用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小(小四至小六)家長大召集
go

高小(小四至小六)家長大召集 [複製鏈接]

高小(小四至小六)家長大召集

我肥囡今年小四, 下年小五, 話咁快就九歲半, 學我老爺話齋, 肥囡而家係尶尬年齡, 一言九頂, 小四功課開始多, 上到小五下學期, 重要評分試
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

Re: 高小(小四至小六)家長大召集

有無人分享下
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

Yes, feeling that my daughter (also 9.5 years old) is a big girl already, she likes to take decision by her own.  I will just let her manage her own work, check answers by herself, and I will random check sometimes.  So far OK.

I think at this age the kid is trying to grow up and become more independent, and we as parent have to respect them just like our friends.  Occasionally I will discuss with her some more complicated concepts and value judgement now, such as social issues, financial problems, making friends etc., so hope that she can make judgement more correctly without too much influence from her peers.

Hi all moms,

My fat gril is P.4 now, sometimes she likes to do the opposite thing to challenge me. Like WYmom said, they are growing up and want to make their own decision.  So we keep slient or explain to her if any wrong decision.

I start to notice the Secondary school now, what will you choose?  I think I prefer to select the Girls' school as I consider it may more safe to reduce the chance to fall-in-love eariler.  Am I wrong?   

Hi all moms,
我囡囡小六,可能佢比較細,反而無乜問題。
happyma唔使咁早担心中學,仲有年幾時間喎。

LilyMaMa

我諗你個女緊係好乖,好叻..你唔使担心lah....佢地係咪有中學直上ah..你咁安心

我個女好活躍..對成績一d都唔緊 ..諗下佢周身刀....無張利,都唔知點同人競爭,所以諗住搵間女校, 唔好學壞, 算lah

東京mewmew
我肥囡又係一言九頂...有時仲大聲過你,又唔打得,真係楂住條頸對住佢

Happyma,

我女今年都係p.4, 而且d 性格同你女有d似. 我女讀書就真係麻麻, 總之合格多d 佢就當交咗差. 但佢重成日駁我咀, 講親佢就話我煩, 惡 d 話佢又表現出好委屈咁樣, 真係比佢激死!!!   

教小朋友慢慢來啦,好似做朋友嘅方式相處,大家會少d衝突。
happma, 我囡果間有聯繫中學,但競爭非常激烈,好彩佢d成績都ok,而家d低年級同學就一條龍。

happyma 寫道:
東京mewmew
我肥囡又係一言九頂...有時仲大聲過你,又唔打得,真係楂住條頸對住佢

Dear happyma,

嘩!乜你囡咁似我隻肥野, 又係好鍾意自己make decision, 又係一言九頂, 唯一一樣好處就係開始緊張自己功課(因為唔衰得), 有時真係好勞氣, 話佢又鍾意發脾四, 有時真係舞佢唔掂。

係呢, 你囡讀邊間? 我囡讀聖心, 我都會諗番去聖心中學, 但係亞囡又話想試下庇理羅士、英華咁喎 , 一時一樣, 我就會同佢分析, 如果你去第二間, 乜水都唔識, 會有恐懼同埋壓力, 但係番聖心, 因為大部份同學都識(佢果年聖心幼稚園都有好多同學讀番上午校)。

佢成日一時一樣, 我比佢自己諗下先, 如果佢真係想, 我都可能會係自行收生階段, 比佢試下其他學校.........不過, 雖然聽落好似好長遠, 但係真係要c keep 爛 keep D成績先至得。我老公有個fd, 個囡小一至小三係班裏面都有十名之內, 但唔知做乜鬼, 小四開始跌, 而家小六, 上學期評分試數學唔合格, 佢都唔知幾"騰"     

我老公就成日叫我要keep住個囡D成績, 唔好好似佢個fd咁, 但係亞囝2007年讀小一, 亞囡小六, 好難頂呀     

我而家都成日開始睇初中教育架, 我都覺得自己好鬼緊張

Cinderella 寫道:
Happyma,

我女今年都係p.4, 而且d 性格同你女有d似. 我女讀書就真係麻麻, 總之合格多d 佢就當交咗差. 但佢重成日駁我咀, 講親佢就話我煩, 惡 d 話佢又表現出好委屈咁樣, 真係比佢激死!!!   

你都好, 你個囡都係委屈樣, 我肥野係惡c樣, 唔高興就"棚"門, 你鬧佢重大大聲話番你

真係火都黎埋   

有時明明自己唔岩, 佢都大大聲, 重話你好煩, 激c

呢個年紀既小朋友, 係唔係個個都係咁架     

東京mewmew

你囡緊張自己功課....我諗佢D成績都會幾好..你地有中學,起碼煩小樣, 而且佢有target...>庇理羅士、英華< 我諗佢都會開竅.

我同你一樣, 仲有個細2007年讀小一, 而家開始學哂家姐的衰野 真係

我囡讀SFA, 無中學, 但如果Keep到100名都可以入到英中,但真係   

你無返工ka, 你幫個囡睇功課ka ,我就放比補習社, 我

多的chat 下lah.

Cinderella

你個女又係咁, 係咪而家的女仔都係咁惡c 呢?
我女又係成日駁咀, 而家我地採取 ,唔採佢

hello, 有好多小四媽咪呀, 我阿囡同你哋d一樣,經常駁咀,有時真想打佢,不過,明白打到没用.   

happyma 寫道:
東京mewmew

你囡緊張自己功課....我諗佢D成績都會幾好..你地有中學,起碼煩小樣, 而且佢有target...>庇理羅士、英華< 我諗佢都會開竅.

我同你一樣, 仲有個細2007年讀小一, 而家開始學哂家姐的衰野 真係

我囡讀SFA, 無中學, 但如果Keep到100名都可以入到英中,但真係   

我囡成績o.k.啦, 佢係獅子座人士, 十分好勝, 鍾意做領袖, 好彩由細到大, 成績都keep到下, 不過試過小三上學期大倒退    , 而家算係咁, 不過就勁鍾意睇電視, 一睇親電視就無譜   

我仔都係成日學家姐D野架, 學我老公話齌, 大既一定要管得實, 唔係就大教壞細

我有返工架, 返shift, 又要返夜班, 所以你有時會見到我好夜上網chat, 好似噚日咁, 我返夜, 成三點幾重係公司chat緊, 今朝就放早上8點, 食埋早餐, 9點半返到屋企, 重要同肥囡默書, 默到11點, 同囡落樓下搭校車, 跟住同亞仔返學, 然後去做facial, 成下晝四點幾先返屋企目訓一陣, 可能唔夠目訓, 皮膚差左好多   

我剩係幫個囡請個英文老師補習, 其他自己跟番, 都幾辛苦架, 好彩肥野有時都曉自動自覺, 而家可能大個囡左, 乜都自己做, 好好多啦, 聖誕節佢自己重主動話唔去旅行, 費事去完返黎心散咁話喎

我都希望佢keep到頭50名, 咁就穩陣D

得閑多Dchat   

各位高小媽咪係樹嗎?

Hello, 無人既?

我阿仔今年小五....nice to meet you!!!!!!!
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......

東京mewmew 寫道:
[quote]
happyma 寫道:
東京mewmew

我囡成績o.k.啦, 佢係獅子座人士, 十分好勝, 鍾意做領袖, 好彩由細到大, 成績都keep到下, 不過試過小三上學期大倒退    , 而家算係咁, 不過就勁鍾意睇電視, 一睇親電視就無譜   

我仔都係成日學家姐D野架, 學我老公話齌, 大既一定要管得實, 唔係就大教壞細

我有返工架, 返shift, 又要返夜班, 所以你有時會見到我好夜上網chat, 好似噚日咁, 我返夜, 成三點幾重係公司chat緊, 今朝就放早上8點, 食埋早餐, 9點半返到屋企, 重要同肥囡默書, 默到11點, 同囡落樓下搭校車, 跟住同亞仔返學, 然後去做facial, 成下晝四點幾先返屋企目訓一陣, 可能唔夠目訓, 皮膚差左好多   

我剩係幫個囡請個英文老師補習, 其他自己跟番, 都幾辛苦架, 好彩肥野有時都曉自動自覺, 而家可能大個囡左, 乜都自己做, 好好多啦, 聖誕節佢自己重主動話唔去旅行, 費事去完返黎心散咁話喎

我都希望佢keep到頭50名, 咁就穩陣D

得閑多Dchat    [/quote]

Hi,東京mewmew,
我都有個肥仔讀緊小五,同你case差唔多,細女出年讀小一,
個仔好似未開竅咁,電視電腦就不知幾尊心,一講到讀書就...
我都好惆帳,永遠估唔到佢下一回合會點,好快就要考報分試了,
真係好擔心   
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

mabel0809:

你好! 你對仔女好可愛! 我同你一樣, 大仔(都係肥仔)小五(本來小六, 因轉校想佢適應得好d, 小四果年俾佢重讀), 細女(肥妹)小一....所以兩個都係相差5年...

你講既問題我都一樣, 今次考試成績仲好差tim....都唔知點揀中學! 好惆悵!  :-|

mabel0809 寫道:

Hi,東京mewmew,
我都有個肥仔讀緊小五,同你case差唔多,細女出年讀小一,
個仔好似未開竅咁,電視電腦就不知幾尊心,一講到讀書就...
我都好惆帳,永遠估唔到佢下一回合會點,好快就要考報分試了,
真係好擔心   
比較不正常而靈裡較感貧窮的人, 比起正常而靈裡不感貧窮的人, 成長的更多......
‹ 上一主題|下一主題