用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關三角琴的問題
go

有關三角琴的問題 [複製鏈接]

有關三角琴的問題

想問一問﹐有沒有人知道如果從外國運三角琴到香港會不會有什麼問題﹖

其實新買琴時﹐九成琴都是從歐洲入口﹐但自己運有沒有什麼要注意的呢﹖

在香港放三角琴﹐家中要加地毯嗎﹖是不是回音會大一點﹖

香港的LIFT 通常可以放進沒腳的三角琴嗎﹖

謝謝﹗       

Re: 有關三角琴的問題

有沒有人知道如果從外國運三角琴到香港會不會有什麼問題﹖
無問題既, 不過運費係超貴囉

家中要加地毯嗎﹖是不是回音會大一點﹖

要唔要加地毯係要睇回音大唔大, 太大既話會彈到你頭暈, 加左地毯, 回音會細d既

香港的LIFT 通常可以放進沒腳的三角琴嗎﹖
呢個睇個別大廈喎, 我自己之前搬屋要搬隻琴, 舊樓唔夠入, 新樓夠入, 唔夠入既話, 就要行樓梯, 逐層計番$$

kcarol :

Thank you so much~!    

唔駛客氣, 大家交流交流, 可能有其他人俾到你更好既答案

kcarol,

搬隻琴都要很多$$,聽到都肉赤。

Richard Hui

Richard Hui
買隻琴仲多錢, 學音樂真係好敗家

kcarol,

好彩我係玩saxophone,吾使咁貴。

Richard Hui

Richard Hui
玩saxophone 都要成日買reed, 一樣甘破費, 不過係分期甘解囉   

kcarol,

我一塊reed用2星期,平均每星期$12。

不過枝saxohone就貴啲啲,要$25,000

Richard Hui

$25,000.......................

你都幾"dup" 本喎, 不過工欲善其事, 必先利其器, 有好既樂器, 點都吹得開心d, 過癮d

其實香港也有很多歐汌入口的琴,沒必要要自己俾運費吧。我之前試過從台灣進口買了個yamaha高身琴,沒錯,價是平很多,但是運費也不少。。。計落在香港買差不多吧。

在香港放三角琴 ,最重要是你有沒有大的地方。若然太少的話,聲量太大反而未必是好事。我之前也想買個三角琴,與幾位 tune 琴的人仕談過,大約有100squarefeet 可以放約6feet的三角琴。如果地方再細一點,就要放再細一點的琴。然而如果只是 babygrand的話,除非你吸聲做得很好很好,否則可能買一個好的企身琴會比baby 更加好。

當然,彈過琴的人都係明白,企身同三角琴有絕對的分別,雖然分別不是像紅海一樣遠,但是就是有分別嗎。所以我也在想好不好用三角琴,俾 bb 學琴。

reverb 方面,大約要分兩樣,一是隔音,一是吸音。
如果隔音做得很好,迴音 (reverb)就會很勁。 carpet 不是最好的吸音物料。除非你會建一個吸音地

想問問我有個朋友想學 saxophone,他大約五級了,但是覺得現在那個老師不太好,想轉老師,請問你有沒有介紹?
‹ 上一主題|下一主題