用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人收到優才電話
go

有無人收到優才電話 [複製鏈接]

有無人收到優才電話

我收到優才通知話 TKO 有一個位,叫我去註冊,
請問有無人都收到電話 ?

Re: 有無人收到優才電話

i also received the phone and my son is accepted (TKO campus)

你們真幸運, 我仔仔首輪收左去旺角, 想轉去TKO, 陳校長話唔得.  唯有含淚接受.  
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

hkchina2000,

咁你應該再問校長, 據理力爭

唔緊要啦, 我對邊個校舍並無乜特別要求, 最主要係想就返自已住的地方, 不過現在已作出適當安排, 返旺角都OK.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

jj2458 & Maxims, 你地會唔會報名去優才啊?

i will not choose GT since my son was accepted by KTS. Actually , I like both school, but I prefer KTS because KTS is famous for sport activity as my son is a active student and like sports very much. GT also a good school since the class size is small and english standard is good .

I think I will have to choose GT, because it's my only choice so far.

The only thing I afraid is whether the academic level is comparable to other very very very famous schools (defined by MOF).

hkchina2000 寫道:
jj2458 & Maxims, 你地會唔會報名去優才啊?

唔會la, 最初知道係wating list 時已死心  

首選及waiting list 的小朋友都唔去, 咁到時真係返學果d咪係再次選的小朋友?  搞到我都開始心大心細添.

hkchina2000,

不用太擔心,每間學校都有正選和後備小朋友放棄學位,而且有很多因素影響面試結果.

最重要的是父母對所選學校的信心,會直接影響小朋友將來對學校的歸屬感和學習表現.

還有統一派位的機會呢.明年九月開課時大執位才到尾聲.

優才是直資, 注冊左之後就無得大抽獎.

各位選擇小學時到底考慮哪些因素呢?對我而言,由於我了解自己小朋友的性格不適合讀傳統學校,所以便物色一間對小朋友比較包容,能夠給他足夠發展空間的學校。

至於學術成績,某程度上是很個人的,“名校”有人科科不及格,“普普通通”的學校也有十優狀元。我的小朋友在課餘有很多發展空間,可以看很多書和發展其他興趣。所以我對他的學校(優才)很滿意。

travismom, 我有個間接朋友, 佢兩個細路都在優才讀緊, 佢話d細路好中意返學, 同好樂意學習.  睇來學校的教育理念得到了實踐.

hkchina2000:

你說得對,我所認識的優才學生都很愛上學。我作為家長,對學校也很有歸屬感。

travismom, 我有個間接朋友, 佢兩個細路都在優才讀緊, 佢話d細路好中意返學, 同好樂意學習.  睇來學校的教育理念得到了實踐.

travismom 寫道:
hkchina2000:

你說得對,我所認識的優才學生都很愛上學。我作為家長,對學校也很有歸屬感。

[quote]
     [/quote]

travismon, hkchina2000,
好同意你地所講既野。我個仔未入優才前成日望打風,成日話唔洗返學就好。但自從入左優才,從來無講過呢D說話,仲話返學好好玩。

請問優才的家長們:

1.優才的教學方式是什

我個仔現在讀緊幼稚園經已望打風, 希望入到優才會有所改善啦.

hksccky,
請問你的孩子是小學生還是中學生?如屬前者,我可以與你分享,如屬後者,可要麻煩dabbycheung或其他優中家長分享了!
:  :

[quote]
hrsccky 寫道:
請問優才的家長們:

1.優才的教學方式是什

或者先等我講講中學部那邊。
1)        sorry!不太明這條問題。唔知答你活動教學啱唔啱?佢地既教法有D似國際學校,唔會死谷學生,唔會好似一般中學咁,有做不完既功課、測驗、考試等。學校經常帶學生走出課室學習,教佢地一D課本學唔倒既知識。
2)        中文堂用普通話,其他用英文。(英文同歷史由外藉老師任教)
3)        暫時未有。但其他非主科的就有,如才華班,effective day(大學課程)…..則有得揀。
4)        因為佢地平時上堂時是分組上堂(4,5人一組),所以學生響自主學習同研習的時間相對較多。我個仔話佢地上堂時經常要討論問題,所以淨聽老師教書的時間其實不算太多。
學校小息時有好多野玩(如下棋、足球…..),看來你小朋友應該好適合入優才。
題外話,學校開學到依家已經有2次機會派學生去外國做交換生,(10月去星加坡,2月去澳洲),照我所知一般中學絕少有呢d機會(有D只有中5, 6至有),所以優才真係有好多另類學習機會比學生。
‹ 上一主題|下一主題