用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解九華會咁!!!
go

點解九華會咁!!! [複製鏈接]

點解九華會咁!!!

02年  會考每人平均摘A  0.99, 05年 only 0.61

Re: 點解九華會咁!!!

不要傷心,梗係有上有落.

familychan 寫道:

搞得好便上,不好便落,好公平。

中一時盡攬區內BAND1生,為何可以如此?我都想知。

I want to know too!

自行收生都是收30人,其餘都是搞珠, 不是盡攬區內BAND1生! 係唔係因為banding 5改3問題, 或校政出問題?

BillyM 寫道:
中一時盡攬區內BAND1生

02年 會考每人平均摘A 0.99, 05年 only 0.61

0.61,不算不好,只是水準以下而己。

做银行职員,見得富户多,見到月入4萬之打工仔,以為此打工仔好cheap,却不知此打工仔,己是中產。同理,見到SPCC有2.1個A,就以為0.61A好差,0.61A己是英中中的中產。

不過,要加一句九華加油!

其實我知0.61A已經好好, 如有此成績的一間英中收我個仔, 我都要擺幾圍慶祝, 但論名氣如九華又好似唔係好match.

其實能入讀已算好運,想更上一層樓就自己努力啦,spcc 都有成績唔好架嗎 !

Msma

0.61A都好好+啦!不過咩左九華個名,你覺得唔夠好庶!
其實九華係好自由,你讀唔讀書,老師都唔多埋!

朋友個仔係九華畢業F5,14分(理),英文係D,其實亞仔細個讀書好好,佢個仔親口同我講:我14分係九華唔差啦!我D同學好多得8/9分喎!

另一個朋友同我講,佢同事個仔又係讀九華不過會考6A,E+港大讀醫,佢話同事個仔入九華之後,佢地父母幾年來金精火眼甘逼著個仔讀書!

高考仲衰......得0.26A......旅港開平商會仲好過佢(0.27A)......

小彬彬
你同囝囝選左校沒有?[quote]

catcatmom 寫道:
小彬彬

我個仔好大獲......出水痘...考唔到呈分試...仲要補考....未選校呀...... :cry:

Hi
本人也聽聞九華這幾年成績退步了,聽說九華有些科目更改了用中文教授, 不知是否真的. 有沒有九華家長提供多一些資料.

BillyM 寫道:
[quote]

中一時盡攬區內BAND1生,為何可以如此?我都想知。[/quote]
大部分攪珠入,現在只分三個banding,同5個
banding真係差好遠,一個唔好彩,都可以收到d質素稍差的.

我唸應該係補底功夫做得唔好,平均拉低了平均分. 其實叻唧都仍然好叻.

I also know one Wah Yan student who got 12 marks in HKCEE. He was admitted to Wah Yan by relationship cos. he got over one hundred place in his P.6 at SFA. Also, I don't think the interview of Wah Yan is serious enough (just several minutes interview) and the Principal would add extra 45 marks to those students with relationship or production of relationship letter.

The other side is Wah Yan is too free without too much homework or support from teachers. And I don't know why Wah Yan would admit so many Tak Shun students instead of SFA students. Some Tak Shun students performs badly in Wah Yan.   

Wah Yan, just like Ying Wah, would not dare to declare their public exam results in the near future if her admission policy continues in this way.

[quote]
BillyM 寫道:
[quote]

中一時盡攬區內BAND1生,為何可以如此?我都想知。[/quote]
大部分攪珠入,現在只分三個banding,同5個
banding真係差好遠,一個唔好彩,都可以收到d質素稍差的.[/quote]

那又如何解釋皇仁荃官甚至張祝珊呢?

一味講BANDING,不注意教學質素,難怪成績如此。

0.66A,在於一間普通地區英中,都算收貨;在於一間傳統名校來說,就有點不堪,除非九華不介意把自己降班同華英開平銘賢等比拼啦。

小彬彬 寫道:
[quote]
小彬彬

我個仔好大獲......出水痘...考唔到呈分試...仲要補考....未選校呀...... :cry: [/quote]

小彬彬,
補考是否計九折分, 以前我女女小學就是, 如果是就很

小彬彬 寫道:
高考仲衰......得0.26A......旅港開平商會仲好過佢(0.27A)......

小彬彬,

請問從那裡查到會考和高考摘A資料?

fatbabymother 寫道:
[quote]
小彬彬 寫道:
[quote]
小彬彬

我個仔好大獲......出水痘...考唔到呈分試...仲要補考....未選校呀...... :cry: [/quote]

小彬彬,
補考是否計九折分, 以前我女女小學就是, 如果是就很
‹ 上一主題|下一主題