用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家對浸小/培橋的看法
go

大家對浸小/培橋的看法 [複製鏈接]

大家對浸小/培橋的看法

此兩間都是位於沙田區的新校,如果有得選擇,你會讓你的寶貝入讀那間?      
8-)

Re: 大家對浸小/培橋的看法

If only choose between these two and without financial problem, I will choose Baptist.

如果係呢兩間,我會選培僑,到明年時培僑已運作一年,但浸小仍是新校,在課程、行政及配套等都未trial run。然而,長遠來說,在直資+一條龍+收生自主+標榜國際化等條件下,兩間都會是不錯的學校。

浸小是教會學校,培僑是"愛國"學校,至於愛主好定愛國好,要看自己的喜好。

個人認為培僑獨特的愛國定位及歷史在將來(畢業時已10多年後)會十分吃香,但家長在短期內可能要承受別人對"左派"影子的心理壓力。

You have no choice , unless both schools accept your child but the chance is very low. This year PKC only select 1 out 6.

wildcat_hk 寫道:
此兩間都是位於沙田區的新校,如果有得選擇,你會讓你的寶貝入讀那間?      

sure浸小

to me, 浸小

of course, the Baptist primary school ... strong support from HKBU and, I like their support and training courses to parents in developing the children's grow up.

the advantage of PKC is teaching medium in PTH ... but now many schools are teaching Chinese in PTH too.

果然有遠見.

BBCMum 寫道:
如果係呢兩間,我會選培僑,到明年時培僑已運作一年,但浸小仍是新校,在課程、行政及配套等都未trial run。然而,長遠來說,在直資+一條龍+收生自主+標榜國際化等條件下,兩間都會是不錯的學校。

浸小是教會學校,培僑是"愛國"學校,至於愛主好定愛國好,要看自己的喜好。

個人認為培僑獨特的愛國定位及歷史在將來(畢業時已10多年後)會十分吃香,但家長在短期內可能要承受別人對"左派"影子的心理壓力。

我相信培僑的好處並非PTH教學, 因為以香港的環境與國內環境相比,很難在PTH方面取勝,香港的優勢始終在國際視野包括英語能力,國內在此短期內仍難趕上。

所以這些直資的好處就是強調英語教學及國際視野;而PTH,其實能好好地溝通運用便可以。

個人看好培僑的潛力在於其獨特定位,具實力的愛國直資亦只此一家,如發展順利,其吸納資源及建立社會網絡的能力將會很強。相反,教會背景學校已很多,新校很難再突圍超越形象已根深柢固的傳統教會名校,而且在大眾眼中,BU整體始終未能躋身本地一線大學的行列。

當然,目前選培僑的心理壓力確實很大! 看看以上一面倒的回應便略知一二。

wildcat_hk,

我亦有一樣的問題,不知如何選取,最先是喜歡浸小,但當我看完培僑的課程後,又有另一點意見!我朋友兒子在培僑讀書,開心到不得了!我看他學校的教材,設計得很好,中文及英文課程很強(或者其他的學校也不差,只是我不知道!),內容編排有趣,不沉悶,朋友兒子只上學三個月,已能用普通話讀唐詩!我相信這對中國語文發展很有幫助!
我發夢想想:若浸小可以給我看看他們的教材就好了!

rinapang:

你再問問你朋友借埋pkc 的學生手冊看看, 你就想像得到學校是多有心把小朋友培育成怎樣的孩子.

我朋友看完了我女兒的手冊後, 仲千方百計問我可以替她買一本自用.  

pulmma

係呀! 係呀! 本手冊真係好正, 看到後好感動, 好驚喜.

I agree.  PKC has implemented very well.  Their teachers have put a lot of efforts.  The teaching materials used are quite interesting and do not create repeative workload and unnecessary stress on students.

The student handbook is one of the examples which demonstrate the school has a plan to train their students to be a systematic and responsible person.  

各位家長:好想知培僑英文好唔好,幾時會有IB課程?小朋友紀律如何,會唔會係一間好開放學校?課外活動要付幾錢?
Tnx!

各位媽咪 :

請問妳地知唔知道培橋的中學課程是否可以涵接到升上本港大學呢 ? 我對呢間學校好有興趣, 但係最擔心係佢地是否可以涵接到升上本港大學還是只可以升讀海外大學 ?  

btw, 妳覺得佢地學生的英語水平(oral)是否相當不錯呢 ? 佢地中文堂會否有教寫中文字呢 ? 因為我先生覺得除左英/國語重要之外, 佢最concern個囝一定要識寫中文字囉 !  

好多問題, 請妳有時間同我分享一下呀 ! thanks !

Pulmma,

我當然有看手冊呢!有心思到不得了!我同一些教育界朋友分享,他們說是參考一些國際學校的做法,成本仲好"犀利",一般官津校根本不能做到!(因為$問題,家長不會用太多$去買手冊!)仲有,老師所下的功夫也有很多!

培僑的資源及心思的確很"犀利",之前去簡介會時發現他的介紹冊設計、用料及印刷等都非常精美,不遜於地產商的樓書(當然size細些),簡介會及面試當日又安排頻密的免費校巴接送家長至火車站(好似只此一間有這安排),學校用料靚,設施好,相信背後實力非凡。

有資源辦事都會方便些好些。

浸小同培僑都收左我個小朋友,根本唔使點同老公商議,就決定左讀培僑,因為浸小個邊十問九唔知,我問過佢地校車、實際既全校師生比例等,佢地咩都話仲未開會議定,而家就連佢地有咩課程我都未知.簡介會又無聲無息咁搞完一次又一次,據講搞過四次,但半次我都唔知時間同地點,浸小網頁上確係有話個幾次簡介會存在,但都係最近先加番上去,有種補鑊感覺.再加上佢地個間幾乎係直升上去浸小既浸幼既課程,相對於我個小朋友個間真係太淺,如果將來佢地係同一小學(浸小)讀書,到時唔係浸幼d小朋友讀到傻左,就係我個小朋友悶到傻左.

而培僑個度,我前年錯過左佢地個小學簡介會(無錯!係前年!),反而去左佢地個中學簡介會,羅校長都不厭其煩咁講埋小學部既事,因為小學同中學部都係由佢負責,咁係最能夠做到"十二年一貫"既精神,唔似得好多識話"十二年一貫"既學校,做乜都要先經中學同小學部商議好先做得,咁兩邊意見不合,唔通換校長?抑或各自為政?要小朋友讀讀下先發覺課程唔函接就唔好啦!

同埋我最鍾意係羅校長既辦學熱誠同佢既應對,前年個簡介會,佢俾d有搞事意味既家長狂問唔關佢事既教統局政策,佢都心平氣和咁一一解答;佢對小朋友又有耐性同愛心,如果今年大家有份出席培僑開放日、簡介會同面試日,應該可以感受得到.另外羅校長仲開出一個唔係間間學校夠膽搞既野:飯堂!唔係一般只俾學生聚集埋一齊食飯盒既飯堂,而係注重均衡營養,有飯有菜有肉有湯(無記錯既話好似仲話任添,因為呢番話係羅校長係前年簡介會講),一般家常便飯咁大家圍埋一桌黎食,真係聽到我好感動!

英文書就要用最純正英國既出版社教材,中文亦然,課程都係以小朋友感興趣既事出發,我地做家長既或者覺得"會唔會難左d呀?",但如果培僑教導有方,相信小朋友都會讀得好開心.

雖然hard sell左d,亦都打得長左d,但希望對各位係選校上有幫助.

唔算hard sell,仲有好多優點都未講,自從出席簡介會、面試及作深入些的了解後,都覺得培僑其實很好。

但目前很多人對培僑的形象仍有偏見,我身邊的親友(絶大部分)聽到我對培僑感興趣後,第一個反應通常就是"吓!",又話7.1遊行那天學生要去踢波(唔知真唔真?),就算我再解釋是新的直資那間,他們的反應仍是一樣。

其實選學校應以小朋友利益而出發,但作為家長確實有不少心理壓力(起碼在我的peer group內);希望能開始適應這心理包袱,待明年時小朋友能好好把握這個選擇。而培僑,我相信將來會是更難入的學校。

我d有信仰既朋友又係一聽到"培僑"呢兩個字就皺晒眉頭,年長一輩既就更驚,驚培僑唔知"左"到會唔會有"思想教育".而我本身都係基督徒,不過我宗旨係"無有怕".

思想教育,任何組織團體社群,或者圍內幾個人都可以對互相既思想上有影響,正所謂"三人行必有我師",亦都係同一道理.

而家呢一代小朋友好醒目,唔一定受教,佢地如果得唔到一個明確合理既解釋,係會一直追問點解,直至佢地滿意為止.

所以d人話驚培僑會有方向性既"思想教育"…,請問而家係咩年代?同埋現今香港跟中國當時既情況好唔同,如果培僑真係有方向性"思想教育",又能夠令我小朋友信服,我都想瞭解下.
‹ 上一主題|下一主題