用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男校'女校'男女校
go

男校'女校'男女校 [複製鏈接]

男校'女校'男女校

請問大家對男校'女校'男女校
有什麼心得,睇法,意見和分享?

Re: 男校'女校'男女校

細仔讀中學男女校 - 思想變得較成熟,見慣異性,唔會恨想拍拖,不過係有同班同學拍緊拖。

大仔讀中學男校 - 思想仲好細路仔,佢d 同學由小學都讀男校到e 家未有過女同學,所以一見到年紀相若嘅女孩子,唔理性格啱唔啱就話要拍拖。好彩個仔小學讀男女校。

mos2468 寫道:
細仔讀中學男女校 - 思想變得較成熟,見慣異性,唔會恨想拍拖,不過係有同班同學拍緊拖。

咁即係你仔乖啫

mos2468 寫道:

大仔讀中學男校 - 思想仲好細路仔,佢d 同學由小學都讀男校到e 家未有過女同學,所以一見到年紀相若嘅女孩子,唔理性格啱唔啱就話要拍拖。好彩個仔小學讀男女校。

但分野好清楚....只要係女仔打電話黎..就一定唔係同學....一定唔係問功課啦

i grew up in a girls' school environment.

I am now a teacher, teaching in a boys' school.

I don't think there are problems studying at a single-gender school.

I would say that boys or girls studying in this kind of school are more focused.  They tend to concentrate on studies more.
I love hubby piggy forever!!! Why will our baby join us???[br] ***Baby baby, we are waiting for you. When will you come??...We will be great mom and dad. Come come!!! Don't let us wait too long!! Hope you are a baby girl!!***

我都怕阿女第日真係讀女校都會出問題, 真係頭痛, 因為宜家既派位基制揀女校入到既機會大o的架.

我自己是讀女校,同學們大部分一見到男仔就好興奮,成日討論d男仔,有一些更故意扮男仔頭話同d女同學做老公老婆,寫情信等有互相暗戀的傾向,有師姐們(尤其中小學都是女校的)更成日玩kiss......好似心理唔係好平衡.......
當然都有例外的......吧!
如果除了學校外,還有其他圈子能同男仔們相處就會平衡些.

我的取向, 若孩子太靜, 應讀男女校. 若好動及外向, 無所謂啦.

Thank you very much
因個女話想讀女校,但我又唔知女校情况
想了解多些

thx

ki9999 ,
我覺得讀女校好呀,等佢地專心 D 讀書,作為家長,我唔想個女咁早拍拖。我個人認為,讀男女校拍拖的機會相對增加,就算你個女唔諗呢 D 野,難保冇男仔唔追你個女 ma。早幾日我同啊女講,你有粒暗瘡係嘴下面wor,佢話:"由得佢啦,返到學校全部都係女仔,怕乜姐,我又唔係返男女校!"
該用戶已被刪除

水瓶座的靚靚媽咪,

我都好同意你的講法,我又係同啊女啊仔講,讀書時期最好不要拍拖,如果有幸入到大學,大學拍拖都未遲啦。如果啊女讀男女校,上堂掛住遮住粒暗瘡,仲點會專心聽書?

mimi1234
水瓶座的靚靚媽咪
多謝你地正面平價
但又怕好似familychan講:我自己是讀女校,同學們大部分一見到男仔就好興奮,成日討論d男仔,有一些更故意扮男仔頭話同d女同學做老公老婆,寫情信等有互相暗戀的傾向,有師姐們(尤其中小學都是女校的)更成日玩kiss......好似心理唔係好平衡.......
當然都有例外的......吧!
如果除了學校外,還有其他圈子能同男仔們相處就會平衡些.
真係頭都大  

ki9999 寫道:

但又怕好似familychan講:我自己是讀女校,同學們大部分一見到男仔就好興奮,成日討論d男仔,有一些更故意扮男仔頭話同d女同學做老公老婆,寫情信等有互相暗戀的傾向,有師姐們(尤其中小學都是女校的)更成日玩kiss......好似心理唔係好平衡.......

呢 D 情形啊女都話見過,不過話冇 D 賓妹咁離譜,佢自己唔係咪得 law,如果你個女唔係咁容易受朋輩影響,應該冇問題。不同性取向呢樣野,會唔會在男女校的學生身上都會發生呢?其實全校有女仔成千人,有幾多個呢 D 傾向?比例唔係咁多姐。我都係讀女校,當時又唔覺得有咁多呢 D 野 wor,多 D 同囡囡溝通,針冇兩頭利,睇你覺得邊樣重要 D 啦。

都係唔揀女校住啦, 而且我個區兩間女校都係英中, 阿女都未必入到去讀. 如果看到自己個女做o的咁既野就嚇死得.
‹ 上一主題|下一主題