用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正唔好??
go

培正唔好?? [複製鏈接]

培正唔好??

其實我一直覺得培正一條龍, 唔駛煩, 好適合我呢D怕煩的媽媽!
但身邊D朋友好多都話培正中文教學, 小朋友接觸英文的機會較少, 唔係幾好, 攪到我心大心細, 唔知去唔去IN好, 大家有無意見呀?

Re: 培正唔好??

個人意見,培正一定係一間好學校,英文學校出身唔一定英文叻,好睇個人能力,而且唔一定收,所以都係收

agree! 培正一定係一間好學校,英文學校出身唔一定英文叻,好睇個人能力,而且唔一定收,所以都係收
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我都明, 都好難入

既然報左名梗係IN完先算, 收左你,你唔讀係一回事, 佢唔收你又一回事, 都未IN就諗咁多, 唔好咁快煩住, 到時手上睇下有幾多選擇再考慮都未遲.....

醒目開學勳章

培正一定係好學校,如果覺得英文唔夠,咪另外搵英文外籍老師補習,中文學校出生都好好...

我都係咁想,如果收左上到小學咪另外補英文lor! 又如果係luck draw, 抽到一間好野,咪放棄培正 P1 lor!

Oscar媽 寫道:
培正一定係好學校,如果覺得英文唔夠,咪另外搵英文外籍老師補習,中文學校出生都好好...

培正一直都係以中文教學, 但無影響學生的質素,母語教學唔一定唔好, 好多係社會上有名有成就的人都係讀培正架, 最重要係睇佢地的教學質素, 佢地有好多名人back up間學校, 設施一流.....; 相反好多英文名校的學生因為係直升的關係, 連上堂老師講的簡單英文都聽唔明, 我有朋友個仔都係讀名校喇沙, 但係佢話班內好多同學其實成績比普通屋村學校可能仲差,一樣聽唔明老師講乜........

~~~~~

想請問,培正小學是否直升中學?(因pcps website只提及直升小一。) 又,學費如何? THANKS!!

如果同九龍塘名校比, 更係無佢地咁多功課及咁深, 好睇小朋友吸收能力.
我朋友個仔係名校讀, 成績好, 科科八十幾分, 都考第尾5, 個仔好唔開心, 因為返到學校同同學有比較, 讀得唔開心, 都轉左校.
個人意見, 培正 good

我就認為讀書要睇小朋友資質, 名校不一定出高材生(中英文學校是次要). 但學校環境及同學質素就比較重要, 因為在小朋友成長過程中是與這班人相處,互相學習, 長大後也會成為他們朋友, 所以這點才最重要.

的確,身邊常聽見很多人都說培正不好,甚至乎網上也經常有人說培正不好。

以我多年觀察,通常說培正不好的有三種人。

1.        第一種人—每年,培正都有超過二千名學生申請報讀他的幼稚園,而學額只有二百四十個,即是每年有近二千名學生入不到培正幼稚園, 亦即是每年有近四千名學生父母(相信申請者大都不是單親)落選,通常說培正不好的都是這些家長中的一小部份,他們排咗幾粒鐘隊報名,搞咗一大餐恨到流口水但又唔收,仲唔痛之入骨,怨聲載道,X聲四起咩!梗係會四圍同人講呀、上網唱衰呀咁啦!搞到其他家長人云亦云,也以為培正不好。佢唔好點解咁多人排隊到似輪米咁?又唔見間間幼稚園咁多人排隊?

2.        第二種人—每年,入了培正小學但學生追唔上功課、測驗,考試唔合格而要留班,第二年都再讀唔掂而踢出校的學生父母,或學生小六成績包底上唔到中學的父母又有一小部份都說培正不好,老實講,讀培正追唔上,讀其他傳統學校成績就會好叻、會考就會好醒咩?

3.        第三種人—自己子女讀唔倒好學校,要為升小、升中頭痕,十分無癮兼唔抵得的父母又有一小部份都說培正不好,X之而後快。

培正好唔好,要看學生本身資質,有人可以中、英、數次次測驗考試100分,會考10A/8A;有人可以測驗考試唔合格而要留班。

一句說話,如果你認為俾子女入讀培正是浪費了他的潛質,你咪唔好報讀囉。

所謂浪費了潛質的意思就是你認為自己子女資質好掂、潛力好勁,將來成就一定會高過培正出品--如諾貝爾物理學獎得主崔琦(普林斯頓大學物理系教授)、數學界諾貝爾之稱的費爾茲獎得主丘成桐(哈佛大學數學系主任)、前科大校長吳家瑋、前浸大校長謝志偉、現任浸大校長吳清輝、戲劇大師鍾景輝、財政司司長唐英年、張鑑泉、李鵬飛、近日非常出位的億萬富豪南太電子老細顧明均……等等人。

還有,政府規定本港所有(五百多間)官津小學一定要用中文(母語)教學,何以用中文教學的私立(可自決教學語言)培正小學就成日俾人話唔好?

中學用母語教學唔好?香港有幾多問中學上堂唔用母語啊?培正創校百年,一直用母語教學至今,以上培正出品都出自母語教學。就算將來培正中學這所傳統名校轉直資,可以自決教學語言,培正都堅持用母語教學,這是培正擇善固執的信念,不需人云亦云。

[size=large]如果認為(母)語教學唔好的阿媽們,請你們平時教仔果陣就唔好用廣東話嘞

ob1
講得好   

ob1
講得好        
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

ob1,

Excellent!!!  

Although I cannot fully agree with you about three types of persons against  培正, I do agree with you about the below statement.  Most of the primary schools are using Chinese as a media, even some famous schools e.g. St Mary, Heep Yan.

"還有,政府規定本港所有(五百多間)官津小學一定要用中文(母語)教學"

Studying 培正 primary school is not inferior.  

Smallvv/milk2004/vhunghk:

多謝支持!

呢度咁多家長,邊個認為培正有D咩地方唔好既唔着既,唔怕一次過數晒出來大家傾傾吖,唔駛咁多人成日一得閒就上嚟呢度問,在下願聞其詳。

咁又唔駛咁激......

叫得討論區, 就當然會有唔同0既意見啦 !!

我細個住屋村, 中學讀中文中學, 經過咁多年0既努力, 最後都擁有兩個碩士學位......

香港0既家長想小朋友英文好係可以理解, 讀中文中學唔一定英文差, 但係正常0黎計, 讀英文中學0既英文, 平均都會比讀中文中學0既好, 呢個亦都係一個不爭0既事實, 所以無謂拗, 家長當然會緊張自己小朋友0架啦, so, Take it easy !!  

[quote]
puzzledmama 寫道:
請容許我對呢個topic, 發表一下個人意見, 千萬不要介意,睇下就算!
我兩個細佬,都係讀培正kg 及小學的, 我亞媽當年係好有期望,好悉心栽培兩個仔入培正呢間名校的,反而我地d女就"求其"派位,入讀英文書院的,所以我地係培正

真係唔明白為何每到學校收生期,就有人出黎講間學校有幾唔好,最初講YORK,跟住到根德園,而家到培正開始收生,又去講培正....大家都知此幾間學校每年都大把人掙住讀架啦,佢地要講到人地咁差,係咪以為D家長會咁無知聽完佢地既發表就放棄,佢地既目的就係想個個唔同佢掙,等佢既小朋友機會大D??
客觀既發表對家長係好,但唔好中傷間學校麻....作為過來人,好明白明年入讀K1小朋友既家長,已經為選校而頭痛.仲要聽埋呢D傳言,攪到唔知點揀好,好慘架....
ARGUSMUM
‹ 上一主題|下一主題