用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問上門教琴, 家長陪琴要收費嗎?
go

請問上門教琴, 家長陪琴要收費嗎? [複製鏈接]

請問上門教琴, 家長陪琴要收費嗎?

如題.

請指教!

Re: 請問上門教琴, 家長陪琴要收費嗎?

我都想搵人上門教琴, 若有資料請 PM 我, 唔該

簽名被屏蔽

親子班甘既, 我就見過有老師加錢囉
但你係present 係間屋, 但完全唔involve 去課堂, 應該唔會加錢架喎

如果在琴行學, 個別琴行家長陪堂會酌量收費。

但上門教授, 即是在學生家裡上課, 額外收費會否有點怪    還是每逢上課家長 (或家人) 需迴避?

一般而言, 如上門教授, 家長其實最好是坐在附近旁聽老師的話, 特別是幼兒(指約3至6歲)學琴時, 家長可在練琴時幫到小朋友, 因為對幼兒來說, 一個課堂內所接收到的真的有限. 而年齡較大的學童就可選擇性做, 例如可免卻練琴時各執一詞說老師有否要求怎樣練.

其實, 上門教琴的收費已是比琴行貴, 所以不應再收取什麼陪琴費, 那不是一個合理的要求, 對嗎?

小兒在琴行學. 我有陪學, 但琴行不另收.這亦是我一直跟他們的原因之一.

上門更加不應該收. 如要收附加費, 那老師不要也罷!

AAma_Betty 寫道:
I know quite a lot of teachers DO NOT welcome parents sitting in during class, because parents have too many questions and student will not 'perform normally'.  

For those who welcome parents sitting in, some of them do charge 50% more. Their reason is that they have to also teach the parent.

I think it's unreasonable & unacceptable to charge 家長陪琴 whether上門教琴 or not! The presence of parents in the lessons is a kind of assistance to the teacher as parents can supervise kids' practices at home!     

Will the teacher or piano shop charge for video capturing of the lessons if the parent chooses to do so instead of 陪琴 personally?    

上門陪琴我就不清楚.但在琴行學,如家長陪同,+10%每堂.第一堂就免費,可能我小朋友還年幼,我覺得陪佢都有好處.因小朋友集中力一般不高.

我想問吓到老師屋企學琴,而家幾錢一堂左右

我個miss上門or到佢屋企都係$450/4堂(30mins)

Re: 到老師屋企學琴幾錢一堂

其實唔應該再收錢,因為家長只係睇住個小朋友,又唔係學琴

ilej 寫道:
如題.

請指教!

我囡囡個老師不收附加費, 她還喜歡我們在家, 因為可以知道小朋友學緊什麼, 而我是要上班的C9, 老師更要我要求留下部MP3, 錄下上堂說MUD 東東, 我總覺得不歡迎家長留下的老師, 絕對是有料之人.... 純粹個人意見!

未必, 我有看過一d好差好差的老師, 他一樣不希望家長留下。其實, 有料無料? 家長應該自己觀察或問人。我記得我老師同我講過, “只有最好的才可以給孩子們”。所以,給小朋友選老師一定要小心。

由 BO_BO 於 2006-01-11 09:05:25
我囡囡個老師不收附加費, 她還喜歡我們在家, 因為可以知道小朋友學緊什麼, 而我是要上班的C9, 老師更要我要求留下部MP3, 錄下上堂說MUD 東東, 我總覺得不歡迎家長留下的老師, 絕對是有料之人.... 純粹個人意見
‹ 上一主題|下一主題