用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有d學校鍾意音樂叻,運動叻,請問邊d鍾意數學叻? ...
go

有d學校鍾意音樂叻,運動叻,請問邊d鍾意數學叻? [複製鏈接]

有d學校鍾意音樂叻,運動叻,請問邊d鍾意數學叻?

如題.

Re: 有d學校鍾意音樂叻,運動叻,請問邊d鍾意數學叻?

喇沙專收奧數金獎學生。

請問那一間中學鐘意音樂叻的學生?

mschanchan 寫道:
如題.

名校中學係數學叻既學生大把, 所以佢地未必會因為你數學叻而收, 反而佢地係想要其他方面叻既學生, 例如 : 音樂/運動咁.

simoomhot 寫道:
請問那一間中學鐘意音樂叻的學生?

有好多中學都會對音樂有表現既學生會優先收取, 但係都要看你係邊區, 所以你要了解你個區既中學資料, 亦最好同學校商量.

叻o既定義人人不同:
不過如果有“香港小學奧林匹克數學金獎”,間間都有興趣收!
音樂叻成點?如果只係鋼琴六七級,拔萃等已表明冇咩興趣!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

宜家d細路真係慘! 要特異功能+標青成績!
樂器六七級, 冇分, 要八級以上;
運動要嬴全港公開賽;
數要金, 其他行埋一邊;
cambridge試, flyer, KET唔夠, 要PET
恐怖

運動要嬴全港公開賽;
cambridge試, flyer, KET唔夠, 要PET
恐怖

冇辦法!都是社會o既錯,當年英語教學時代,好多不能適應英文教育o既同學的確每天返學如發夢!
但現一刀切去大部分英中,還未能見到成效(盡管官方盡把好數據提出)但英中就成了眾矢之的、僧多粥少,加上直屬/聯繫制度下,想佔一席,比當年難上加難!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

St. Paul Co-Ed 都幾重視音樂, 例如鋼琴。

其實我真係唔明政府點解要分中中/英中? 每個細路發展唔同, 有d 係要後期才發力, 一刀切係沒殺左好多學生!
中中咸接大學, 對一d 學生係有一定程度困難, 語文係要慢慢浸淫的, 你要d 細路點適應!

突然short 左, 係度發up 風, 不要見怪.

今年有個朋友個女,6年級有2項音樂8級,入了St. Paul Co-Ed (仲要是取獎學金讀).

運動要嬴全港公開賽;
恐怖

But are there really so many students like this?  I think you are just talking about those very top students??

But are there really so many students like this? I think you are just talking about those very top students??

我都覺得誇張佐,冇錯,有極小數好勁之學生。小六人仔,讀好啲書,参加一两項運動,培養多方面興趣,咁嘅小朋友,去 in 己很有優勢了。

我覺得一般小朋友根本就好難有咁多時間做到咁多嘢!
真係會好辛苦,好辛苦;
就如大人朝九晚五後,還要OT,OT;
可以做到咁出色,個小朋友要捨棄好多嘢,好慘!好慘!
早幾年還都好D,小朋友放半日,時好好用,
想像自己是現在的小朋友,真的有點如地獄.
返學,補習班,運動,社會服務,會話,劍橋,奧數....
還要得獎.究竟他們在那裡找到真正小朋友的快樂呢!!

其實唔係誇張, 亦唔係嗰D小朋友有什麼超人之處, 我

今年有個朋友個女,6年級有2項音樂8級,入了St. Paul Co-Ed (仲要是取獎學金讀).

全级第一,校長寫信介紹,又收的話,就有獎學金。

假設一家窮人仔,全级第一,校長寫信介紹,入去,己拿48000,學期完,成績出衆,又可拿48000。

唔明, 可唔可以長述...
‹ 上一主題|下一主題