用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港管弦樂團合家歡音樂會,Harry哥哥擔任主持 ...
go

香港管弦樂團合家歡音樂會,Harry哥哥擔任主持 [複製鏈接]

香港管弦樂團合家歡音樂會,Harry哥哥擔任主持

今日收到個email,上年極受歡迎的合家歡音樂會又黎啦!

香港管弦樂團的合家歡音樂會一向深受大人及小朋友歡迎,上季的《交響童話世界》更兩度加場。音樂會由駐團指揮哈曼.克諾森(Harmen Cnossen)指揮香港管弦樂團演出,並再次邀得音樂教育工作者王者匡(Harry哥哥)擔任主持。究竟作曲家是如何利用手上的材料炮製出香噴噴的樂曲呢?且看Harry哥哥為大家揭開這個謎底。這場令您食指大動的音樂會,適合一家大小一齊品嚐,更是您的小朋友打開古典音樂之門的鑰匙!

音樂會的棈選節目包括羅西尼的《威廉.泰爾》序曲、穆索斯基的《圖畫展覽會》、德布西的《兒童樂園》、何秉舜的《甜酸苦辣》、小約翰.史特勞斯的《蝙蝠》序曲、拉威爾的《波萊羅》舞曲及其他輕鬆的樂曲。

音樂會將於2005年12月10日(星期六)晚上8時假屯門大會堂演奏廳及12月16日(星期五)晚上8時假沙田大會堂演奏廳舉行,票價分港幣$150及$100,學生、60歲或以上、殘疾及綜援受惠人士可享有半價優惠,現已於各城市電腦售票網發售,音樂會歡迎三歲或以上人士。

音樂會詳情

Re: 香港管弦樂團合家歡音樂會

對我們這些香港島的人會夜了些,但我都買了!
Thanks a lot!
讀書只係人生一部份,
孩子有良好心理質數, 才可勇往直前。

我住在荃灣,舊年睇過

Hi cool_girl & xellos

Thanks for your recommendation.  I just buy the tickets.

FuMa

你好,
我想問此音樂會適合8歲嗎, 內容大致上會表演什麼呢,
會否聽不明白, 好悶呢?   謝謝.  

Hi cool_girl,

請問可否講講大概的內容, 因我未聽過, 但又想帶囡囡聽多d, 因我都訂了, 要星期五前取呢! Tks!

各位...如果用恒生咭還有九折呀

MKY, 我個小朋友得三歲,初時都驚佢悶,但佢聽完後竟問我可不可以再看,結果我帶他和表妹再看多一場。

snoopy,上年的內容是香港管弦樂團現場演奏樂曲,全部都很短,有些更是耳熟能詳,連我個小朋友都話我知他在電視聽過,台上有很多樂器,小朋友有機會第一次見到會很開心,Harry哥哥會在場介紹,講故事,又同大家一齊玩,更有送禮物。

這些只是我的意見,有無其他人之前看過,或許可比大家多些意見?

Hi cool_girl :

Tks!!

點解唔見城市電腦售票網有票賣嘅?係咪已經售罄喇?

Hi,

我今日打電話問現在還有票賣, 不過要親身或電21115999,
如電話訂票要每張5元手續費, 小童半價, 恆生卡九折.
我諗住同8歲囡囡睇. 希望佢有興趣啦.

我諗住同3歲囡囡 and husband 睇.   

MKY,

你可打27349009到城市電腦售票網留位,然後三日內到counter取票,我都是用此方法。聽講訂滿二十張還有八折,如果不是我已買了,可同你地夾份買。

cool_girl, 多謝你的消息,我今日買左二十五張,可享有八折。我個學生話上年去睇過,很好睇,佢好開心,所以recommend我介紹給其他學生睇。

其實這類音樂會很適合小朋友去聽。雖然是管弦樂團的音樂會,但寫明是“合家歡”,所以也不期望個個都坐定定。

要培養小朋友的音樂興趣,除了學樂器,也要帶他去聽音樂會,學習“欣賞”音樂表演和音樂會的應有禮貌(不要吵鬧,每首樂曲完結時拍手,還有encore等等。)

各 位 重 有 無 類 似 GA 演 奏 會 , 因 呢 2 日 都 5 得 閒 帶 小 朋 友 去 欣 賞 呀      
" 忍 者 龜 "又 如 何 呀    

Teresa, 你講得好?,小朋友不單學樂器,去看音樂會也重要,其實我都好驚我個小朋友坐不定,但結果是他乖都不得了。

我想問個音樂會係幾多點看完呀, 因為我本人住在東涌.     

一般八點開場既音樂會會係10點左右完

遲d香港藝術節會有合家歡節目, 有心培養小朋友藝術/音樂觸角既爸爸媽媽, 可以帶小朋友去睇

kcarol
    記 得 話 我 地 知    
kcarol 寫道:
遲d香港藝術節會有合家歡節目, 有心培養小朋友藝術/音樂觸角既爸爸媽媽, 可以帶小朋友去睇

係通行琴行已經有訂飛既小冊子
‹ 上一主題|下一主題