用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二由中中轉讀英中是否很困難?
go

中二由中中轉讀英中是否很困難? [複製鏈接]

中二由中中轉讀英中是否很困難?

如題

Re: 中二由中中轉讀英中是否很困難?

中二仲細, 好快適應, 努力加油!

轉得到,就好快適應到.....人地英中都唔會'貿貿然'咁收插班生架嘛     

我聽有o的家長講, 有o的小朋友係轉到英中, 不過要係F.1成績全級頭個幾名先有喎, 而且仲係人地英中先會考慮, 實際轉唔轉到都唔知架.

好多英中(包括名校)中二三生已有學生出外留學或轉國際學校,每間都可能有一兩個空位(當有100-150個位);問題係全港還有近五百間中中,每班考第一二o既有一半都想轉英中...競爭依然激烈!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

宜家個仔讀得幾好, 應該可以系佢個班到排一二, 但係唔知好唔好同佢考英中.

Waoili 寫道:
宜家個仔讀得幾好, 應該可以系佢個班到排一二, 但係唔知好唔好同佢考英中.

英中係要看全級頭幾名, 唔係班頭幾名呀!
‹ 上一主題|下一主題