不過我而家仲諗緊
因為遲0的會再有其他學校in
而家都會reply 返去cfm
不過佢好似到5月先會再叫我地交留位費
我諗都仲有時間考慮掛  

醒目開學勳章

我BB2005年7月出世, 而家5個月大, 請問幾大要報名 (幼兒園)??

Re: 收到迦南(九龍塘)取錄信既媽媽,入黎傾

Me too

我奶奶啱啱call我話收到信出年8月讀am班(N1),但係因為我唔係同奶奶一齊住,所以我未睇到封信,請問可唔可以話我知係唔係話24/12 前要去註冊呀?要俾多少錢留位呀? 謝謝!

babycherry,
你可以試吓contact 學校, 睇吓有無second round interview?

琳琳豬媽,
睇吓小豆b同琳琳豬有無機會做同學仔先....

janmom,
係呀, 今個星期要覆學校confirm, 你可以打電話學校confirm就得, 應該唔駛交留位$$住....

我都收到信啦,係am班.不過之前冇時間參觀學校,對學校了解未係好深.有冇媽咪可以講吓對呢間學校嘅意見?

我囝囝都收到信, am class, 我fax左張reply slip俾學校啦. 我諗如無意外, 我囝囝會係迦南讀n1.

我參觀左學校啦.  總括如下:
(1) clean & tidy
(2) big campus
(3) teachers are caring & experienced
(4) As I know that the standard is high, compare with other nursery
(5) Their students love to go to school
(6) Good administrative management
(7) school fee is reasonable, not too expensive, compare with HKPS and Keen mind
(8)  The toys are clean and not old.
(9)  The students can learn more in the schools.

Overall is ok, safety.  Cannan is a good nursery.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

momotat
      你係唔係一心諗住俾仔仔讀0的間啦
因為隔離劍嗚2月開始報名同interview 你會唔會in下先呢
我都想試下 不過都係試下 見識下    你會搭校車
定係自己帶佢返學呀 搭校車我唔係好放心
搵人帶 我真係唔知搭咩車好 我個日去都係搭taxi ja

琳琳豬媽:

我bb3月都會in劍鳴, 我聽人講間學校都好好, 但我最唔鍾意佢唔洗著校服, 學費都頗貴, 值唔值呢??

如果我bb真的讀迦南, 我bb會坐校車, 我覺搵人帶唔係幾好, 仲唔安全...除非自己帶啦....
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

fionyiu
      你寄左信去km 啦 ? 我咪寄ar 佢話2月先正式開始
我諗住到時先寄 因為我都係想參觀下 見識下
係幾好 始終都係前喇沙校長係度 佢唔使著校服咩
0甘又唔係幾好 我個個係女女 日日要諗點著3 咪好煩
佢學費 3千3 蚊 貴cannan 7百 我係度諗如果我琳琳
好鍾意0的間學校 我諗買少件3 都可以俾佢讀既  
都係講下je 但係佢地搭校長係唔係一架好大個0的黎ga
有冇安全帶ga 因為佢地得2yrs 自己搭車我有0的驚呀
雖然都有個褓姆 但係一 個睇十幾個得唔得呀   

fionyiu, 琳琳豬媽,

我都有報keenmind呀, 佢地老師有contact過我, 話會等小豆b歲半先interview,即大約三至四月左右.....我仲有報Victoria(Homantin), 會喺一月中interview....

我其實未係好肯定會選邊間, 諗住interview完, 學校收小豆b先算.....interview 當係見識吓同了解多d呢幾間學校啦.....      

至於校車, 小豆b無論讀邊間都一定要坐校車喇, 通常都有安全belt, 同埋我覺得個個小朋友都係咁坐, 應該無問題gua...   自己送返學既話, 打風落雨會好狼狽.....

Momotat,

我都係咁話.  坐校車安全過自己揍返學.  我問過學校上校車時間幾多點, 佢地話大約8:00am上車.  我覺得唔算太早, 可以接受到. 如果自己揸車都係遲少少咋.

victoria我無報喎...我聽其他媽媽講話麻麻地...d老師無咩愛心....所以我就放棄左la...

聽你地0甘講 又好似搭校車好0的
因為到時係我爸爸接送我琳琳返學
所以我都要考慮佢帶唔帶到  
不過我問過老師佢話可以返左學後到時要轉搭校車
都可以到時再同佢地講

我想問下係唔係初初返學 我地家長可以陪下佢地ga

琳琳豬媽:

係呀...我對迦南好有信心.

我囡囡都收到信am class,位我都有留到,參觀完學校都覺得幾好~不過讀唔讀仲要唸,因為明年開學囡囡都未足2歲,搭校車或者工人帶返學我又唔放心~~

hi 咁多位迦南媽咪
想問吓迦南的語文(兩文三語)及音樂教育做得怎樣?是否採Project approach?

聽你地0甘講 我都可能會俾琳琳搭校車
不過初初都會由我屋企人帶住先
我mama 同baba 唔放心wor  :

不過佢地個0的校車係唔係大巴
定係16座個0的黎ga呢  

係16座既校巴黎架....每個座位都有安全帶.
‹ 上一主題|下一主題