用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 班主任的行為,應吳應該投訴
go

班主任的行為,應吳應該投訴 [複製鏈接]

醒目開學勳章

班主任的行為,應吳應該投訴

小女現就讀一年班,她的班主任好惡,小小在事就鬧人所以D小朋友見到佢就好驚,派測驗卷時她先叫號數同學仔行慢D她就徐手拋落地下等D同學仔自已拾,這樣的行應否投她?  

Re: 班主任的行為,應吳應該投訴

may22999 寫道:
小女現就讀一年班,她的班主任好惡,小小在事就鬧人所以D小朋友見到佢就好驚,派測驗卷時她先叫號數同學仔行慢D她就徐手拋落地下等D同學仔自已拾,這樣的行應否投她?  

好難想像咁樣點教好小朋友
我覺得應該跟其它家長商量
聯署同校長傾下...

聯署同校長傾下...

agree!!同校長傾下,我怕如果同呢種老師講,佢會針對你小女
做人至緊要開開心心 :-D

Hi may22999,
我會同班主任傾傾,不過會隨時比label.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

may22999 寫道:

你女女是否讀名校?如果是我,我一定同老師講,加上同學校講.

你的學校是否有社工?  這樣的班主任实在不要得   最怕是日後影响到小朋友的心理,所以如果有可以先從社工入手及開口。

由 may22999 於 2005-11-29 00:03:06

派測驗卷時她先叫號數同學仔行慢D她就徐手拋落地下等D同學仔自已拾,

"好惡、鬧人"可以原諒,但將測驗卷拋落地下等D同學仔自已拾就不可寬恕,理得佢名唔名校,一定要投訴,試想吓,將来小朋友學佢一半都死。

不過,未投訴前,最好和其他家長check吓,看有冇其事,係唔覺意(如將測驗卷摆在桌邊,被風吹落地)定係故意,依家找工困難,未有實據前,不要輕言投訴。

judy

好同易你的做法 !

理性地巡正確途徑投訴!

引文
不過,未投訴前,最好和其他家長check吓,看有冇其事,係唔覺意(如將測驗卷摆在桌邊,被風吹落地)定係故意,依家找工困難,未有實據前,不要輕言投訴。
Msma

醒目開學勳章

我都係怕投訴左之後囡囡被label,不過剛上小一就與到個咁樣的班主任都唔之會影響她們的成長!   

quenten 寫道:
聯署同校長傾下...

我都好同意,問埋同班家長.是否有這種行為發生!

會唔會大家有誤會呀!妳都是聽妳小朋友講;不是說妳小朋友講大話,小朋友都是見到果樣講果樣,但有時可能那位老師只不過真的不小心呢!我們做大人應該對這事作多方面理解,如果是我不會為這事和校長講住,我會留意這老師以後還有什麼行為,因如果老師行為好似妳講噤衰,她不會只做一次嗎?到時才行動還未遲。
小學一年班這個過渡期對學校來說真很辛苦,因為要接收唔同幼稚園既學生,可能有些學生真的很頑皮,每一間學校都有惡和唔惡老師,尤其對要照顧小一生來說,要比他們知道小學生既生活真的不容易。
請不要說出學校名字和是不是名校我想沒關系吧!這都是老師過人問題。
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

醒目開學勳章

我問過幾個家長都有其事,我怕投訴左校長吳理。

我會同校長反映, 請他留意這老師的行為, 因會教壞小朋友, 但我一定唔會講我是哪個小孩的媽媽, 如果唔係小孩就有難啦

我問過幾個家長都有其事,我怕投訴左校長吳理。

投訴啦!校長唔會唔理的。

wunma 寫道:
我會同班主任直接傾, 唔怕佢針對, 如果老師冇改善, 或有針對學生的情況, 再向校長投訴.

總覺得現在的老師, 只要家長明白事理, 好好的和他們溝通, 是不會(或不敢)針對小朋友的.

試過幾次同老師查詢子女的問題 (其實都有投訴成分, 扮唔知承機了解下, 但措詞要得體), 老師都變得特別注意他們, 都是正面的反應, 完全冇針對.

wunma 講得好,最好先和班主任直接傾。

醒目開學勳章

身教重於言教, 這位老師的行為實在要不得! 當d小朋友係mug呀,      

妳唔講可能校長唔知有這件事喎!  

是否出名女校?

如果已正實真有其事, 我會去找個班主任講, 但不是投訴......

我會跟他說小朋友近來的情緒不是太穏定, 時常哭訴很怕回校, 問他知不知道是什麼事, 請他幫忙多加留意, 再說可能孩子比較敏感之類的說話等等......

我想他會心知肚明自己做了什麼事, 看看他有沒有改善再作打算......始終小朋友要在那兒待上六年的時間, 我會小心一點去處理, 不想小朋友被label.........

carrai 寫道:
請不要說出學校名字和是不是名校我想沒關系吧!這都是老師過人問題。

Agree! 所以我收番自己之前問個句了.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)
‹ 上一主題|下一主題