用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派左成績表啦 !
go

派左成績表啦 ! [複製鏈接]

派左成績表啦 !

四年級阿仔全班 37 人考 19  , 全級 152 人考 34 (佢個班係精英班) 而二年級阿女全班 38 人考 18  , 全級 90 人考 36 唉 ! 好失望, 唔開心, 好擔心黎緊考試都係咁, 錯埋D無可能錯既野 ! 點算 !        
:-)

Re: 派左成績表啦 !

dickyally

你個仔考34, 已經叻過118人, 而你個女亦都已經叻過54人, 兩個都係中上游份子, (尤其係你個仔 ), 點解仲咁唔開心呢?  我諗有許多家長見到小朋友考到咁ga成績都已滿意, 唔好比咁多壓力給小朋友,  唔好比咁多壓力給自己啦!

dickyally 寫道:
四年級阿仔全班 37 人考 19  , 全級 152 人考 34 (佢個班係精英班) 而二年級阿女全班 38 人考 18  , 全級 90 人考 36 唉 ! 好失望, 唔開心, 好擔心黎緊考試都係咁, 錯埋D無可能錯既野 ! 點算 !        

你唔明架啦 ! 佢地平均分兩個都係 78 分左右咋 ! 都咪話唔驚 !

唔好只係睇名次,你仲要睇佢有幾多分、睇卷有什麼地方做錯(係錯在唔識還是唔小心)、仲有睇學校的程度(有d學校會深d、有d會淺d)!今次考得唔好的地方,同佢解釋多d,希望佢從錯誤中學習,咁先至係學習的精神!

我大仔今年小三,佢剛剛的考試考到全班第2名(小一及小二都是排第5名),佢就好開心,我係佢面前都有讚佢,叫佢好好keep住要,下次有進步就更好!但係我自己本身就覺得佢今次係好彩,因為今次考試範圍唔多,亦唔係太難,而其他同學唔知點解個個今次都失手,(有些衰睇錯題、有些衰漏做)我反而著重睇平均分,佢小一及小二都有93-95分平均分,今次只有90.7分,對我來說即是退步左。但係見佢充滿信心及驚喜的樣,我就唔會打沉佢,將計就計同佢講,下次要再努力考個第一名,阿媽咁就更開心到嘔!

佢間學校本身為下午校,以往紀錄都係 60% 派 Band 1 中學, 今年九月同間比較差學校合併, 所以個 % 一定大打折扣,所以我先擔心, 你地估下新校合併後 % 會唔會只得番 30% ?

Dear dickyally,
唔使咁担心,你仔仔D成績都幾好啊,上咗五年級報呈分試都係計全級排名的,keep住D成績已屬band1生,囡囡咁細都好好架啦,唔好比大家咁大壓力(包括你自己),去慶祝輕鬆吓啦。

BB2WONG 寫道:
我反而著重睇平均分,佢小一及小二都有93-95分平均分,今次只有90.7分,對我來說即是退步左。但係見佢充滿信心及驚喜的樣,我就唔會打沉佢,將計就計同佢講,下次要再努力考個第一名,阿媽咁就更開心到嘔!

我想請問, 小一及小二是否都應有90分以上, 我小一的囝一般測驗只有80多分, 其實我要求只是70分左右, 是否過低呢?

你應該咁睇     3 一如 3 , 3 二一十六,.......

仲有 16個叻個你個仔, 分左係 2 班 ( 1班 7個 ?) 或者係 1 班 ( 16 個) 即係話你阿仔要係自己個班突圍, 爬多幾個位就會係 全級 20 名內    敵人就在佢身邊  

努力    奮鬥

醒目開學勳章

YeeOnMama 寫道:
我想請問, 小一及小二是否都應有90分以上, 我小一的囝一般測驗只有80多分, 其實我要求只是70分左右, 是否過低呢?

YeeOnMama,
我囝囝14號才考試, 是小一, 我的要求都只是70分左右, 我覺得唔低, 個個唔同, 有d小朋友好叻, 但自己囝囝唔係, 所以要求低d, 他沒有大壓力, 可能成績會再好d 大家努力dla   

好老實有時D野好難控制,好似好多媽咪都有同一問題,考試前溫習全部都識,到考試個陣就好似發"溫"咁,番到黎張考試卷錯D識既野,好奇怪,你再問佢,佢又識,但考個陣就錯,有時真係寧願佢唔識,唔識咪教到識, 好過而家唔知點教好 ! 鬧佢, 勒佢,鼓勵佢到做齊,佢咪答你 "知啦 ! 下次唔會, 會小心D做 " 結果 .... 拿 .... 有眼見, 又係發"溫" 我同老公都好頭痛 !      

好老實有時D野好難控制,好似好多媽咪都有同一問題,考試前溫習全部都識,到考試個陣就好似發"溫"咁,番到黎張考試卷錯D識既野,好奇怪,你再問佢,佢又識,但考個陣就錯,有時真係寧願佢唔識,唔識咪教到識, 好過而家唔知點教好 ! 鬧佢, 勒佢,鼓勵佢到做齊,佢咪答你 "知啦 ! 下次唔會, 會小心D做 " 結果 .... 拿 .... 有眼見, 又係發"溫" 我同老公都好頭痛 !      

完全同意

Forget about the marks. My daughter is studying in super famous primary school, and she always gets the first place in all her primary school examinations. Can you imagine how she feels? A great deal of pressure. What do you think?

My boy studies in a very famous DSS. Examination marks also very very high, but no rankings. He said he is very happy and enjoys school life. What do you think?

So forget the marks or the rankings. Just let the kids do whatever they want. They want to be number one in examinations. No harm, just go for it. If they want to enjoy school life, also no harm. Leave the kids alone. Don't give pressure.

看到個話題心跳已加速.昨日派咗2課.呢幾日陸續有來.希望佢呢排o既努力没白費啦.祝大家好運.

dickyally,

我想問考試前有冇同阿囝定目標.如果有,到達目標,就

motheroffour,

could you kindly to let me know more details about hkuga. I wonder that what langauge they speak while they teach the kids in the class.  

thank you so much.

Martin媽咪 寫道:
YeeOnMama 寫道:
[quote]

YeeOnMama,
我囝囝14號才考試, 是小一, 我的要求都只是70分左右, 我覺得唔低, 個個唔同, 有d小朋友好叻, 但自己囝囝唔係, 所以要求低d, 他沒有大壓力, 可能成績會再好d 大家努力dla    [/quote]

咁要睇讀邊間喎, 我囡間學校D卷較深,
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!
‹ 上一主題|下一主題