用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 自行分配階段…
go

自行分配階段… [複製鏈接]

自行分配階段…

如選擇直資是否可選擇多一間津校?點解老師說無論直資或是津校只可選擇其一?謝謝   

Re: 自行分配階段…

要看看那直資學校有否參加派位, 如有參加派位,便與津貼中學一樣只可選一間.   但如果那直資學校無參加派位, 就不受限制...考幾多間都得....
sweetlvhk 寫道:
如選擇直資是否可選擇多一間津校?點解老師說無論直資或是津校只可選擇其一?謝謝   

是可以的, 不過是要選擇非派位直資.

但係直資收左你張學生證(即係收左你讀)就無得再參加統一派位, 所以你要留意.

nganc9 寫道:
是可以的, 不過是要選擇非派位直資.

[quote]
[/quote]

正確:老師講的只是片面之詞!(要捉去打八十大板)非派位直資有男拔、女拔、德望、聖保羅男女、林大輝、匯基、顏寶玲、培基、臻美、優才、真道、德信...等!
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

各位,唔該晒 :wink:

rclamlam,
我都明白直資有呢個問題,但我又住得遠(沙田)女女屬九龍城區band2頭生選校真係令我好頭痛,我又好擔心唔知派去邊…如果壞左我就冇左搵個女… 冧到都驚

我個仔嘅case同你個女一樣, 我哋官塘區競爭仲大.

rclamlam,
我都明白直資有呢個問題,但我又住得遠(沙田)女女屬九龍城區band2頭生選校真係令我好頭痛,我又好擔心唔知派去邊…如果壞左我就冇左搵個女… 冧到都驚

Sweetlvhk,

Same as my daughter. Do you think Pooi To Middle (girls Kowloon net)

rclamlam,

去年我朋友個仔都係九龍城區網架, 又係住沙田, 佢阿仔本身係Band 2成績, 報跨網考沙田循道(好似係)Band 1英中, 點知真係比佢派到去喎.

rclamlam,

[quote]
nganc9 寫道:
我個仔嘅case同你個女一樣, 我哋官塘區競爭仲大.

nganc9,
係呀,所以我會選擇直資先如果唔得就無辦法啦…咁你有無考慮直資呀?聽聞匯基幾好喎,主要係老師們好有心機教。

[quote]
kathy_good 寫道:
Sweetlvhk,

Same as my daughter. Do you think Pooi To Middle (girls Kowloon net)
[quote]

kathy_good,
你都係住得遠?我都有個仔仔但係女仔真係會擔心d!培道係band 2,都ok ga。

rclamlam,
但係老師同Billy M 嘅意見係跨區係高風險選擇! 所以我都唔敢亂嚟囉。而家心水係培僑但仲未交表,因為我仲未作好封信呀 係呢,你搞點未呀?

sweetlvhk

係呀我會報匯基嫁, 不過之前家長會老師話而家人口減少band1位有增加, 全級考50名內都可考慮選band1學校, 而我個仔啱啱就係考50囉, 匯基屬band2學校, 所以如果收佢都好難决擇, 又唔想放棄入band1机會. :cry:

nganc9,
係呀....我個女D老師又無講喎!可能唔同區…
如果有機會就真係可以博下喎。
但我本人對抽獎就無乜信心咯

櫺囹桼,
忽然想起 :idea: 你之前是否有小朋友還是朋友的小朋友在國內讀書?我有記錯嗎?如沒有記錯那麼現况如何?可否分享?謝謝

[quote]
櫺囹桼,
忽然想起 :idea: 你之前是否有小朋友還是朋友的小朋友在國內讀書?我有記錯嗎?如沒有記錯那麼現
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼,
aiya 唔好意思記錯tim…唉~~~真係年紀大記性壞
‹ 上一主題|下一主題