用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴價錢及疑問???
go

學琴價錢及疑問??? [複製鏈接]

學琴價錢及疑問???

想請問囡囡剛上完通利課程,想找鋼琴老師上門教,如果收$800/45分鐘是否合理哩?又是否不需考Grade1可直接考Grade2呢?

Re: 學琴價錢及疑問???

cacama
學費幾錢好睇老師既qualification, experience .... 好多好多因素既, 好難就甘話$800 合理唔合理囉

無錯,係可以唔考gd.1 考gd.2 既

kcarol,

cacama話係$800/45分鐘,不是4堂x45分鐘。

個人意見,「超貴」!

Richard Hui

首先多謝各位的意見。我真係完全不懂市場價。打探下才知真是非常、非常之貴,雖然聽聞是外國什麼教授喎!(我都不記得了)
但原來發覺巿面教琴價錢真是可以很參差,有朋友琴老師價錢由$100/30分鐘至$300左右/45分鐘都有(都是grade1 to grade2) ,而且個個都說不錯的,差異好似不大,唉!真是不懂怎樣選擇好?

嘩!真係非常、非常之貴!我覺得搵琴老師最好有人介紹, 有時d老師自己本身好高級, 但唔識教人都無用, 我個囡最初學琴時, 搵咗個聖三一文憑教師, 但佢都無咩心機教我個囡, 後來朋友介紹咗個老師比我, 雖然老師只有8級, 但佢有成10年經驗, 而且佢仲好有心機教我個囡!其實你有朋友介紹個琴老師比你, 你不妨試吓!

Richard Hui
如果佢搵果個係馬聰之類, 甘麥變左超值囉
哈哈, 真係好難講貴唔貴架, 就甘得個price, 唔知乜頭乜路, 好難答貴定平家嘛
聽聞有d老師係唔理幾級, 劃一收費, 幾級都係果個價錢, 但我就唔sure 係邊個啦, 甘對初學黎講, 緊係貴啦, 不過對一d好有意更上一層樓既學生黎講, 就好難講啦

醒目開學勳章

kcarol,  

有個 low B 問題想請教你:

老師跟我說, 計劃阿女參加 06 - Grade 3 Exam.
已經買左 Grade 3 Exam. pieces & scale 考試用書, 因為要準傋來年考試。

當然下月要繳交 Grade 3 學費, 但阿女仍然在 Grade 2 學習中, 請問行規是否都是這樣做?

yes, that is the way they charge me too. By the time I told them that I would like my son to take grade 2 exam, they charge me grade 2 學費

Charitymami 價錢呢樣嘢,真係間間唔同,我個女之前係
琴行學,一直都無考試,彈緊Grade 2啲歌,佢都係收我初級
價錢,我而家上門個miss由Grade 2到我個女而家彈緊Grade 3啲歌都無加價喎!

我個囡囡而家都係grade 1, 打算 06年 11月考grade 2,不知到時佢可否應乎.但老師話囡囡得喎,但係就叫佢睇熟d音符,因其中一part係睇音符,彈番出黎,我都有些驚.囡囡未試過出外表演的,沒有此經驗,又不是天天綀琴,另外彈三首指定歌,又不可出錯.請問大家係唔係好難考.點綀法才好.
有經驗的媽咪分享下!

Charitymami
嘩... 你呢d問題好敏感, 哈哈, 好似要我出賣國家機密甘     

以我所聽過既, 好似之前所講, 劃一收費, 唔理你幾級, 都係收甘多錢

有一d 係以你考左既作準, 即係你考左gd.2, 就收gd.2既學費, 當然有一d 額外既condition 要留意, 就係如果個學生10年先去考一次, 甘對個老師好唔公平, 個老師都好可能會見你太耐唔考, 會跟程度charge學費

亦聽過有一d係跟程度, 所謂既程度係以某一d書作為客觀標準, eg. 考試書

你女女係唔係下月開始彈gd.3 既考試歌呢?? 同埋, 係唔係你提議去考gd.3 呢?? 係既話, 老師好大機會加學費

醒目開學勳章

Hi, karcol and all,

Thanks!  

唔係咁嚴重嘛----->出賣國家機密?      

我係門外漢, 所以有少少疑惑........我願意加學費 ga, 因為阿女很 like 佢。

Charitymami
甘你真係要開大d個水喉啦

我想問你地d仔仔女女ga琴老師有冇成日叫佢彈琴果陣叫佢地d動作好似轉圈咁ka 我個Ms話我得2級程度 但係我交緊3級學費 因為我考o左2級wor

hi AAmm Betty,
Thanks for your sharing,  Getting good results needs a lof of  practice. We do my best.

呢d叫sight reading
由grade1-8都要考
其實唔係咁困難,係要考急才
而且就算錯都要扮無野keep going
只要岩多於一半就pass....

‹ 上一主題|下一主題