用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 觀塘聖若瑟多功課嗎?
go

觀塘聖若瑟多功課嗎? [複製鏈接]

觀塘聖若瑟多功課嗎?

小兒已獲取錄,但朋友說有很多功課,孰真孰假?   
8-)

Re: 觀塘聖若瑟多功課嗎?

我都想知......   

我囝囝的堂哥就係呢家小學讀緊P2, 佢媽咪就話真的有好多功課的, 真是要睇小朋友讀唔讀到書, 如果讀唔到書的真係會跟的好吃力, 仲話佢谷小朋友的程度一點都不比SFA差, 所以我都會考慮清楚先俾個仔去讀, 不過我都會留住個位先, 等其他的私校成績出來後, 再慢慢唸

我個囝已經原校升上F3﹐以前都好多功課﹐而且學校好谷小朋友﹐都好辛苦。

小兒是今年小一生, 我就不覺學校多功課和谷, 小兒每天大約有四至五樣功課但量不多, 小兒多數在學校午飯後可把兩三樣功課做完, 回家只半個鐘至一個鐘(包括公文數)做完, 默書這星期中文, 下星期英文, GS默書只兩三個星期才一次每次五個生字

My son is studying P.3 now, I can say they're quite a lot of homework ga.  As this is a traditional school, mainly emphasis on English..... and also teaching very fast.  Therefore, beside Eng, Chinese & GS dictations, you have to review the homework & books with them.  Really spend most of the time on him!

Anyway, I still think it's a good school, especially it can train my boy much ar (both academic & moral).

To my point of view, this volume of homework & dictations seem reasonable wor.........

Good enough for a traditional school.

Thanks for the information.

我有朋友上年入 P. 1, 話學校都收好多雜費....
是否屬實呢?

我就不覺得雜費多, 每月只有飯錢和校車費, 頭兩個月真的有很多雜費要收, 但是跟女兒學校要收的都是差不多(小女是讀津校的). 它比較其他私校不是有太多雜費

Thanks a lot!!

FengMaMa 寫道:
我就不覺得雜費多, 每月只有飯錢和校車費, 頭兩個月真的有很多雜費要收, 但是跟女兒學校要收的都是差不多(小女是讀津校的). 它比較其他私校不是有太多雜費

剛剛註左冊 lu....  
津校果邊上星期收到通知補中....

呢次又要頭痛  :-|
‹ 上一主題|下一主題