用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好煩..唔知點揀好
go

好煩..唔知點揀好 [複製鏈接]

好煩..唔知點揀好

我幫囡囡自行揀左保良局梁周順琴上午校,但衰左.
之後下午校落力推薦該校07-08年將會轉千禧學校,叫家長們盡量將該校放第1自願,但06-07小朋友仍要讀1年下午校,及有機會07-08都未起好校舍的話,有可能尚要再等多1年,最終要待小朋友到3年班方有可能入讀千禧校舍,當天聽該校校長非常落力及信心去攪好學校,及見到學校校址周圍環境都非常好,但如果第2圈不選上午校做第1自願,就一定會失去入讀上午校的機會,選下午校又有可
能要等上2-3年後方可入讀,便上要讀2-3年下午校這樣小朋友之前的課外課程要全部轉變,及真不太想小朋友讀下午班,
因覺得讀下午班時間唔夠用,又驚到時收生不足千禧校舍又
開唔成,咁咪要一直讀下午班...唉真係好煩唔知點揀..
可否幫幫忙比o的意見.

Thanks

Re: 好煩..唔知點揀好

up
該用戶已被刪除

Hi pm-11,
揀上午校先,如果唔得就叩門同校長傾傾,好多過來人都話兩次揀佢而成績幾好的多數ok. 下午校多數有位,放心吧.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

HI janetc

謝謝你的意見,因在這問題上與老公的意見有分歧,所以覺得好煩.

HI pm-11,
我都幫囝囝自行揀左保良局梁周順琴上午校,但衰左. 同老公argue左好耐,最終比我說服了揀保圓. 我不用煩了.
千禧校舍一定起得成,不過真係分分鐘遲到08年先入伙. 佢同莊2下合併,收生應該唔成問題. 我有friend話,如果唔怕上午校難派到,入左上午班先,當千禧校舍可入伙,便申請轉讀. 大家都係保良局,下午校校長有位多數都收的,除非小朋友成績品行差. 好多人都由莊2轉去志豪. 如叩門上午校都唔得,就向下午校埋手都未遲.
純粹我的愚見,希望幫到你.

HI Janetc,

真係非常感激你的意見,我同老公都有諗過報讀保圓,冇記錯學費是否$1300.00/per month?但老公認為保圓是以英文教學,無可厚非是每個家長都想要的,但佢擔心囡囡係英文方面比較弱,到時上課又聽唔明會引起囡囡無心機上學,故我又唔敢揀保圓,一心只想揀梁周,揀上午是因近握企,心思思想下午係因為校舍及環境好吸引,但係另外1個topic見到有家長回應話上午校校長及老師教學好嚴厲,下午校校長及老師就教學好和藹,我又唔知邊種教學o岩囡囡,故到現在都舉棋不定覺得好煩,
等下午新校舍要等到08年實在太久,照你的提議都非常好,先揀上午校,唔得先在揀諗下午校.
Thank you very much

Hi pm-11,
U're welcome!
保圓學費是$800.00/per month x 10 months.

Hi janetc,

請問保圓是否直資學校?8千元一年幾平wor,請問在邊一區呀,傳統或活動教學呢?謝謝!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

HI Janetc,

請問保圓是否已收左你囝囝呢?除每月$800.00學費外,還有冇其他費用呢?另外,你知唔知現在保圓是否06-07收生額滿?
是否全日制上課??sorry 太多問題請諒.

Thanks/pm-11

HI sumbeima & pm-11,
保圓是直資學校, 屯門區, 活動教學, 全日制.
我只知學費,書簿費,校車費+興趣班(如需). 其他費用未知.
你想知多d可以click以下website:
香港道教聯合會圓玄小學(現在還未有新website).
tel.: 2450 1588
亦可click this topic 了解多d :
是否有保圓小學已註冊的家長在此
希望幫到你.
‹ 上一主題|下一主題