用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基小學之中學派位
樓主: 0606
go

啟基小學之中學派位 [複製鏈接]

Re: 啟基小學之中學派位

各家長討論這麼久, 都暫時未有家長能回應讀啟基小學的學生, 升中多派往那些學校, 又或那些中學較適合這校的學生報考呢?  因為本人都想幫小女報讀這間學校做插班生, 但與此題主一様, 怕因這校是活動教學和沒有一條龍服務, 到面對升中時會造成困擾。所以有更多這方面資料的家長, 請麻煩給一點意見和資料, 萬分感激。

我都好想知道,始終要升中,要考慮此點,有無家長知道07-08年度升中的情況?

我的小朋友轉到CCS讀書一年了,她讀得很開心,有番笑容.
根據資料,升中多為體藝中學、上智等.

應該都有幾多去左東九龍匯基。

請問匯基在邊?是否EMI School?

「EMI School」點解?

原帖由 loy211 於 08-11-4 22:15 發表
請問匯基在邊?是否EMI School?

YES, 佢係直資中學, 係順利邨。

唔記得講, 上年同亞仔同校車的小六生話, 佢地都有幾多的比例考到優質音樂中學, 同埋將軍澳播道書院, 佢兩間都考到, 最後揀左播道。

而我教會有個姊妹的同事, 佢個仔讀啟基, 今年派到香港好出名的EMI, 但我唔記得個名。

其實啟基有一班叻人一D都唔出奇, 因為我見有好多醫生, 律師, 大學教授, 開工廠(做老板) 的仔女, 係到讀, 其實佢地的仔女本身質素都真係好, 再加上培養到喜愛學習, 所以中學成績唔一定差。

我覺得要成功, 不怕辛苦, 要堅持, 不氣餒, 有目標, 不半途而費, 呢D質素好緊要, 但偏偏我個仔就無, 我好想佢可以培養到。

因為學費+其他都好貴,我估讀CCS的有2大類:
1. 醫生, 律師, 大學教授, 開工廠(做老板)的中產;
2. 打政府工的 ~ 因有得claim.
‹ 上一主題|下一主題