用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 銅鑼灣聖保祿小學面試
go

銅鑼灣聖保祿小學面試 [複製鏈接]

銅鑼灣聖保祿小學面試

有沒有家長可以分享下?  請問知唔知道今年收生如何(除了自己幼稚園外)?  幾時可以申請入表?

謝謝分享及指教!

Re: 銅鑼灣聖保祿小學面試

烏龍媽媽,

銅鑼灣聖保祿小學好似聖心咁,無表派.要自已寫信入去俾校長.學校如對小朋友有興趣,每年1至2月就會call 小朋友去面試,到時有表填. 我老友個囡讀緊P2, 由幼稚園升上去的.

醒目開學勳章 王國長老

我同朋友今年都apply左, 一樣收到信話2006/07年無位
我朋友個女結果入左spcc, 條件(包括學校, 家底)絕對唔差, 都一樣係咁result
有無人有其他消息?

請問知唔知收生人數?  係唔係只收自己生已滿額? spcc係計分入的. 請問你朋友用幾多分入的呢?
又, 請問幾月可以入表的呢?

Charlotte_mom 寫道:
我同朋友今年都apply左, 一樣收到信話2006/07年無位
我朋友個女結果入左spcc, 條件(包括學校, 家底)絕對唔差, 都一樣係咁result
有無人有其他消息?

醒目開學勳章 王國長老

一早已入表(呀, 唔係入表, 係寄資料至arm), 不過學校亦一早講明只keep in file for future reference, 因為佢自己有kinder & nursery, 要睇下有幾多人唔原校升小學, 至會放位俾外人
spcc=聖保羅男女, 直資, 唔係計分, 老老實實無返咁上下家底/天份都唔駛唸

N4小朋友係今年8月已經俾晒小學部留位費, 但係佢哋仍然可以參與政府自行分配學位, 大抽獎和考直資, 最終結果未出晒, 學校都未知家長最終升唔升聖保祿小學, 所以無咁快release D位出嚟架!

原來今年N4有兩位小朋友升唔到小學聖保祿小學.

醒目開學勳章 王國長老

唔知係佢唔收我同我朋友個女, 所以寄封咁既信黎...
定係standard出信, 一定會話左無位先呢
(唔緊要啦, 預左無咩機會, 因為好小位, 得就得, 唔得就算lu)

twokidsmum

Just curious. Why the two kids in N4 can't promote to primary section?

On

Hi Charlotte_mom

好奇一問,如果SPC 同 SPCC 都收,你同你朋友會撰邊間?  

twokidsmum
係呀, 好奇怪, 點解唔收? 你點知道嫁?
ii-3

last year, I submitted the application form in Oct and received an interview letter around January. If you guys received a reject letter, that's implied you have no chance to take interview in the early stage, say January. But won't give up, keep sending letter to them. They will have a chance after June Lucky Draw. Some SPC kindergarten parents may choose other govt. school after lucky draw. They still have some places to the outsiders.

醒目開學勳章 王國長老

works
唔係我呀...係我朋友考到spcc
佢果時係唔confirm spcc, 至apply spc, 好老實講, 如果spcc收, 梗係去spcc啦!

honeycoby
係lor, 我assume that's a reject letter, 咁至奇, 我個女就話唔係特別叻姐, 但連我朋友都收到信....

I thought SPC will accept all SPN students... ???  

twokidsmum 寫道:
N4小朋友係今年8月已經俾晒小學部留位費, 但係佢哋仍然可以參與政府自行分配學位, 大抽獎和考直資, 最終結果未出晒, 學校都未知家長最終升唔升聖保祿小學, 所以無咁快release D位出嚟架!

HELLO!

我覺得係standard letter,佢哋唔係收好多外來生咋!妳唔係鐘意港大同學會咩?

Charlotte_mom 寫道:
唔知係佢唔收我同我朋友個女, 所以寄封咁既信黎...
定係standard出信, 一定會話左無位先呢
(唔緊要啦, 預左無咩機會, 因為好小位, 得就得, 唔得就算lu)

我都以為係, 點知唔係. 其實小學部只收剩兩個已經好好嘞! 出面有幾多人想入, 見都無得見呀! 如果入到小學先唔掂咪重死!

fatping1 寫道:
I thought SPC will accept all SPN students... ???  

[quote]

[/quote]

衰嘢實有人講架啦!

On 寫道:
twokidsmum

Just curious. Why the two kids in N4 can't promote to primary section?

On

Hi Charlotte_mom

咁你至愛既學校係邊間?   唔理考唔考到,不如整個排行榜比我這類懶媽媽參考下!

咁 SPK 呢? 咁咪應該仲多過2個 ?!  

我都以為係, 點知唔係. 其實小學部只收剩兩個已經好好嘞! 出面有幾多人想入, 見都無得見呀! 如果入到小學先唔掂咪重死!

醒目開學勳章 王國長老

2mings
twokidsmum咪踢爆左我lor hkuga嘛! 佢一日未收我, 一日我仲要努力架
spc當然都係好學校啦(唔係駛咩apply wor!), 不過我個女多咀又好動, 我相信"活"d既學校, 至會俾到空間發揮佢既"天份"

聽講小學部真係收SPN多D嘅喎! SPK今年無家長講咩?

[quote]
2mings 寫道:
咁 SPK 呢? 咁咪應該仲多過2個 ?!  

‹ 上一主題|下一主題