用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節鋼琴示範光碟
樓主: MoneyWong
go

校際音樂節鋼琴示範光碟 [複製鏈接]

Re: 以後

其實都係作個參考, 我又唔覺得好趕, 我地都係睇左幾次, 反而我女就好有興趣睇人地拉小提琴, 大提琴, 低音大提琴, 可能佢大鄉里啦         .

再次失望

RMA
好失望!! 我前日睇左隻DVD, 佢話係FOR TEACHERS 既, 睇完就覺得... 點解會甘

我估計何思能應該係講左好多野既, 但PRODUCTION果邊應該CUT 左好多好多囉, 講既時間多過彈既時間, 係甘既話, 不如整CD好過, 無完整成首歌彈!! 一首歌好多都只係彈得1/2句, 如果叫D學生聽, 就甘1/2句, 佢地邊能夠聽得出個STYLE 既唔同!

我都呢隻所謂既DEMO DVD, 有少少令我失望!!   

Re: 校際音樂節鋼琴示範光碟

Charitymami
我已經PM 你架啦

Re: 1d 都唔會有期望

Sindy
我自己覺得出得太遲啦, 都練到定左型, 聽到有好野都改唔切啦!!

Re: 以後

RMA
有送貨, 不過收你$20甘囉

Re: 再次失望

我打電話問過, 要聽全首歌要另外買一隻VCD, 每級歌一隻, 但一定要買DVD先可以訂VCD, VCD價錢$30 和$40, 訂後約一星期有貨. 要郵寄需加入$20元, 但可以到天后或炮台山的一間琴行自取.

MoneyWong
我都唔識講佢係搵老師老襯, 定係搵家長老襯

我教琴既, 我要for teachers 既dvd, 但裡面得1/2句demo, 我就覺得對我教學上既幫助不大, 隻碟唔值囉, 太少demo + 佢地reserach 做得唔夠, 無乜background information 提供, 我今年有13個學生分佈唔同組別, 我要成首聽晒, 就要再買13隻vcd, 甘仲攪笑, 俾$30買1隻vcd, 不如俾$40買隻naxos

如果係for parents & students, 又要佢地order 一隻for teachers 既dvd, 甘為乜仲要分開for teachers 既呢??

kcarol :

我想問 naxos是什麼碟, 裡面有什麼歌?

naxos係專出CLASSICAL MUSIC 既發行商, 出名平!! 不過有一D 既QUALITY 係幾好既, 有時亦會搵到D 勁人做RECORDING

如果係初學音樂, 對音響要求唔高, 對PERFORMER 既認識又係一般既話, NAXOS既CD 已經應付到大部份學生既需要

kcarol :

請問在那裡可以買到naxos?

好多地方都有, hmv, 一般既cd 鋪都會有

不過講清楚一點, naxos 係發行商, 唔係一隻cd

dvd? vcd?

kcarol,

究竟係 vcd 定 dvd?
我話 dvd 你又話 vcd... hahahahahaha

haha, 冇首歌係完整,真係 rubbish。
不過何教授o既野你都唔應該有好大期望o既。

以前佢出果 d aural training textbook / reference / tool books  都真係...差勁,雖然已經放左水...

舊年我冇買因為覺得呢班野唔會彈得好,而且去過個 website 睇過 d sample video,見呀李老師睇譜彈,1d 都唔 convincing 咁 read 哂隻 Mozart Sonata K.280 (1st mvt),再睇埋劉老師隻 Chopin,肯定自己唔會買... 要聽,Daniel Barenboim, Yundi Li, Murray Perahia, Andra Schiff, Tamas Vasary, 全部都彈得好過佢地。

o, 原來仲要分咁多隻 cd 咁麻煩,擺明屈水... 唔緊要,香港o既家長都願意花呢 d 錢o既。但鋼琴老師,自己 reference 就貴左 d haha...

Re: dvd? vcd?

for teachers 果隻係dvd, for students果隻係vcd

我真係好失望囉, 學生果隻有完整demo, teachers 果隻無, 唔係應該2隻都有既咩?!! 我覺得呢個係好基本應該要有架喎!!

雖然我唔期望何教授有d乜野驚為天人既performance, 但我會期望佢講既野都可以一次過彈一次我聽囉, 而唔係得一兩句, 有d仲係得個講字, 連聽都無得聽呀!!

果日我一路睇, 我hubby 一路煮飯, 佢聽到電視聲, 佢出黎時同我講 "你唔係睇dvd 既咩?? 做乜開radio??" 佢以前我聽緊radio 4 考試果d講解~~~~~~~~~~~~~~

無錯, 係要分好多好多隻碟!!! 隻dvd 貴過隻vcd 架, 甘唔係應該有埋完整既performance 既咩???!!! 雖然話Daniel Barenboim, Yundi Li, Murray Perahia, Andra Schiff, Tamas Vasary 全部都好過dvd, 但係科左水, 點都希望有d完整既野睇下, 佢talking 多過performing, 真係想叫佢回水, 一d視覺效果都無呀!!

有 = 冇

kcarol,

佢地又真係好離譜...

無下次!

RMA
我會一次過, 下次都無幫襯!

kcarol 寫道:
naxos係專出CLASSICAL MUSIC 既發行商, 出名平!! 不過有一D 既QUALITY 係幾好既, 有時亦會搵到D 勁人做RECORDING

如果係初學音樂, 對音響要求唔高, 對PERFORMER 既認識又係一般既話, NAXOS既CD 已經應付到大部份學生既需要

naxo 係西橋崇子同佢老公搞既公司, 佢真係出心出力

為左將西方既古典樂曲係東方普及化, 所以自資搞左 naxo  

不過聽 naxo 唔可以係全套, 只係折錄, 音析又差 d ,     唔夠味道  

st.bintai
西橋崇子有份既!?!??!
呢個我真係唔知

聽 naxo 唔可以係全套
==> 唔係好明喎

naxo 都好似有complete work 架, 唔係真係只得選段, 不過依家好多唱片鋪只係賣佢地既selection

雖然話佢地既音質麻麻, 因為好多都係dubby + 3d錄音, 不過佢地唔同emi, emi 果d會真係每個player 前面放支mic 錄, noxos 就無啦, 不過一般學生, 都分唔出架啦~~~  

西橋崇子有份既!?!??!

西橋崇子 is married to the owner of Naxos.

Naxos is a company that deserves a great deal of respect.  Its Naxos Historial series is excellent value for money.  The Hong Kong Records outlet at Festival Walk carries quite a good collection of the series.  The quality of the Naxos Historial series is, despite its low price, not bad at all.  For a CD of 2 to 3 major concertos (complete, not segmented) by, say, Milstein, Heifetz or Szigetti, the price of $60 each is hard to beat.  You can have access to the Naxos library by registering as a friend of Naxos (with a fee of about US$20/year, you can have unlimited access to the library - excellent buy for US$20).

Warrrren

kcarol, RMA,

咁可能

JP
曾幾何時, 有個家長叫我錄起晒D考試歌俾佢個女, 佢話... 佢做DADDY 既, 只要聽完我彈, 甘就知個女有無問題

我答佢, 你聽下我彈, 你就知個女有乜問題, 甘駛鬼學琴咩, 日日買隻CD 番黎聽麥得囉

果次仲要係落左堂, 後面既學生係度等緊上堂, 個DADDY 仲係甘鬼"LUR" 要錄歌。     
‹ 上一主題|下一主題