用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 兒童體能智力測驗服務 - 政府
go

兒童體能智力測驗服務 - 政府 [複製鏈接]

兒童體能智力測驗服務 - 政府

Anyone know their assesment service for children? Is it the same as those offer by private psychologist?

Re: 兒童體能智力測驗服務 - 政府

你想知d乜野, 因為佢有好多唔同服務.

發現小兒有點行為偏差, 社工懷疑是資優, 轉介政府此服務, 但排期較耐, 現考慮找私人專家, 所以想知兩者有何不同.

理論上如果政府的心理學家肯替你的小朋友做智能測驗,用的工具應該是一樣,除非他們是用雷文氏而非韋氏,又或者只是做韋氏的簡短版本.

政府與私人進行的測驗最大的分別於報告(無論是口頭匯報抑或是書寫報告)的詳細程度,另一方面亦未必會有"售後服務"

dsm 寫道:
發現小兒有點行為偏差, 社工懷疑是資優, 轉介政府此服務, 但排期較耐, 現考慮找私人專家, 所以想知兩者有何不同.

兒童體能智力測驗中心
    兒童體能智力測驗中心通過各科的綜合評估,為11歲或以下兒童的發育事宜,進行體能、官感(特別是聽覺及視覺)、心理及社交能力評估。每接到新的轉介個案,這些中心的兒科醫生、職業治療師、心理學家、社工等專業人士組成一team人,會在三星期內,為有關兒童作初步評估,然後替他們預約時間,進行其他所需的測驗。大部分兒童都可在六個月內完成這些測驗。此外,兒童體能智力測驗中心也為兒童進行短期治療,向家長提供支援和輔導,並統籌康復服務以配合有關兒童及其家長的需要。

Dr.T 寫道:
理論上如果政府的心理學家肯替你的小朋友做智能測驗,用的工具應該是一樣,除非他們是用雷文氏而非韋氏,又或者只是做韋氏的簡短版本.

社工懷疑是資優 + 活躍 case, 故轉介此服務, 政府的心理學家不是每個都 "肯" 做智能測驗的嗎? 我致電此服務中心查詢時, 職員聲言不會做 IQ Test, 如是者, 此中心是否只處理 "活躍" , 不會 concern "資優" 呢 ? 那為什麼叫做 "智力測驗中心" 呢? 所以我都不大清楚到底這中心會替我孩子做什麼-(  所以才考慮找私人專家!

此外, 是否足五歲才可做資優測試, 小兒還差半年。

政府與私人進行的測驗最大的分別於報告(無論是口頭匯報抑或是書寫報告)的詳細程度,另一方面亦未必會有"售後服務"

我都有問過 關於 "售後服務", 似乎真係冇, 至於報告, 職員話會提供簡單報告 (不另收費), 如要求詳盡報告收 $550

政府兒童體智能中心,如果佢地認為有需要,臨床心理學家係會幫五歲或以上的小朋友做韋氏iq test的,我阿仔5歲1個月,佢地花左個半小時同佢做。但因為種種問題,個報告在於我阿仔黎講唔係咁準確,個cp話保留過多一年後,等阿仔大個d,再同佢做多次,佢地話基本上六歲打後做係好好多的。

佢地係會講解報告內容,而且,再約左我地全家一個月後再去見佢地跟進...

雖然個cp話我個仔個case有點特別,也沒有給確實分數給我地,因為未能作準,但我都俾左 550元取個詳細報告作參考..

將來等阿仔六歲或等佢七八歲,我會再俾佢做多次...或許到時找外面信得過又有愛心、善良、個樣好d..(hee,我阿仔好睇樣,佢鍾意女仔多d)、有經驗,尤其是熟悉資優各方面特質的..,能洞察別人情緒....聰明...無私心.......的私人心理學家同佢做...   

不過,講真..政府的cp有些可能真的經驗當淺,我指有些....,不過,香港...我真係唔知邊個信得過...或許一些非牟利的機構吧﹗
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

此中心的專家及醫生我尚未見, 不便置評, 但一眾接待職員的態度就不敢恭維了!

如有以下人才, 請介紹給我

[quote]
睡覺 寫道:

...或許到時找外面信得過又有愛心、善良、個樣好d..(hee,我阿仔好睇樣,佢鍾意女仔多d)、有經驗,尤其是熟悉資優各方面特質的..,能洞察別人情緒....聰明...無私心.......的私人心理學家同佢做...   

我係話我第時要找私人的評估,也要找這樣特徵的人罷了。

此中心?你是指那個中心?全港九新界咁多個政府評估中心,不是每一個中心,每一個人都如你所遇見的,雖然我阿仔check果間 d "專業人士" 係唔係專業我不予置評,但該中心的大部分護士、醫生,連阿嬸都係一等一和善可親....連我li個咁yim 尖,咁容易得罪人的人都要贊佢地的態度...真係好有愛心....我已經去過那中心三次喇,我老公同個醫生通電也有好多次,上次阿仔評估完,佢fax個簡短報告俾我老公公司,仲係電話度同我老公分析阿仔評估的種種問題....

不過咁,阿仔大過d做第二次評估時,我一定不會俾佢地做,因為,無論由第二次都俾同一個人做囉,我大概會找非牟利的...即使要俾錢也找非牟利的...
dsm 寫道:
此中心的專家及醫生我尚未見, 不便置評, 但一眾接待職員的態度就不敢恭維了!

如有以下人才, 請介紹給我

[quote]
睡覺 寫道:

...或許到時找外面信得過又有愛心、善良、個樣好d..(hee,我阿仔好睇樣,佢鍾意女仔多d)、有經驗,尤其是熟悉資優各方面特質的..,能洞察別人情緒....聰明...無私心.......的私人心理學家同佢做...   
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

1. 絕無此事,只是經驗不足的藉口

2. 上年亞記電視攪果個偶像媽咪比賽,其中一個好似話係臨床心理學家...仲有上次香港小姐落選佳麗中都有一個係中大臨床心理碩士生-相信呢兩位都可能符合你嘅要求 ...睇怕我自己就要先去泰國走一轉(變性),再去韓國(整容)至或者會有d機會當選

3. 現時的非牟利機構,尤其是自負盈虧的部門,是以商業模式運作的-以往的"真正"非牟利機構已不再存在

睡覺 寫道:
1.佢地話基本上六歲打後做係好好多的。

2...或許到時找外面信得過又有愛心、善良、個樣好d..(hee,我阿仔好睇樣,佢鍾意女仔多d)、有經驗,尤其是熟悉資優各方面特質的..,能洞察別人情緒....聰明...無私心.......的私人心理學家同佢做...   

3...或許一些非牟利的機構吧﹗

DR.T..
       美女係著數一d架喇。 或許你評估時戴上假髮,化埋妝,壓低聲線...滿臉笑容.....hehehehe

言歸正傳,咁,如果找了一個經驗不足的評估員,會有什麼後果...........???????

係唔係我好似我咁...而加唔生唔死...又要等第時評估多次???   

咁,何為經驗豐富??

不過我在網上睇左不少外國有關資料 ,小孩子年長一點點去check是比較準一點的,至少,可排除部分生理和情緒上的問題。例如我阿仔果日去 check..前一晚十點半打後才睡,早上佢同我4點幾起床,直至去check時都無休息過....跟住,八點幾吃了點早餐,十一點多同我講完野,先到佢check....佢餓著肚子入去,之前肚餓又唔話我知....

我地將近十二點托人送左個包入去,但佢地要佢做部分再給半個包 ,再做先俾埋另外半個包...
評估結束個醫生 (cp和醫生都係埋入面)仲話我知佢十分肚餓...(方唔係我阿仔係入面狼吞虎嚥咩)

後來佢出黎話我知佢方才好肚餓......

有時也未必係個cp問題,正如個cp講,可能係我阿仔ge性格問題,佢班主任話佢唔肯定的答案寧可唔答...但老師話知道佢識...佢係完美主義者也..仲有佢急小便時成日忍住唔出聲,唔敢破壞別人的進程果種,但我係佢阿媽,一見佢唔係咁專心,就知道佢急小便也。
小孩子又"大"又"小",又話眼訓又話肚餓....以我阿仔仲好bb的性格,遲d check係明智一點的

總而言之,除非十分必要,我也認為遲一點給小朋友做test會較好...特別係等佢地六七歲時第一度發育長高後...除非小朋友各方面都較成熟啦....

冬日勳章

睡覺,
將來等阿仔六歲或等佢七八歲,我會再俾佢做多次...或許到時找外面信得過又有愛心、善良、個樣好d..(hee,我阿仔好睇樣,佢鍾意女仔多d)、有經驗,尤其是熟悉資優各方面特質的..,能洞察別人情緒....聰明...無私心.......的私人心理學家同佢做... <-----我已經搵到啦!上次我去聽佢講座時.....深深俾佢吸引我......所以我決定等囡囡夠年齡時.....會搵佢

pigpig...
       究竟係邊個?求下你話過我知啦......
眾裡尋 "他/她"千百回.....實在可遇不可求也....             
pigpig 寫道:
睡覺,
將來等阿仔六歲或等佢七八歲,我會再俾佢做多次...或許到時找外面信得過又有愛心、善良、個樣好d..(hee,我阿仔好睇樣,佢鍾意女仔多d)、有經驗,尤其是熟悉資優各方面特質的..,能洞察別人情緒....聰明...無私心.......的私人心理學家同佢做... <-----我已經搵到啦!上次我去聽佢講座時.....深深俾佢吸引我......所以我決定等囡囡夠年齡時.....會搵佢

冬日勳章

睡覺 寫道:
pigpig...
       究竟係邊個?求下你話過我知啦......
眾裡尋 "他/她"千百回.....實在可遇不可求也....              [quote]
pigpig 寫道:
睡覺,
[/quote]
睡覺,
請收pm!
使唔使先去相一相人家呀?   

1. 提高聲線嘛?下次去泰國會同d姊妹偷師...咦,好似香港仔華富村而家都有噃

2.  正是如此.

3. 我覺得最少要在不同的地方都做過一段時間,而整體年資最少5年.

4. 個人(以及不少的家長)認為5/6歲(入小學前)左右做全面智能評估最重要的目的是協助選擇合適的學校...到了6/7歲已入學,米已成炊,入錯學校要轉校困難可能更多.

睡覺 寫道:
1...壓低聲線...
2...如果找了一個經驗不足的評估員,會有什麼後果...........???????係唔係我好似我咁...而加唔生唔死...又要等第時評估多次???   
3...何為經驗豐富??
4...除非十分必要,我也認為遲一點給小朋友做test會較好...特別係等佢地六七歲時第一度發育長高後...除非小朋友各方面都較成熟啦....

唔該pm 給我, THanks!
pigpig 寫道:
睡覺,
該用戶已被刪除

pigpig,

唔該pm 給我, THanks!

Pigpig,

都唔該pm比我。Thanks a lot.

我想問有關媽咪d問題, 我女7歲上星期比"小童群益會" 姑娘(佢係讀寫障礙專家)經初步評估我女係讀寫障礙-邊緣, 佢叫我搵e生寫信再親身去"兒童體能智力測驗中心"-觀塘做全面評估, 但見你地講佢中心未必收我女, 同埋報告又吾係好準, 禁我究竟去吾去做la
‹ 上一主題|下一主題