用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II ...
樓主: christina
go

荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II [複製鏈接]

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II

maku,

我都望佢下次抽到, 因為佢會跨網抽多次.

各位:

真係凍了很多, 大家要著多件厚衣服. 保重.

Re: 荃灣浸信會幼稚園家長-chat room, 入來傾傾吧.Part II

maku,

你個工人如果中了六合彩, 佢可能退休唔駛做, 到時你仲煩啦! 不過唔係你財, 唔入你袋, 天意. 無法啦! 安慰下佢.

各位早:

maku, 你真係唔夠火....你真係好"林", 好易俾人"蝦".

christina,

我都估係璧而, 不過我唔知佢住海濱. 佢媽咪上次畢業禮有幫手, 所以就認識.

yanyanmama,

慇慇什麼事發燒?

maku,

我都想有時間去上野, 可惜跟團無得週圍去, 跟團只去台場及銀座, 連新宿都唔去, 到時真係無野買.

多謝你提醒.  我同對仔女買齊了羽絨, 仲有雪褲及手套, 只怕他們去玩雪及去富士急會凍病.   

maku,

最慘係阿女考試完全唔緊張, 今日考普通話拼音, 溫都未溫過, 佢話應該都識, 佢阿媽我就仲驚過佢, 明天考中默, 都仲有好多字未識, 星期五考英默, 一課都未溫過, 真係仲驚過自己去考試.......默書都佔10%, 仲要捱埋下個星期......

過年, 出雙糧, 就有好多人轉工, 到時請過新人啦! 除非你加佢人工到佢滿意為止啦!

christina,

我都未留意天氣, 只係每朝早留意日元的對換價...

010,

到5月才再有興趣班, 真係好耐, 大家不妨留意下有沒有其他英文班. 我聽講係城市中心附近的商業大廈有英文班, 得閒行過去八一八先.

各位:

有沒有興趣俾小朋友學珠算? 我想俾個仔去學, 仲有沒有人有興趣? 因為k2下學期就學得了.

maku,

你以前讀書係唔係好叻? 我就係驚個女俾個驚喜我, 到時見到個超低分分數會俾佢嚇呆. 阿女學校今年要分班, 入唔到精英班就真係好慘.    

maku,

你讀書好叻. 對仔女一定有你遺傳. 我以前上堂, 時常都雲遊四海, 所以我要到考試才讀書, 最差仲係數學, 由二年級開始見紅, 不過好彩會考就合格, 暫時為止, 對仔女數學都o.k., 我幾驚他們似我就慘了.

Peggy_Chan,

當年我在九龍讀書, 只係嫁雞隨雞, 才搬來荃灣. 我老公就係荃灣大, 在荃灣讀到中學. 他們住慣荃灣, 唔肯搬離這區.  

maku,

中學時期, 我都係好辛苦至升到F.5, 考埋會考, 後來機緣巧合, 在外國完成學位, 係香港唔知點解讀唔入腦, 但去到外國無人無物, 就讀得到, 不過我覺得那幾年最重要是學懂獨立, 自信.  

maku,

你同你老公是不是同學? 如果讀得好, 最好是在h.k.讀, 起碼唔駛掛心, 到時經濟能力許可, 都會俾對仔女去英國讀u, 或者讀一, 二年master, 太早去就真係唔捨得. 當年就係英國留學. 真係好回味那時的日子.

maku,

我英文唔係好好, 因為都無讀書好多年了, 好多英文都忘記了, 有都問你阿哥啦! 佢係博士, 仲係講師.   我驚你要教番我轉頭呀!    

英國讀書真係好貴, 所以到時都要看能力可唔可以供對仔女出國, 最好係讀得叻可以有獎學金就perfect了!  

日本男人係唔係好好色? 你以前出入, 真係要好小心, 唔怪得日本有出防狼器啦!

maku,

你大哥真係好偏心, 係唔係佢自己無仔女? 我都擔心個女大個俾人"呃", 反而個仔沒有那麼擔心, 不過做阿媽幾時都為仔女擔心一餐.

剛剛才同阿女溫完書, 明天要再努力.

christina,

英文有資料就通知一下, 謝謝.

讀書多少都無所謂啦! 各人際遇不同, 讀社會大學一樣學到好多野.

maku,

有男仔跟住你係因為你有吸引力, 想認識你, 他們都唔算係色狼呀! 你可能係桃花旺呀!

alligator /crocodile 真係有分別. 你問的問題, 查字典都得啦! 你大哥惡, 可能覺得你點解唔去自己找答案, 而要煩住佢.

要瞓了, good night.

各位早:

phonics真係好有用. 我個大女學過, 仲俾了幾千元學費學過差不多一年, 現時單英文字母拼音仲記得, 2個英文字母拼音就好多都唔記得.
phonics對於英文發音及默書都好有用.

maku, 同你講完good night就已經熄機, 跟住同周公約會, 所以都唔駛sorry啦! 不過近排bk時常都上唔到網.

maku,

你真係好心機, 我都無同個女溫過, 所以佢唔記得, 不過現在幼稚園開始有教phonics, 真是一件好事. 我仔個表姐, 由幼稚園開始學phonics, 遇上唔認識的英文字, 已經可以自己拼音讀個英文字出來, 好利害.

另外珠算都好有用, 我個女無學過珠算, 計數要數手指, 另外一些朋友仔學過珠算, 計數快好多. 所以心思思想同阿仔報珠算.

maku,

奧數要小學三年級才開始學, 我都想俾阿女學, 不過好似無時間. 佢學校都有奧數俾他們做, 不過唔多.

yanyanmama,

真係要同仔女一齊學, 現在我有小學三年級程度. 暑假後就升級了...

yanyanmama,

遲多2年, 你就有小學程度, 唔駛心急.

Maku,

阿女文字題無問題, 數學錯得最多反而係加減數, 所以話佢心算唔得. 時常都係4位數加減錯. 最好笑係見到個0, 唔記得如果俾人借了, 係得"9".  

maku,

剛剛阿仔去醫生處睇敏感, 同埋同佢打了肺炎針, 佢話最好叫週圍朋友都去打, 佢話真係好有用. 阿女因為大些, 可以唔打都可以.

各位, 可以考慮同小朋友打肺炎鏈球菌針.

christina,

阿仔這個年紀, 肺炎針只要打一次, 太細的就要打4枝, 收費大約700元左右. 不過暫時唔係個個兒科醫生都有針, 我姑仔問過荃灣2個兒科醫生, 楊及陳醫生都無針.   醫生話無副作用.

yanyanmama,

阿仔把劍真係好吸引你個女, 你要唔要買把俾阿女玩下. 我問過老師, 佢話阿仔都玩得有紋有路. 我最驚佢把劍打親人.  

maku,

阿仔有鼻敏感, 我老公家族都有這個問題, 今日醫生話阿仔鼻膜薄, 就快流鼻血. 佢個鼻都好難攪.

peggy_chan,

細細個出國讀書真係好慘, 特別係病, 無屋企人係身邊, 特別凄涼.  太早離開屋企, 無了親子關係, 大個都唔會親父母.

‹ 上一主題|下一主題